Slovenke zaključile evropsko prvenstvo v solzah: Kavčarji nečesa ne vedo ...

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
18.06.2023 21:05

Slovenke so bile na trenutke enakovredne petkratnim zaporednim evropskim podprvakinjam Francozinjam,
a so še tretjič izgubile, tokrat z 68:73.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najboljša igralka tekme Eva Lisec je še drugič končala v solzah, a nobeni sotekmovalki ne bo dovolila, da bi končala reprezentančno pot.
Nik Erik Neubauer/Dnevnik

Slovenske košarkarice so se od domačega Eurobasketa poslovile s tretjim porazom, a morda s še najboljšo igro doslej. Malodane do zadnjih sekund so bile v igri za zmago proti Francozinjam, petkratnim zaporednim evropskim podprvakinjam (vsakič so bile boljše ali Španke ali Srbkinje), ki letos na stavnicah kotirajo celo najvišje. Podobno kot Slovenke so tudi one oslabljene, brez treh najboljših košarkaric, predvsem pa se je poznalo, da so si že predčasno zagotovile prvo mesto v skupini in četrtfinale. Tudi zato je denimo francoski selektor v igri samo v uvodnih desetih minutah zarotiral enajst košarkaric, končno pa je nekaj več poguma pokazal tudi Grk Georgios Dikaioulakos. Igralke s klopi so zaradi (ne)pomembnosti tekme dobile nekaj več minut, Tina Cvijanović, Lea Debeljak in Blaža Čeh pa so to izkoristile za svoje prve točke na prvenstvu. Skupno se je tako devet slovenskih košarkaric vpisalo med strelke na Eurobasketu.

Vse do 50. točke oziroma zadnje minute tretje četrtine so Slovenke celo vodile, nakar je do izraza vendarle prišla individualna kakovost Francozinj. O borbi gostiteljic na poslovilni tekmi priča boljši skok (39:30), ki je sicer šibka stran slovenske vrste, za srčno predstavo ob svojem zadnjem nastopu pa so si na koncu tudi prislužile aplavz gledalcev, ki jih je bilo približno toliko kot na prvih dveh tekmah, torej okrog 1500. "Če bi mi rekli, da bomo s toliko dobili skok, vam ne bi verjel. A smo vseeno izgubili," je pristavil selektor Georgios Dikaioulakos. "Vodili smo, dokler nas Francija ni stisnila in smo izgubili menda pet zaporednih žog. A to je ena od najboljših ekip v Evropi. Sam pa sem hvaležen, da sem imel priložnost voditi Slovenijo."

"Seveda bi si želele, da bi šle naprej, da bi se prebile do četrtfinala in igrale za Slovenijo. Lepo je igrati doma, lepo je, ko ljudje prepoznajo, da lahko tudi punce igramo dobro košarko. Žal mi je za ljudi, žal mi je za ekipo. Bile smo tako blizu, a tako daleč. Zato solze ... " je spet objokana Eva Lisec, s 16 točkami in enajstimi skoki prva strelka in skakalka tekme, pred novinarji obžalovala priložnost, da si s soigralkami ni priborila darila za sobotni 28. rojstni dan. A vendarle je z dvignjeno glavo ugotavljala, da so igrale malodane vsak dan bolje. "Že od prvega dne, ko smo dobile Grka, smo samo stopnjevale. Govori se, da Grk ni dober trener. On je odličen trener. Njegova košarka je na nivoju, ki ga je težko dojeti. Tega ne vedo vsi kavčarji," je še dodala in zatrdila, da v ekipi vlada takšen pozitiven duh, da bo vsako soigralko, ki bi se odločila po enem od vrhuncev kariere zaključiti reprezentančno pot, prepričala o nasprotnem.

Po ponedeljkovem prostem dnevu se tekmovanje v Stožicah nadaljuje v torek z dodatnimi kvalifikacijami za četrtkove četrtfinalne tekme. V te kvalifikacije sta se iz slovenske skupine uvrstili Nemčija in Velika Britanija (na medsebojni tekmi za drugo mesto v skupini je bilo 62:61 za Nemčijo), Franciji kot zmagovalki skupine mesto med osmimi najboljšimi avtomatsko pripada.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta