SP nordijcev: Šest dni pred spektaklom prva "nervozica"

Uroš Gramc Uroš Gramc
15.02.2023 19:30

Slovenska reprezentanca se je predstavila v Ljubljani: v ospredju skakalci, a niti tekači in kombinatorci ne bodo brez možnosti za kolajne

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Triintrideset naših bo tekmovalo pod Poncami.
Igor Napast

V Ljubljani se je predstavila 33-članska slovenska reprezentanca, ki bo čez šest dni pričela z nastopi na eni od največjih športnih prireditev v samostojni Sloveniji, nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici. "Najprej bomo izbrali zastavonošo. Se kdo javi?" je pred sedmo silo vprašal predstavnik za stike z javnostmi pri Smučarski zvezi Slovenije Tomi Trbovc. Nihče ni dvignil roke in je kar določil: "Peter Prevc, kapetan skakalcev, najstarejši od vseh."

Peter Prevc bo zastavonoša.
Igor Napast

"Zagotovo mi je izbor v čast. Očitno so vsi opazili, da sem tako vztrajen, da so mi enkrat dali to zastavo v roke," se je nasmehnil Peter Prevc, naš najizkušenejši orel. Vsi so to potrdili z dvigom rok, le Ola Vigen Hattestad ne. A Norvežan, glavni trener A ekipe v smučarskih tekih, najbrž ni razumel, o čem je reč. "Upam, da bo prvenstvo uspešno, zanimivo, da bodo zabave. Kot so bile v Oslu 2011," se je kasneje v angleščini spomnil dogodka v domovini. Viking vodi ekipo sedmih fantov in sedmih deklet. Brez Anamarije Lampič, ki se je pred dnevi dokončno poslovila od svoje prve ljubezni, je Eva Urevc naše glavno orožje. "Škoda, ampak tako se je odločila," je dejala Gorenjka, ki je v tandemu že osvojila snežinko, na prvo posamično odličje pa še čaka. "Šele zdaj sem začutila nek pritisk, 'nervozico', ampak v pozitivnem smislu. To je za športnika zelo velik dogodek, ne zgodi se vsakemu, da lahko tekmuje na domačem prizorišču. Poskušam, da me ne povozi, upam, da bom dodatno motivirana," je povedala Urevčeva.

Igor Napast

Pod največjim pritiskom bodo pod Poncami skakalci, saj so v tej zimi dokaj redno posegali po stopničkah. Najprej je blestel Anže Lanišek, ta čas tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala, nato se je priključil Timi Zajc, med najboljše se je vrnil tudi Domen Prevc ... "Mogoče smo že malo nestrpni. Verjamem, da bodo fantje pokazali, kar pričakujemo celo sezono. In da bo domač teren prednost," je dejal njihov glavni trener Robert Hrgota. Veliko, če ne še več, pa se proti vrhu ozirajo tudi pri dekletih, čeprav brez olimpijske prvakinje Urše Bogataj, ki se je na novega leta dan na Ljubnem poškodovala. Ema Klinec zadnje čase visoko leti in daleč skače, letos je bila že šestkrat druga. "Že pred sezono sem zelo dobro skakala. Le vprašanje časa je bilo, kdaj se bo to začelo kazati na tekmah. Pripravljenost je dobra, domače svetovno prvenstvo je cilj," je povedala branilka naslova s prejšnjega SP v Oberstdorfu.

Igor Napast

Še najbolj se lahko odsotnost Bogatajeve pozna na ekipni tekmi. "Ampak ciljev še vedno nismo spreminjali. Lahko presenetimo. Pet deklet je v zadnjem obdobju dokazalo, da so lahko močne," se ne strinja njihov trener Zoran Zupančič. Optimizem mu lahko vliva tudi vse boljša pripravljenost Nike Križnar, ki je iz Oberstdorfa prav tako prinesla dve kolajni: ob bronu s posamične tekme srebro z ekipne.

Takrat je bila še daleč od najboljših Ema Volavšek, naša najboljša nordijska kombinatorka, ki pa je v dveh letih napredovala toliko, da je bila že dvakrat na stopničkah v svetovnem pokalu. Toda težave s hrbtom jo v tej zimi toliko ovirajo, da posega "le" v deseterico. "Medalja je še vedno cilj, toda osredotočam se le na to, da bi čim boljše tekmovala, najprej skakala in nato še tekla," je povedala 20-letnica, glavno orožje trenerja Gorana Janusa. Nekdanji prvi mož orlov gre z osmerico najprej po izkušnje. "Imamo daleč najmlajšo zasedbo na tem svetovnem prvenstvu, smo pa z Emo v širšem krogu favoritov. Poškodba nas je malce oddaljila, a upam, da bo vse v redu," je povedal Janus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta