Slovenci v finalu svetovnega pokala v alpskem smučanju? Izjeme!

Bojan Bauman Bojan Bauman
15.03.2023 06:00

V Andori se s smukoma ob 10. uri in 11.30 začenja finale letošnjega svetovnega pokala za smučarje. Uvodoma bosta nastopila Ilka Štuhec, ki ima srebrno medaljo že zagotovljeno, in Rok Ažnoh, svetovni mladinski prvak

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Andori se začenja zadnja epizoda letošnjega svetovnega pokala za smučarje.
EPA

"Tista močna reprezentanca, kakršna je bila včasih, je samo še lep spomin," ugotavlja Tone Vogrinec, danes 81-letni oče slovenske tekmovalne smučarije. Drži. V Soldeuu se danes s smukoma deklet in fantov začenja finale svetovnega pokala. Tam se odloča o razvrstitvi najboljših smučarjev sezone, Slovenija pa ima pičlo zasedbo. Večina naših tekmovalcev je sezono končala.

Po zaslugi Ilke Štuhec, ki se je letos čudežno vrnila v vrh svetovne smučarije, bomo danes Slovenci celo osvojili medaljo za drugo mesto na smukih za svetovni pokal. 32-letna Mariborčanka bo v smuku (fantje začnejo ob 10. uri, dekleta ob 11.30) ne glede na finalno tekmo zaostala le za dominantno Italijanko Sofio Goggia. Kot kažejo rezultati treningov, bo Ilka odpeljala današnji smuk in jutrišnji superveleslalom v tekmovalnem slogu. Prvega je končala na četrtem mestu, drugega na drugem. "Srebro že imam v žepu, a na tekmi bom poskusila napadati do maksimuma, saj tudi tu štejejo zmage," je o nastopu razmišljala Ilka.

V svoji drugi disciplini se sicer ni uvrstila med 25 najboljših, ki imajo možnost nastopanja v finalu. A ker je na tekmah zbrala več kot 500 točk, lahko nastopa v vseh disciplinah. Njena ekipa se sicer domov vrača v četrtek. Do konca sezone sledi še nekaj treningov na snegu, izbira prizorišč pa bo povezana s trenutnimi snežnimi razmerami.

Štuhčeva je bila letos edina slovenska smukačica na tekmah za svetovni pokal in nič ne kaže, da bi v bližnji prihodnosti dobila družbo. Kar zadeva podmladka, je nekoliko bolj optimistično vzdušje v moški ekipi za hitre discipline. Rok Ažnoh je postal mladinski svetovni prvak, s čimer si je odprl vrata v finale svetovnega pokala. Tam bo edini Slovenec, saj se trem članom naše smukaške vrste v letošnji sezoni ni uspelo uvrstiti do 25. mesta. Martin Čater je končal kot 42. smukač in 40. superveleslalomist. Miha Hrobat je veliko obetal, a je pristal na 29. mestu v smuku in na 59. v superveleslalomu. Medtem Nejc Naraločnik še zmeraj lovi prve točke v svetovnem pokalu. Boštjan Kline je celo sezono izpustil zaradi rehabilitacije po poškodbi. Njegova vrnitev na tekme je še zmeraj negotova.

Konec tedna bosta v tehničnih disciplinah nastopala še Žan Kranjec, ki bo v veleslalomu poskušal ubraniti bronasto medaljo (medalja svetovnega pokala mu še manjka v zbirki), in Ana Bucik, trenutno osma slalomistka in četrta veleslalomistka sezone. Konkurenca v ženski ekipi za tehnične discipline naj bi se zaostrila prihodnjo sezono, ko se vrača poškodovana Andreja Slokar. A kljub temu je jasno, da slovenski tekmovalni smučariji zelo primanjkuje podmladek.

"Ne bojim se tega, da ne bi imeli tudi v bodoče dobrih posameznikov, ker je smučanje vseeno tako prisotno v Sloveniji, da se bodo tu in tam pojavili kakšni posamezniki. Če pa hočemo, da bo reprezentanca močnejša, je treba razširiti reprezentance in že najmlajšim kategorijam omogočiti boljše treninge. Ali imamo ekipo za evropski pokal, ki bi kaj dosegala? Tu in tam nekaj malega. Ali imamo ekipo na mladinskem svetovnem prvenstvu? Nimamo. Piramida se začne spodaj," razmišljanje o razmerah v slovenski smučariji zaključi Vogrinec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta