Rokometaši uspešno prestali prvi test: V Slovenj Gradcu je padla Avstrija

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
29.12.2023 17:06

Slovenska rokometna reprezentanca je v Slovenj Gradcu s tesno zmago proti Avstriji (34:33) sklenila prvo od treh pripravljalnih tekem pred januarskim evropskim prvenstvom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenci so na prvi pripravljalni tekmi pred januarskim evropskim prvenstvom premagali Avstrijce.
RZS

Ideja krovne zveze, da tekme slovenske reprezentance približa manjšim, a rokometno vseeno zelo vročim območjem se je (znova) izkazala za odlično. Dvorana v Slovenj Gradcu, ki je tudi na ligaških tekmah domačega kluba vselej lepo popolnjena, je tokrat pokala po šivih. Svoje je naredila tudi (taktična) izbira lokacije, obračun z Avstrijo je namreč na slovensko stran Koroške privabil številne navijače gostov. Prvo pripravljalno tekmo slovenske reprezentance je iz prve vrste v družbi trenerja Romana Krajnika spremljala tudi najboljša športna plezalka na svetu in častna občanka Mestne občine Slovenj Gradec Janja Garnbret, ki je, simbolično, s prvo podajo odprla obračun.

Rezerve v obrambi

Sosedski dvoboj so bolje začeli Slovenci, ki so si, tudi na račun hitrih protinapadov po nekaj minutah priigrali tri gole prednosti. A gostje, te vodi nekdanji slovenski reprezentant Aleš Pajovič, ki je kot igralec navduševal s svojim močnim strelom, so se hitro vrnili v igro in izenačili. A ne za dolgo, izbranci Uroša Zormana so hitro znova povedli, slovenski selektor, ki na sklepnih pripravah pred prihajajočim evropskim prvenstvo v prvi plan postavlja taktiko, je veliko rotiral, sredi prvega polčasa sta od prve postave na igrišču bila le še Tilen Kodrin in Dean Bombač. Najnevarnejši za zadetke je bil v tistem času Tilen Kodrin, da se v tistih trenutkih v avstrijski mreži ni znašlo še več golov pa je odlično skrbelo dobro sodelovanje avstrijske obrambe in izvrstnega vratarja Constantina Möstla. Zorman je bil bolj kot z napadom, kar je v minuti odmora tudi jasno povedal, nezadovoljen z obrambo, ki je bila premalo čvrsta, žoge, ki so se znašle za hrbtom Urbana Lesjaka pa prelahke. Slovenci so do konca prvega dela prednosti niso zapravili in na odmor odšli z minimalno prednostjo (16:15). V prvih 30 minutah e navdušila tranzicija, tudi novi centralni blok Nik Henigman – Jernej Drobež. V izjemni formi je Bombač, veliko pa je – kot že rečeno – za postoriti v obrambi.

Vujović ubranil ključno sedemmetrovko

Drugi del se je začel v praktično nespremenjenem tempu, Slovenci kljub želji Avstrijcem niso uspeli pobegniti, v 38. minuti je Sebastian Frimmel, soigralec Deana Bombača in Boruta Mačkovška pri madžarskem Picku, zadel za prvo (če ne štejemskrajnega začetka tekme) vodstvo Avstrijcev. Zorman je v vratih poskušal tudi z Miljanom Vujovićem, obe ekipi pa sta še naprej igrali gol za gol. Za nekoliko mirnejše nadaljevanje so s tremi zadetki v razmeroma kratkem času poskrbeli Domen Novak, Tadej Mazej in Matic Suholežnik, Slovenija pa je z njimi prvič ušla na varne štiri gole prednosti (28:24). A tukaj se niso ustavili, v režiji dveh zadetkov Gašperja Marguča so naši prednost povišali na pet, kar je dobrih deset minut pred koncem obetalo mirnejši zaključek. Toda Avstrijci svoje kože niso želeli prodati tako zlahka in z delnim izidom 6:1 štiri minute pred koncem poskrbeli za izenačanje, kasneje tudi vodstvo. V izdihljajih tekme je več zbranosti vendarle zmogla slovenska izbrana vrsta, izkušeni Robert Weber je v zadnji sekundi zapravil celo sedemmetrovko, naši pa so z zmago (34:33) poskrbeli, da zadnji poraz proti Avstriji še vedno sega v leto 1997. Slovenija je z zmago nad Avstrijo pod streho spravila prvo od treh pripravljalnih tekem pred januarskim evropskim prvenstvom v Nemčiji. 5. in 6. januarja jih na turnirju v Poreču čakata še obračuna s Črno goro in Hrvaško, na prvenstvu Stare celine pa se bodo najprej, v skupinskem delu, med 11. in 15. januarjem udarili s Ferskimi otoki, Poljsko in Norveško.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta