SP v Katarju: Aktualni prvaki suvereni na krilih Mbappeja

Miha Dajčman Miha Dajčman
04.12.2022 19:15

Francozi so z golom rekorderja Oliverja Girouda in dvema Kyliana Mbappeja v osmini finala s 3:1 premagali Poljsko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S tretjim golom v Katarju je Giroud odprl francosko knjigo rekordov.
Reuters

Galski petelini so po zmago nad Poljaki s 3:1 v enem od dveh evropskih parov osmine finala svetovnega prevnstva postali prvi četrtfinalisti spodnjega dela žreba, kjer veljajo za ene glavnih favoritov za preboj v finale. Med osmerico najboljših reprezentanc sveta so se pridružili Argentini - ta je v soboto z 2:1 premagala Avstralijo - in Nizozemski, ki je na prvi tekmi osmine finala s 3:1 premagala ZDA. Ob napredovanju aktualnih svetovnih prvakov je bil prvo ime Kylian Mbappe, ki je ob dveh golih vpisal tudi asistenco za zadetek Olivierja Girouda. V sodniškem podaljšku je za Poljsko zadel Robert Lewandowski.

Varovanci selektorja Didierja Deschampsa so imeli v dinamičnem prvem delu pobudo in več priložnosti. Znova je svoje delo dobro opravljal poljski vratar Wojciech Szczesny, ki je v skupinskem delu prejel dva gola. Tudi Poljaki so bili na trenutke nevarni za gol Huga Llorisa, v eni od akcij pa je žogo z golove črte izbil branilec Raphael Varane. V 44. minuti so Francozi povedli, ko je Mbappe lepo podal v kazenski prostor, kjer je Giroud pobegnil obrambi. Napadalec Milana je streljal po diagonali in premagal Szczesnyja, ki si kruh prva tako služi na Apeninskem polotoku pri Juventusu. Z 52. golom v dresu Francije je 34-letni Giroud postal najboljši strelec v zgodovini galskih petelinov.

Francozi so zapretili tudi na začetku drugega polčasa, premoč pa za povišanje vodstva kronali v 74. minuti. Dvakratnim svetovnim prvakom je uspel silovit protinapad, v katerem se je po podaji Ousmana Dembeleja sam z žogo na robu kazenskega prostora znašel Mbappe. Zvezdnik PSG-ja je imel dovolj časa, da si namesti žogo in pogleda proti golu, njegov udarec v vratarjev kot pa je bil premočan in prenatančen, da bi ga Szczesny lahko ubranil. Triindvajsetletnik je nato zablestel še tik ob zaključku rednega dela. V kazenski prostor mu je podal Marcus Thuram, Mbappe pa v drugo mojstrsko streljal v daljši vratarjev kot. S petimi goli je Parižan trenutno najboljši strelec svetovnega prvenstva v Katarju. Francoski napadalec je na mundialih dosegel že devet golov, na zadnjih štirinajstih tekmah v izbrani vrsti je mrežo nasprotnikov zatresel 16-krat.

Na zadnjih štirinajstih tekmah za repreznetanco Francije je Kylian Mbappe dosegel šestnajst golov.
Reuters

V sodnikovem podaljšku je v kazenskem prostoru z roko igral Dayot Upamecano in Poljaki so imeli možnost, da iz enajstmetrovke ublažijo poraz. Na belo piko je žogo postavil Robert Lewandowski, a še drugič na prvenstvu je napadalec Barcelone zastreljal kazenski udarec. Ker pa je Hugo Lloris prehitro zapustil golovo črto, je imel Lewandowski še eno priložnost za svoj drugi gol na svetovnih prvenstvih. Lewa se je podobno kot v prvem poskusu proti žogi podal tako, da je med tekom spremenil hitrost in dolžino koraka, da bi s tem zmedel francoskega vratarja, in v 99. minuti je kapetanu Poljske na 137. tekmi uspelo doseči 78. reprezentančni gol.

Z naslovoma "Zgodovinski Giroud, evforični Mbappe" in "Po zaslugi Mbappeja modri izločili Poljsko" so zmago Francije pospremili pri fancoskem športnem mediju L'Equipe. Bolj kot dobra predstava dveh posameznikov pa francosko javnost z optimizmom pred nadaljevanjem prvenstva navdaja stabilna igra ostalih članov ekipe. Po številnih poškodbah francoskih zvezdnikov je obstajala bojazen, da bo te nogometaše izbrana vrsta težko nadomestila, zdaj te bojazni ni več. Med igralci, ki vnašata mirnost, sta dolgoletni vratar Les Blues Hugo Lloris in branilec Rafael Varane, še lahko preberemo na spletni strani L'Equipe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta