Slovenski nogometaši manj govorili, več pokazali na igrišču: To je ta Slovenija, to je energija, ki nas je krasila

Miha Dajčman Miha Dajčman
10.06.2022 19:05

Slovenci preprečili, da bi Erling Haaland zadel na osmem zaporednem nastopu za reprezentanco. V Stožicah v nedeljo ob 20.45 gostuje Srbija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Oblak se ni pustil premagati.
EPA

V četrtek so slovenski nogometni reprezentanti z remijem brez golov proti Norveški v Oslu le popravili vtis s prvih dveh tekem lige narodov v rangu B, ko so izgubili proti Švedski in Srbiji. Nedeljska tekma proti Srbiji bo četrta v enajstih dneh za izbrano vrsto, ki jo ob odsotnosti Matjaža Keka zaradi bolezni proti vodilnemu moštvu v skupini vodi pomočnik selektorja Boštjan Cesar. Slovenci so na gostovanju, kjer so pred tem vpisali štiri poraze, (končno) navdušili z borbeno igro in primernim odnosom, zadnje pol ure tekme pa so po rdečem kartonu Mihe Blažiča igrali z nogometašem manj.

Boštjan Cesar je bil po obračunu v Oslu zadovoljen z odnosom ekipe. "Igralci so fenomenalno reagirali. Prvi polčas je bil dober, v drugem smo vedeli, da bodo agresivnejši, nas je pa malo zaustavil rdeči karton. Toda takrat se je po dobro izbitih žogah in reakcijah videlo, da si fantje želijo rezultata. To je ta Slovenija, to je energija, ki nas je krasila. Gremo naprej," je ocenil nekdanji branilec, ki ima največ nastopov za slovensko reprezentanco.

S selektorjem se je Cesar slišal pred tekmo in po njej, tudi Kek je bil po besedah 39-letnika navdušen nad preobrazbo ekipe. "Moja izkušnja vodenja ekipe je bila fenomenalna. Plus je tudi, da so po tekmi s Srbijo fantje pokazali takšen obraz. Moramo pa zdaj ostati na tleh in se čim bolje pripraviti na Srbijo," je svojo izkušnjo vodenja reprezentance predstavil Ljubljančan.

"Odpravili bomo nihanja"

V preteklosti se je slovenska izbrana vrsta po obdobju, ko je igrala brezvoljno in je izgubljala tekme, že znala vrniti, a je še pogosto znova prihajalo do nihanj. Cesar upa, da bo zdaj ekipa stabilna in da bo sledila nadgradnja. "Seveda so trenutki in tekme, ko trpiš in izgubiš. Različno je, kako izgubiš. Izgubili smo proti Švedski, pa vemo, kako smo igrali. Odnos je bil takrat pravi. Nato pa smo čez tri dni dobili porcijo od Srbije. Ni bilo lahko. Verjamem, da bomo nihanja odpravili," je samozavesten nekdanji kapetan reprezentance.

David Brekalo, ki igra za norveški Viking, je bil eden bolje ocenjenih nogometašev v slovenski vrsti. Tako je ustavljal zvezdnika Erlinga Haalanda.
Reuters

Tudi v napadu bo treba narediti več, je odločen Cesar. "Iz igre smo zadeli proti Srbiji, pred tem pa kar nekaj časa ne. Gremo korak za korakom. Zdaj smo uredili borbenost. Verjamem, da bodo fantje tudi zadeli. Res je, da zapravljamo priložnosti, je pa pozitivno, da si jih priigramo." Največjo priložnost za Slovenijo je zapravil Žan Celar. Sodnik Fabio Verissimo pa bi lahko po prekršku nad Jasminom Kurtićem v kazenskem prostoru dosodil enajstmetrovko.

Slovenska reprezentanca je Erlingu Haalandu preprečila, da bi gol dosegel na osmi zaporedni tekmi v dresu Norveške. Z leve strani obrambe je trenerski štab Slovenije Žana Karničnika tokrat preselil na desno, kjer je navajen igrati. "Tokrat smo pokazali povsem drugačen obraz kot proti Srbiji. Vedeli smo, da bomo trpeli, tudi zadnjih trideset minut smo verjeli. Graditi moramo na tem, da bo pristop pravi na naslednjih tekmah. Sploh v prvem polčasu smo bili pravi," je dejal Radeljčan za Sportklub in razkril, kako so s soigralci zaustavili Haalanda. "Vedeli smo, da moramo stati blizu njega, da mu ne smemo pustiti prostora, ker je zelo kvaliteten. Res je v drugem delu prišel do priložnostih po predložkih, a k sreči je Jan Oblak dodal piko na i," je kapetana pohvalil član Ludogorca. Da so lahko Slovenci veseli, ker imajo Oblaka, pa je dejal tudi član Arsenala in kapetan Norveške Martin Odegaard. "Proti Srbiji bomo pokazali povsem drug obraz kot v Beogradu. Narediti moramo korak naprej od tekme v Oslu," je pred dvobojem v Ljubljani napovedal Korošec.

V Oslu so Slovenci ustavili največjega zvezdnika Norvežanov.
Reuters

Reprezentanti niso bili na voljo za izjave

Po remiju v Oslu je pred mikrofon Sportkluba, ki ima pravice za prenose tekem lige narodov, od slovenskih nogometašev stopil le Žan Karničnik. Predstavnik Nogometne zveze Slovenije za odnose z javnostmi je novinarjem v Oslu dejal, da se je ekipa odločila, da nihče izmed nogometašev ne bo dal izjave medijem. Razloge zato gre iskati v številnih kritikah po polomu v Beogradu, pri športnem dnevniku EkipaSN so denimo v napovedi pričakovanih enajsteric pri slovenski izbrani vrsti ob Janu Oblaku v deset polj na igrišču desetkrat zapisali "nekdo z jajci".

"Manj bomo govorili, več bomo pokazali na igrišču," je pred odhodom v Oslo dejal Jan Oblak in Slovenci so se tega očitno držali. Naslednja priložnost, da Slovenci znova vzbudijo zaupanje v reprezentanco in javnost nagovorijo kar na igrišču, bo v nedeljo v Stožicah, ko v Ljubljano pride Srbija, ki je po slavju nad Slovenijo s 4:1 v četrtek z golom Luke Jovića slavila še na Švedskem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta