Slovenija šele po slabi uri z nekaj sreče strla nemočen San Marino, Matjaž Kek besnel ob igrišču

Miha Dajčman Miha Dajčman
26.03.2023 19:58

Slovenci za uvod v kvalifikacije za Euro 2024 osvojili šest točk, San Marino s srečnima goloma premagali (le) z 2:0.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benjamin Šeško je načel mrežo San Marina.
Robert Balen

Slovenenska nogometna repreznetanca je kvalifikacije za evropsko prvenstvo v Nemčiji prihodnje leto začela z dvema zmagama. Obračuna proti na papirju slabšima tekmecema sta se začela s slabšima prvima polčasoma, gole za zmago pa so varovanci Matjaža Keka obakrat dosegli v drugem delu. Skoraj eno uro je potrebovala Slovenija, da je strla odpor San Marina, zadnje reprezentance na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Znova, še šestič Slovenci proti reprezentanci žepne države niso prejeli gola. 

Selektor Matjaž Kek se je odločil za pet menjav v prvi postavi v primerjavi s čertkovo tekmo v Kazahstanu. V napadu je ob Benjaminu Šešku začel Andres Vombergar, ki je v tej sezoni argentinskega prvenstva na sedmih tekmah za drugouvrščeni San Lorenzo dosegel tri gole.

Kvalifikacije za Euro: Vsi bi radi bili Vipotnik

Po pričakovanjih je dobrih 10 tisoč gledalcev v Stožicah spremljalo enosmerno obleganje gola. V želji, da bi gol videli čim bližje, so se med polčasom s severne strani stadiona na južno podali tudi nekateri gledalci. Na katero stran se bo napadalo, so dobro vedeli tudi fotoreporterji, za vrati slovenskega čuvaja mreže Jana Oblaka jih ni bilo, Sanmarinčani so proti njegovemu golu streljali le enkrat.

Robert Balen

V prvem polčasu Slovenci nizo izkoristili priložnosti, ki so si jih priigrali. V 21. minuti sta v enem napadu prečko z glavo zadela tako Jaka Bijol kot Žan Karničnik. Po dobre pol ure igre je bil Kek na drugi zaporedni tekmi primoran zamenjati osrednjega branilca. V Kazahstanu se je poškodoval Miha Blažič, proti San Marinu je tekmo predčasno končal Korošec Bijol. Zamenjal ga je Vanja Drkušić, član ruskega Sočija je pri 23-letih dočakal debi v članski izbrani vrsti. V zadnji liniji je združil moči z nekdanjim soigralcem iz Brava Davidom Brekalom, ki je v Astani zamenjal Blažiča.

Robert Balen
Robert Balen

Matjaž Kek s prikazanim v prvem delu ni bil zadovoljen, tudi gledalci v Stožicah so po 45 minutah igre slovenski izbrani vrsti namenili nekaj žvižgov. Slovenci so lažje zadihali v 55. minuti tekme, ko je z nekaj sreče za 1:0 šesti reprezentančni gol dosegel Benjamin Šeško. Streljal je Miha Zajc, žoga se je odbila od Michele Cevolija do člana Salzburga, od 19-letnika pa v gol. Tudi pri drugem golu je Slovencem pomagala sreča. Kmalu po vstopu v igro je Žan Vipotnik z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, Roberto Di Maio pa je z glavo premagal svojega vratarja, ki se je proti Sloveniji izkazal z nekaj dobrimi posredovanji.

Tudi v nadaljevanju si ekipa San Marina ni priigrala priložnosti, Matjaž Kek pa kljub vodstvu ob igrišču ni stal mirno. Ko je iz igre potegnil Benjamin Verbiča, je med članom Panatinaikosa in slovenskim selektorjem prišlo do manjšega spora.

Robert Balen
Robert Balen

Slovenija je kvalifikacije za Euro 2024 odprla rezultatsko uspešno, v naslednji reprezentančni akciji junija, ko se bodo Slovenci pomerili s Finci in Danci, pa bo za uspeh potrebno pokazati več. Pred obračunom v Ljubljani sta se v skupini H pomerila Kazahstan in Danska, v Astani je Azijcem po zaostanju z 0:2 uspel preobrat, slavili so s 3:2.

Odzive iz slovenskega tabora preberite v ponedeljkovem Večeru ter na vecer.com/sport

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta