SP v nogometu: Prvaki klonili, Avstralci drugič v izločilnih bojih

Miha Dajčman Miha Dajčman
30.11.2022 20:25

S po šestimi točkami sta se v osmino finala uvrstili Francija in Avstralija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mathew Leckie je navdušil s preigravanjem za zmagoviti gol Avstralije nad Dansko.
Reuters

Nogometaši Tunizije so verjeli, da lahko napredujejo v izločilne boje svetovnega prvenstva v Katarju. Da bi jim to uspelo, so v zadnjem krogu skupinskega dela z 1:0 premagali celo aktualne svetovne prvake Francoze, ki so si napredovanje že zagotovili. Toda gol tunizijskega kapetana Wahbija Khazrija je bil premalo, da bi Afričani nadaljevali pot na mundialu. Na vzporednem obračunu med Avstralijo in Dansko so bili uspešnejši kenguruji, ki so v treh tekmah osvojili dve točki več od Tunizijcev. Danci so prvenstvo zaključili z zgolj eno osvojeno točko.

Selektor Francije Didier Deschamps je na igrišče poslal premešano prvo postavo in nekaterim zvezdnikom namenil počitek. Spomnimo, Les Bleus so imeli pred prvenstvom in na začetku prvenstva veliko težav s poškodbami, zato je bila ob napornem ritmu tekem na turnirju to edina logična odločitev izkušenega snovalca taktike svetovnih prvakov iz let 1998 in 2018. Galski petelini so v zadnji četrtini tekme znova zaigrali tudi s Kylianom Mbappejem in Antoinom Griezmannom, na igrišču so bili videti kot prerojeni, toda zmage Tunizije niso preprečili. To je bila sploh prva zmaga Tunizijcev nad kakšno od evropskih reprezentanc na svetovnih prvenstvih, gol Khazrija proti Franciji pa je bil sploh prvi za to reprezentanco na prvenstvu v Katarju.

Po SP v Nemčiji leta 2006 bodo v Katarju Avstralci drugič igrali v izločilnih bojih največjega tekmovanja na svetu. Na petih turnirjih pred aktualnim so nogometaši iz dežele tam spodaj slavili le dvakrat, prav tolikokrat pa so se zmage veselili v Katarju, saj so v skupinskem delu premagali Tunizijo in Dansko.

Danci, ki bodo nasprotnik Slovenije v naslednjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, so imeli na obračunu z Avstralci kar 69 odstotkov tekme žogo v svoji posesti, a v okvir vrat so streljali manjkrat kot nasprotniki, prvenstvo tako zapuščajo z le eno točko. Avstralci so v drugem polčasu izkoristili enega od protinapadov, po odličnem preigravanju je v 61. minuti gol dosegel 31-letni Mathew Leckie. Član Melbourne Cityja, za katerega je nekoč igral tudi Robert Koren, je v 76. nastopu za reprezentanco dosegel 14. gol. Avstralci so v zadnje pol ure morali zadržati rezultat, saj bi se ob morebitnem izenačenju in ob boljši razliki v golih v nadaljevanje tekmovanje uvrstili Tunizijci. Socceroos so namreč kljub dvema zmagama v skupinskem delu beležili negativno razliko v golih. Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev je Avstralcem uspelo povezati dve zmagi.

Francija in Avstralija sta se v izločilnih bojih pridružili od ponedeljka že znanima paroma osmine finala Nizozemska - ZDA in Anglija - Senegal. Američani so v neposrednem obračunu za napredovanje premagali Iran, Angleži pa v sosedskem obračunu Wales.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta