Slovenska košarkarska reprezentanca: Ko rešiš tekmo - in odletiš

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
26.07.2023 12:06

Po zmagi Slovenije na prvi pripravljalni tekmi proti Kitajski (75:73) so ekipo zapustili Miha Lapornik, Urban Klavžar in Blaž Mahkovic. Luka Dončić in Vlatko Čančar se pridružita v petek

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sale in Prle se v marsičem ne strinjata - tako na parketu kot izven njega.
Andrej Petelinsek

Ne le, da je začel v prvi peterki, praktično je poskrbel za prvo zmago slovenske košarkarske reprezentance v pripravah na svetovno prvenstvo. S 75:73 je v Celju padla Kitajska, potem ko je domačin Miha Lapornik v predzadnji minuti zadel trojko za vodstvo z 68:67, pol minute do konca pa še eno trojko za 74:71, česar gostje pod vodstvom Srba Aleksandra Đorđevića niso več mogli nadomestiti. "Storil bom vse, da bom poletje končal v dvanajsterici, ki bo potovala na svetovno prvenstvo," je samozavestno dejal, potem ko si ga je novinarski kolega iz Celja malodane lastnoročno pripeljal pred mikrofone. A že deset minut kasneje je pred novinarje stopil še selektor Aleksander Sekulič in obelodanil: "Po tej tekmi se poslavljamo od Mihe Lapornika, Urbana Klavžarja in Blaža Mahkovica."

Za ključnega moža tekme, nekdanjega člana Reala in moža, ki je z 32 točkami proti Krki Helios letos popeljal v finale državnega prvenstva ni več prostora, ker se bosta v petek ekipi pridružila Luka Dončić in Vlatko Čančar, 7 avgusta pa še Mike Tobey. Že tako ali tako so bili proti Kitajcem izven kadra štirje košarkarji - Zoran Dragić, Aleksej Nikolić, Gregor Hrovat in Jakob Čebašek. "Vse štiri že dobro poznamo, vemo, kaj lahko od njih pričakujemo. Zato sem želel preveriti druge," je obrazložil Sekulić: "Predvsem me je zanimal Kunc, saj sem ga prvič videl igrati." A kaj veliko od novinca ni bilo videti – v 15 minutah je 23-letnik, ki je zadnjih pet let igral v ameriški študentski ligi NCAA, dosegel zgolj tri točke in en skok. Prav ta je bil, enako kot letos v ženski reprezentanci, največja slovenska hiba – Kitajci so odbito žogo ujeli 41-krat, Slovenci devetkrat manj. Tudi zato so gostje večji del tekme vodili (29 minut, Slovenci le 5 minut in pol), ob začetku tretje četrtine celo za enajst točk (42:31).

Skok jih lahko drago stane

"Ne le, da so Kitajci zelo visoki, imajo tudi dobre atletske sposobnosti. Na vseh položajih so hitri, skočni in dobro pripravljeni. Kot sem slišal, skupaj trenirajo že dva meseca in so nedvomno trenutno bolje pripravljeni od nas," je tekmece ocenil novi kapetan reprezentance Klemen Prepelič, svojo ekipo pa: "Za sabo imamo šele teden dni treningov. Nekateri fantje so novi. Vsak ima veliko željo, še posebej pod košem, kjer se je odprlo nekaj priložnost, ki jo fantje seveda želijo izkoristiti. Temu primerno je bilo ogromno napak. Vse skupaj je še daleč od želenega. Skok je posledica koncentracije in želje, te stvari se ne smejo dogajati. Proti na papirju boljšim reprezentancam nas to lahko drago stane. Vseeno je to le nek obris reprezentance, ki je daleč od celote. Manjkali so nekateri nosilci, nekatere glavne pa še čakamo." No, sam je očitno že v top formi. V uvodnih treh četrtinah je bil zaslužen, da je Slovenija ostala v stiku s tekmeci, na koncu je bil z indeksom učinkovitosti 24, 20 točkami in 44,4-odstotnim metom za tri točke (štirje zadeti iz devetih poskusov) in tremi izsiljenimi osebnimi napakami kitajskih centrov v napadu najboljši igralec tekme: "Iskreno bom rekel, da treniram najdlje v zadnjih petih letih. Sredi marca sem se poškodoval in manjkal dva meseca. Klubska sezona se je končala, kot se je. Imel sem neko željo po novem dokazovanju. Imam 30 let in sem v najboljših letih. Treniram že od 12. junija, tako da sem v polnem pogonu že dober mesec in pol. Željan sem bil te tekme."

Ni vsaka naturalizacija enaka

Sredi dvoboja se je celo zapletel s spor s kitajskim selektorjem Aleksandrom Đorđevićem, nekdanjih asom jugoslovanske oziroma srbske reprezentance, s katero je tudi kot selektor med leti 2014 in 2017 sodeloval v finalih evropskega in svetovnega prvenstva ter olimpijskih iger – dvakrat je klonil proti ZDA, enkrat proti Sloveniji. Leta 2017. In tudi tokrat: "Zmagala bi lahko katerakoli ekipa. Bil bi bolj srečen, če bi bili to mi, saj se za to igra." Pred svetovnim prvenstvom bo svoje Kitajce popeljal še nad Hrvaško, Italijo, Turčijo, Nemčijo in Srbijo, "da bi ekipa spoznala, kako se igra proti evropskim vrhunskim reprezentancam." Podobno kot Slovenija je bila oslabljena tudi Kitajska – prav danes se ji bo pridružil naturalizirani Američan, NBA-jevec Kyle Anderson. "Blagor vam; vi, Slovenci, ste se se internacionalizirali že zdavnaj. Dedek Kylea Andersona pa je Kitajec, njegova hči, Kyleova mati, se je poročila z Jamajčanom. To je malo drugačna zgodba kot pri vas. Resda imam neko svoje mnenje, a nima smisla, da o tem razpredam. Fibina pravila so znana, kdor jih želi izkoristiti, jih. Vam se je to izplačalo. Drugi igrajo, kakor mislijo, da je prav, in to je to," pa so besede, ki pričajo, da "Sale nacionale", ki v srbsko ekipo nikdar ni vpoklical naturaliziranega košarkarja, poraza v finalu Eurobasketa 2017 še ni povsem prebolel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta