Slovenski prestop številka 1: Povsod je rdeče, a med biki je najlepše

Borut Planinšič Borut Planinšič
09.08.2022 18:39

Slovenija ima novega nogometnega rekorderja: Benjamin Šeško se prihodnje poletje za 24 milijonov evrov seli iz Salzburga v Leipzig, iz ene nogometne podružnice Red Bulla v še bogatejšo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdeči biki ti dajo krila: Benjamin Šeško odleti k še večjim.
EPA

Kam gre Benjamin Šeško, potem ko ga že povezujejo z rdečimi vragi iz Manchestra in začnejo o njem govoriti še redsi iz Liverpoola? Od enih rdečih bikov k še večjim, iz ene bundeslige v drugo. RB Salzburg in RB Leipzig seveda izvrstno sodelujeta, ko pa sta oba v lasti Red Bulla, multinacionalke energijskih pijač, ki si jo je omislil Dietrich Mateschitz. Poslovnež iz avstrijske Štajerske, čigar bogastvo ocenjujejo na 25 milijard evrov.

Taktika rdečih bikov s selitvijo 19-letnika je jasna: iz Avstrije v Nemčijo po še več veljave, od tam pa po še večje milijone. Naš napadalec do prihodnjega poletja ostane v Salzburgu, nato se v prestopu, vrednem 24 milijonov, s petletno pogodbo seli v Leipzig. Tam RB pred imenom kluba sicer ne pomeni Red Bull kot v Salzburgu, nemška pravila prepovedujejo omembo sponzorja. Iznajdljivi Mateschitz je, da ohrani namig na svojo blagovno znamko, pravila izigral tako, da je klub poimenoval RasenBallsport Leipzig, nekaj takega kot šport z žogo na travi torej. Morda bedasto, a učinkovito.

"Toliko sem o sebi slišal zadnje tedne, pa precej tega ni imelo zveze z realnostjo. Da bi končal špekulacije in se osredotočil na Salzburg, sem moral že zdaj poskrbeti za naslednji korak v karieri," je govorice o zanimanju cele gruče evropskih velikanov zanj deloma ovrgel Benjamin Šeško. "RB Leipzig leto za letom postaja eden najboljših klubov Evrope. Njegova filozofija je zaupanje v mlade in privlačen, napadalen nogomet. To je kot ustvarjeno zame. Mesto, stadion, vsa infrastruktura RB Leipziga in vsi pogovori, ki sem jih imel s klubom, so me prepričali, da je ta selitev prava poteza. Zdaj se posvetim sezoni s Salzburgom, izrabil jo bom za nadaljnji razvoj."

Človek, ki je orkestriral posel, je Christopher Vivell, tehnični direktor Leipziga, zadolžen za gradnjo moštva in razvoj nogometne filozofije vseh RB-podružnic tja dol do New Yorka in Brazilije. "Šeško je eden največjih talentov v Evropi. V igri ponudi veliko: je ekstremno hiter, visoko skoči, oko za gol ima ..." našteva prednosti našega mladega asa, ki ima s 195 centimetri višine aduta več: "Kljub višini je tehnično nadarjen in gibljiv. Njegove kvalitete ga delajo posebnega. Poznam ga od njegovega 15. leta, jaz sem ga leta 2019 prepričal, da je šel v Salzburg. Od takrat sem videl vsak njegov gol. Zato vem, da je zanj najboljša opcija, da še eno leto ostane v Salzburgu in dozori pred prihodom v Leipzig."

Šeško je skoraj podeseteril svojo vrednost, odkar se je leta 2019 iz Domžal v Salzburg preselil za 2,5 milijona evrov. In zdaj postal najdražji slovenski nogometaš; prehitel je Kevina Kampla in 20 milijonov, kolikor je bil pred petimi leti vreden njegov prestop iz Leverkusna v Leipzig. Tretji na lestvici je Jan Oblak, ki je pred osmimi leti za 16 milijonov odšel iz Benfice v Atletico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta