(REPORTAŽA) Dan v Carezzi: Najhitrejša mamica mora še majčkeno dodati

Gloria Kotnik je tretjič izenačila uspeh kariere, a lesenih kolajn se je nabralo že preveč, da bi bila povsem zadovoljna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velenjčanka in njen trener Aco Sitar sta na pravi poti.
Uroš Gramc

Je v osrčju Dolomitov, a ker znanih zimskih letovišč v teh krajih kar mrgoli, do nje težko prideš. In vse do cilja si na trnih, če pelješ v "pravo" Carezzo, saj bi vendarle morala biti znana, ko pa je tradicionalno prizorišče paralelnega veleslaloma dobro znana v deskarskem svetu. A deskanje ni alpsko smučanje in obcestne table ne najdeš, dokler nisi - tam. Na 1752 metrov visokem prelazu Costalunga. Morda bo odslej drugače, ker so vložili ogromno denarja in praktično zgradili pol smučišča, ki se vse bolj razvija za poletni turizem.

"Mi, Avstrijci"

Imajo pa kot v Kitzbühelu smučarji tukaj deskarji svojo gondolo. Letos sta jo dobila Nizozemka Michelle Dekker in že drugo Avstrijec Andreas Prommegger. Ena je tudi slovenska, od Tima Mastnaka iz leta 2018, tokrat ji je bila s četrtim mestom najbližje Gloria Kotnik. "Ne more vsak do gondole, niso vsi tako kot mi, Avstrijci," jo je malce spodbodel njen oče Peter Kotnik, v novi sezoni glavni trener reprezentance naših sosedov. Seveda hči tega ni zamerila, saj ni bila slabe volje, še sama se je pohecala: "Sem pa najboljša mamica."

Je pa vseeno že malce nadležno, da si je nabrala že štiri lesene kolajne. "Še zmeraj se me drži četrto mesto, upam, da bom to kmalu prekinila. Sem pa zadovoljna s svojimi vožnjami. Še majčkeno dodam in bo," je optimistična 33-letna Velenjčanka. V malem finalu olimpijskih iger si je zabičala, da ne bo četrta. "Saj tokrat sem si tudi, ampak ni pomagalo," se je zasmejala. V polfinalu je bila blizu, da bi premagala urok, Poljakinja se je na strmini že ulegla na sneg, toda pobrala se je in švignila mimo Slovenke. V borbi za bron pa je bila Švicarka hitrejša za pičlih devet stotink. "Bilo je zelo na tesno, dala sem vse od sebe, na koncu je malo zmanjkalo. V polfinalu pa niti moja vožnja ni bila idealna. Važno je bilo le to, da se boriš do konca. Bili so zelo težki pogoji, slaba vidljivost, proga je bila kar načeta," je dejala Kotnikova.

Plesna sobota

Saj ve, da požrešna ne sme biti, ker se hitro maščuje. Do prejšnje sobote skoraj tri leta ni videla izločilnih bojev, je pa vmes padla olimpijska kolajna, ki je precej spremenila perspektivo. "Zagotovo. Vedno sem bila hitra, pa se mi stvari nekako niso izšle oziroma tega nisem uspela pokazati. Res sem dolgo čakala, da sem dobila potrditev, da sem dolga leta dobro delala in sem tehnično podkovana. Olimpijska kolajna je bila velika spodbuda za novo sezono, toda po drugi strani tudi veliko breme, ker se potem apetiti vseh, tudi moji, povečajo. Zelo sem si želela, da si ne bi dajala preveč pritiska. Ti rezultati niso odlični, niso še najboljši, so pa zelo solidni in lahko gledam optimistično naprej," je potrpežljiva edina slovenska deskarka svetovnega formata.

Vesela je tudi, ker se je končno spoprijateljila s to progo. Povsem drugače bo že v soboto, ko bo na sporedu njena najljubša tekma v svetovnem pokalu v Cortini d' Ampezzo. Tudi tam je seveda že bila četrta, pa peta in osma tudi. "Položne proge zelo ustrezajo moji tehniki. Lahko razvijem hitrost na ravninskih delih." Prizorišče naslednjih olimpijskih iger (a deskanje alpskega sloga bo v Livignu) je posebno, ker je tekma pod žarometi in vzdušje koncertno. Kotnikova upa, da bo zaradi uspeha lahko zaplesala, a med tekmo o tem ne bo razmišljala. "Lepo je videti navijače, ko se zbere množica, to te dodatno dvigne, ampak ko si enkrat na progi, imaš svoj fokus. Zanimivo, v Pekingu do konca nisem opazila, da so bile tribune prazne."

Rezultati, moški: 1. Andreas Prommegger (Avstrija), 2. Dario Caviezel (Švica), 3. Roland Fischnaller (Italija) … 12. Žan Košir, 14. Tim Mastnak, 18. Rok Marguč (vsi Slovenija); ženske: 1. Michelle Dekker (Nizozemska), 2. Aleksandra Krol (Poljska), 3. Ladina Jenny (Švica), 4. Gloria Kotnik (Slovenija); svetovni pokal, moški: 1. Alexander Payer (Avstrija) 126 točk, 2. Prommegger 118, 3. Caviezel 112, 4. Mastnak 98 ...18. Košir 30, 20. Marguč 25; ženske: 1. Julie Zogg (Švica) 120 točk, 2. Sabine Schöffmann (Avstrija) 107, 3. Dekker 100 ... 7. Kotnik 82.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta