SP v košarki: Brez zmage, brez višine - lahko kosilo?

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
26.08.2023 06:25

Kdo so Venezuelci, s katerimi bodo Slovenci danes ob 13.30 začeli košarkarsko SP? Sodeč po pripravljalnih in medsebojnih tekmah, zmagovalna tradicija Sekuličeve čete ne bi smela biti prekinjena

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po 41 dneh je konec heca, zdaj gre zares. 
Foto: Robert Balen

Odštevanja je konec, slovenska košarkarska reprezentanca bo po 41 dneh priprav danes ob 13.30 proti Venezueli še četrtič stopila na oder svetovnega prvenstva. Tokrat spet na Japonskem, kjer je leta 2006 debitirala z devetim mestom. V Turčiji 2010 je bila osma, v Španiji 2014 sedma. Na nobenem od omenjenih prvenstev Slovenci niso izgubili uvodne tekme; v Saporu so ugnali Senegal, v Carigradu Tunizijo, na Gran Canarii Avstralijo in tudi danes v Okinavi na 23. tekmi Slovenije na SP česa drugega kot 13. zmage ne gre pričakovati.

"Veliko časa smo s fanti preživeli skupaj in vsi komaj čakamo, da se začne. Na prvenstvu ni slabih ekip in tudi reprezentanca Venezuele na Japonsko ni prispela na turistični izlet, temveč si prav gotovo želi pustiti pečat. Naša naloga bo, da odigramo po najboljših močeh in upravičimo vlogo favorita. Kot vedno trdim, da bodo ključ do uspeha kolektivna igra ter maksimalna borbenost in požrtvovalnost. Držati moramo skupaj in igrati košarko na način, ki smo si ga zamislili in nam lahko prinese dober rezultat," pred uvodnim spopadom pravi selektor Aleksander Sekulić.

Saso Bizjak

O favoritu današnje tekme ni dvoma. Stavnice namreč Slovenijo večinoma uvrščajo okrog šestega mesta, na jakostni lestvici Mednarodne košarkarske zveze Fiba so slovenski fantje sedmi, na posebni Fibini jakostni lestvici za SP pa osmi. Venezuela je na povsem drugi strani; na osnovni Fibini lestvici zaseda 17. mesto, na posebni za SP pa 25., podobno velja na stavnicah. Še več; Venezuelci si štejejo v čast že to, da so se v hudi konkurenci ameriških reprezentanc že drugič zapored sploh uvrstili na SP.

Klonili še proti Južnemu Sudanu

Gre predvsem za skupek izkušenih košarkarjev, nihče ni rojen v tem stoletju. Še več; deveterica je starejša od 30 let, šesterica celo od 33. In prav to je šesterica - Nestor Colmenares, Windi Graterol, Heissler Guillent, Miguel Ruiz, Gregory Vargas in David Cubillan - iz generacije, ki je leta 2015 dosegla največji košarkarski uspeh v zgodovini države, zmago na južnoameriškem prvenstvu. Tedaj je v finalu padla Argentina z zvezdniki, kot so Luis Scola, Andres Nocioni, Facundo Campazzo, Gabriel Deck in Nicolas Laprovitola.

No, Venezuela pravih zvezdnikov še dandanes nima. V Evropi še najbolj uveljavljeno ime, pravzaprav edini reprezentant, ki ne igra v domovini, je Michael Carrera, ki je po neuspešnem preizkusu pri Lakovićevi Gran Canarii postal novopečeni član španskega Estudiantesa. A tudi on pri 196 centimetrih igra krilnega centra, najvišji košarkar ekipe pa je "le" 204 centimetre visoki Windi Graterol. Pomanjkanju višine pritičejo tudi temu primerni rezultati; Venezuela je v pripravljalnem obdobju odigrala devet tekem, v najmočnejši zasedbi pa šest. Vse je izgubila. Ugnali so jo Argentina, Španija, Francija, Avstralija, Brazilija, tudi drugorazredne ekipe, kot so Južni Sudan, Iran in Jordanija.

Kljub temu pomočnik trenerja Luka Bassin opozarja, da Venezuela vendarle ni naivna ekipa in da njeni rezultati v pripravljalnem obdobju niso pravi pokazatelj: "Venezuela je ena najbolj izkušenih reprezentanc na tem prvenstvu. Zanjo ni izgubljene žoge, hkrati pa so vsi igralci dobri strelci z razdalje. Je bolj kakovostna, kot kažejo zadnji rezultati. Gotovo je ne smemo podcenjevati, jasno pa je, da je naš cilj zgolj zmaga."

Prve tekme so vedno nevarne

Tako so se končali tudi vsi trije medsebojni dvoboji proti Venezueli. Prvič smo to reprezentanco leta 2006 lahko spoznali na pripravljalnem turnirju v Mariboru, ko je izgubila z 61:88. Leto kasneje na pripravah v Macauu je bil rezultat v korist Slovenije podoben - 88:68. Nič drugačno ni bilo razmerje moči v predlanskih kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu; polfinale z večidel enako slovensko zasedbo, kot bo na Japonskem tudi letos, se je končal z 98:70. Takrat je Luka Dončić vpisal 23 točk, devet skokov in 13 asistenc, Mike Tobey pa 27 točk in 12 skokov.

Zoran Dragić se te tekme še dobro spominja: "Gre za zelo borbeno in atletsko ekipo. Prve tekme na prvenstvu so vedno zelo nevarne. Vsekakor si želimo, da jo bomo dobro začeli, se s tem sprostili in zabeležili prvo zmago. Vemo, od kod nam pretijo največje nevarnosti. Biti moramo zbrani in potrpežljivi ter igrati svojo igro, kot smo to prikazali na zadnji pripravljalni tekmi proti Japonski."

Slovence druga tekma čaka v ponedeljek, ko se bodo pomerili z Gruzijo, v sredo pa še z Zelenortskimi otoki. Tudi ti dve tekmi se bosta začeli ob 13.30 po slovenskem času. Kanček bolj sproščen bo lahko na teh dvobojih Jakob Čebašek, ki si je tik pred SP uredil klubski status. Triintridesetletnik se bo iz romunske Constante, za katero je v povprečno 29 minutah dosegal 11,2 točke in 4,5 skoka na tekmo, preselil v beloruski Minsk, ki igra v razširjeni ruski ligi VTB, kjer se je letos selektor Aleksander Sekulić z Lokomotivo iz Kubana prek moskovskega CSKA-ja prebil v finale in tam klonil proti Uniksu iz Kazana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta