Senegalski načrt je zdržal le do prvega gola, na četrtfinalni zmenek s Francijo gre Anglija

Mar.K.
04.12.2022 22:05

Angleška reprezentanca čez osmino finala s prepričljivo zmago proti Senegalu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je Jordan Henderson našel prvo luknjo v obrambi, se je začel senegalski potop.
Reuters

Morda je še prezgodaj za tisti znameniti navijaški napev o nogometu, ki se vrača domov, a angleška reprezentanca je bila v svojih dosedanjih nastopih na svetovnem prvenstvu prepričljiva. Dobro popotnico iz skupinskega dela je nadgradila v osmini finala, se z zmago s 3:0 proti Senegalu zanesljivo prebila med osem najboljših na turnirju. Pa čeprav ji pri tem ni mogel pomagati Raheem Sterling, ki je, kot so sporočili iz angleške nogometne zveze, tekmo v Al Korju izpustil zaradi družinskih zadev.

Načrt Senegalcev ni bil napačen. Žogo so prepustili Angležem (v prvem polčasu so imeli 65-odstotno posest), jim zaprli poti do kazenskega prostora in čakali na svoje priložnosti. Tudi dočakali so jih. Dve v eni so imeli, a je Bolaye Dia žogo poslal v blok, ki ga je postavil John Stones, Ismaila Sarr pa jo je spravil čez gol. Senegalci so zahtevali tudi enajstmetrovko, Stones naj bi igral z roko, a po signalu iz VAR-sobe je sodnik Ivan Barton oznanil, naj se igra nadaljuje. Vratar reprezentance z Otoka Jordan Pickford se je moral potruditi tudi v 31. minut, ko je bil Sarr dovolj vztrajen ob Bukayu Saki, da se je dokopal do žoge in namestil priložnost Diaju.

Afriški načrt se je sfižil v 39. minuti. Angleži so le našli luknjo v sicer trdni obrambi. Jude Bellingham je potegnil po levi strani, s povratno podajo našel Jordana Hendersona, vezist Liverpoola pa je žogo s prve preusmeril v gol. Prvi strel v okvir je Anglija spremenila v gol.

Pa se tu ni ustavila. V sodniškem podaljšku prvega polčasa je izpeljala protinapad, ki je njeno vodstvo povišal na 2:0. Spet je bil zraven Bellingham, ki je na sredini igrišča prestregel žogo, sprožil protinapad, podal Philu Fodnu, ta pa je v akcijo vključil še Harryja Kana. Kapetan je zaključil v slogu najboljšega strelca prejšnjega SP, se z 52. zadetkom v reprezentančnem dresu angleškemu rekorderju Waynu Rooneyju približal le na gol zaostanka.

Če ne prej, je v začetku drugega polčasa postalo jasno, da je bitka za sobotni zmenek s Francijo v četrtfinalu odločena. Foden se je še enkrat izkazal s podajo, Bukayo Saka pa je z bližine suvereno zaključil, se podpisal pod svoj tretji gol v Katarju in tretjega angleškega na tekmi. Prednost je bila dovolj udobna, da so trije levi stopili s plina. Za Senegal se je turnir zaključil v osmini finala, od afriških reprezentanc je v igri ostal le Maroko, ki bo v torek uvrstitev v četrtfinale lovil na dvoboju proti Španiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta