Slovenci na robu zmage, potem pa preobrat svetovnih prvakov

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
05.07.2023 18:50

Liga narodov na Filipinih: naši odbojkarji so v tekmi s poljskimi v nizih vodili že z 2:0, nato pa izgubili z 2:3

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odziv Roka Možiča na Filipinih pove vse.
EPA

Deveta tekma in tretji poraz je izkupiček slovenskih odbojkarjev v ligi narodov. Po Bolgariji na prvem turnirju in Braziliji na drugem so naše fante v prvi tekmi tretjega turnirja v filipinskem Pasay Cityju s 3:2 (29:31, 21:25, 25:20, 25:20, 15:13) premagali Poljaki. Svetovni prvaki so v nizih zaostajali z 0:2, v nadaljevanju tekme pa so prevzeli pobudo na igrišču, z zmago osvojili dve točki, Slovenci pa eno, s katero pa še naprej ostajajo v zgornjem delu lestvice. Jutri ob 13. uri po našem času se bodo Slovenci spoprijeli s Kitajci.

"Bilo je intenzivno, prava borba. Poljska je ena najboljših reprezentanc na svetu. V naši igri je bilo veliko manj nihanj, v tretjem in četrtem nizu morda za spoznanje preveč. Zaradi tega smo zapravili priložnost za zmago. Napake so se zgodile v trenutkih, ko bi morali biti bolj potrpežljivi," je pojasnil selektor Gheorghe Cretu.

Naši odbojkarji so v prvem in drugem nizu prikazali zelo dobro igro in selektor ni imel potrebe, da bi posegel po menjavah v začetni šesterki. V napadalni poziciji so igrali Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Žiga Štern, blokerja sta bila Alen Pajenk in Jan Kozamernik, podajalec pa Gregor Ropret. Slovenci so v uvodnem nizu vodili z 11:7, Poljakom je uspel zasuk, v dramatični končnici pa so naši odbojkarji pri vodstvu s 30:29 prek Roka Možiča, ki je med tem vstopil v igro, dosegli zmagovito točko v nizu. V drugem so ritem igre še naprej narekovali naši fantje, ves čas vodili za dve točki ali tri in z zbrano igro v končnici niz pripeljali h koncu.

V nadaljevanju tekme je sledil preobrat. Poljski selektor, Srb Nikola Grbić, je našel šesterko, ki je zaigrala veliko bolje od tiste v prvem in drugem nizu, kljub temu pa si ni priigrala občutnejše prednosti. Odločitev o zmagovalcu v tretjem nizu je padla v prelomnih trenutkih, ko so bili Poljaki bolj razpoloženi za igro in so znižali vodstvo Slovenije v nizih na 1:2. Trikratni svetovni prvaki so tudi v četrtem nizu pokazali svojo moč, še posebej uspešni pa so bili v protinapadih in rezultat v nizih izenačili na 2:2. Peti niz je bil izenačen do rezultata 10:10, nato pa se je tehtnica nagnila na poljsko stran.

Pri zmagovalcih je 20 točk dosegel Aleksander Sliwka, v slovenski zasedbi pa je prav toliko točk dosegel Klemen Čebulj. Rok Možič jih je dodal 17, Tine Urnaut 16.

"To je bila za nas zelo težka tekma. Igra v prvih dveh nizih je bila zelo dobra, v nadaljevanju pa za spoznanje slabša. Osvojili smo pomembno točko, čeprav bi lahko tudi tri. Poljaki so po 0:2 začeli igrati odlično in zasluženo slavili, mi pa lahko iz te tekme potegnemo veliko dobrih stvari in optimistično gledamo na obračun s Kitajci," se je utrnilo Roku Možiču. "Na žalost se ni izšlo po naših načrtih. Odigrali smo dobra niza v bloku, obrambi in uspešno zaključevali protinapade. V nadaljevanju smo slabše izvajali začetne udarce, v napadu pa v ključnih trenutkih tudi nismo bili dovolj zbrani, zato se je igra prevesila na poljsko stran," je povedal Klemen Čebulj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta