Šesta etapa dirke po Italiji: Kje so mladci, ko jih potrebuješ?

Uroš Gramc Uroš Gramc
11.05.2023 19:42

Šesta etapa je pripadla sprinterju Madsu Pedersnu, v sedmi, prvi pravi gorski, se pričakuje spopad Remca Evenepoela in Primoža Rogliča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danec je zmagal na kakšni etapi vseh tritedenskih dirk.
Epa

Šesta etapa dirke po Italiji je prinesla še šestega različnega zmagovalca. A ta v Neaplju, kjer je zaradi naslova državnih prvakov v nogometu praktično vse v modro-beli barvi in ne v Giro roza, ni prišla k ubežnemu dvojcu, ki je bil v ospredju od starta vse do 300 metrov do cilja, pač pa k danskemu sprinterju Madsu Pedersnu. Največja drama za Primoža Rogliča je bila menjava kolesa ob preluknjani zračnici deset kilometrov pred ciljem, a se je še pravočasno vrnil v glavnino.

"Želel bi, da bi kakšen mladenič zdržal z nama, ne pa, da sva sama ostala 40 kilometrov do cilja," je trojico ubežnikov, ki se je prehitro upehala, okrcal 36-letni Italijan Alessandro De Marchi. Z avstralskim vrstnikom sta imela zmago vseeno v rokavu, a sta v zadnjem kilometru preveč taktizirala. "Obstaja trenutek, ko se moraš odločiti, da boš nehal vleči. Ne moreš do deset metrov do cilja. Potrebovala bi še deset, 15 sekund prednosti. Uničen sem," je dodal razočarani Simon Clarke.

Še zmagovalcu je bilo hudo za velika poraženca. "Šlo je zelo na tesno. Morali smo uporabiti vse fante, ki smo jih imeli na voljo. Ne le jaz, vsi sprinterji. Žal mi je za njiju. Velik poklon," je povedal Mads Pedersen. Svetovni prvak izpred štirih let je lanskim trem zmagam na Vuelti in eni na Touru dodal še prvo s tretje tritedenske dirke. Letos ima na Giru že vsa mesta na stopničkah. Za slavje se lahko zahvali ne le moštvenim kolegom, ampak tudi Kolumbijcu Fernandu Gavirii (Movistar). "Hotel sem začeti dolg sprint in se žrtvovati, da ujamemo ubežnika, ampak je k sreči mimo priletel Gaviria in imel sem nekoga, da sem mu lahko sledil," je dejal kapetan Trek-Segafreda, ki zaseda tretje mesto v boju za vijoličasto (sprintersko) majico.

Ta boj se bo ob koncu tedna postavil v ozadje, saj se cesta postavi navpično. Sedma etapa bo ob tem, da bo z 218 km le kilometer krajša od najdaljše, prva prava gorska. Karavana bo zavila v najvišji del Apeninov, v gorsko skupino Gran Sasso, in prvič na dvatisočaka, kjer bo na Campo Imperatore (2130 m) tudi cilj. Do njega vodita povezana prelaza in skupno kar 45 km vzpenjanja. Čez cel dan bo 3900 višinskih metrov, najtežje pa ob koncu, ko naklon doseže 13 odstotkov. A cesta ne bo edina težava. Če je kolesarjem v Neaplju pomežiknilo sonce, jim bo vreme v hribih spet obrnilo hrbet. Na najvišji planoti Apeninov, kjer vztraja sneg, so optimistične temperaturne napovedi le nekaj stopinj nad ničlo, a karavano lahko ujame tudi sneženje. "Mi smo pripravljeni," je zatrdil Marc Reef, športni direktor v moštvu Primoža Rogliča, ki se bo prvič z ramo ob rami meril z drugimi kandidati za roza majico, sploh pa z Remcom Evenepoelom.

Rezultati 6. etape, Neapelj-Neapelj, 162 km: 1. Mads Pedersen (Danska/Trek-Segafredo) 3.44:45 (povp. hitrost 43,2 km/h), 2. Jonathan Milan (Italija/Bahrain Victorius), 3. Pascal Ackermann (Nemčija/UAE Emirates) ... 44. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Visma) vsi isti čas; vrstni red: 1. Andreas Leknessund (Norveška/DSM) 22.50:48, 2. Remco Evenepoel (Belgija/Soudal-QuickStep) +0:28, 3. Aurelien Paret-Peintre (Francija/AG2R Citroën) 0:30, 4. Joao Almeida (Portugalska/UAE) 1:00, 5. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Visma) 1:12.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta