SP v nordijskih disciplinah: Tako težko, da pozabiš, kdo si

Uroš Gramc Uroš Gramc
28.02.2023 19:30

V planiškem labirintu Američanka presenetila Skandinavke, Eva Urevc zaokrožila dvajseterico

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jessie Diggins je zelo čustveno doživljala zmago.
Epa

Že šesto kolajno na svetovnih prvenstvih je na desetkilometrski razdalji v prosti tehniki dosegla Američanka Jessie Diggins, drugo zlato. Američanka je presenetila Skandinavke, ki so zasedle naslednja štiri mesta. Norvežanke so ostale praznih rok, družbo na odru za zmagovalke sta ji delali Švedinji Frida Karlsson in Ebba Andersson. Prva je bila še tretjič druga v tej disciplini. "Srebrna Frida me že kličejo. To ime želim nekoč spremeniti," se je zasmejala Karlssonova.

Urevčeva je z drugim mestom na generalki potrdila, da je še vedno naše najmočnejše orožje.
Luka Kotnik

Najboljša Slovenka Eva Urevc je privoščila zmagovalki. "Mislila sem, da bodo slavile Skandinavke, ampak Jessie zna iz sebe iztisniti več kot maksimum in to je tu pokazala," je dejala Gorenjka. Končala je na 20. mestu, kar je njen najboljši izid na posamičnih tekmah svetovnega prvenstva. "Moj manjši cilj je bil top 15. Blizu sem bila in sem kar zadovoljna. To je bila moja najboljša tekma v Planici, pa tudi z ekipnim sprintom sem zelo zadovoljna." Z Anjo Mandeljc sta v nedeljo osvojili 8. mesto. Štiri leta mlajša reprezentančna kolegica je bila od izkušenejše Urevčeve počasnejša za dobre pol minute in je končala na 28. mestu. "Odlično, želja je bila trideseterica. Sinoči sem se malo prehladila in zato sem še bolj ponosna. Proga je bila zelo zahtevna, in če nisi imel krize, nisi dal vsega od sebe. Na najtežjem delu kar pozabiš, kdo si," je ob uspehu kariere na SP dejala Anja Mandeljc.

Eva Urevc 
Antonio Bat

Tudi Urevčevi je bilo zelo težko. "Proga je bila zahtevna, v drugem delu, ko se vzpenjaš brez počitka, se je tekma lomila. Tudi jaz sem tam malo izgubila, imela sem krizo, ampak proti cilju sem stopnjevala in nisem izgubljala mest." Veliko vzponov ji ustreza. "Če odštejem del, ko se vzpenjaš tri, štiri minute in nimaš časa, da se predihaš. Tu pridejo do izraza 'distančarke'. Šele dan pred tekmo sem izvedela, kakšna proga bo, kakšen profil. Bil je zanimiv z dvema različnima krogoma. Nekateri so ga poimenovali labirintek."

Sedemindvajsetletnici je bilo všeč tudi vzdušje. "Fenomenalno! Ves čas so bili ob progi navijači in to te ponese." Ni se ji zdelo, da bi bilo prizorišče prazno. "Na tekaških tekmah je dober obisk ali pa je porazdelitev tako dobra. Slišala sem veliko kritik, ampak z njimi se ne obremenjujem. Nisem pričakovala več ljudi," je povedala Urevčeva. Dekleta bo povedla še na četrtkovo štafeto 4x5 km, sobotno kraljevsko preizkušnjo na 30 km pa bo izpustila. "Forma načeloma ni slaba, ni pa na tako visokem nivoju in glede na profil sem se že 90-odstotno odločila. Fokus je že začel popuščati. Dolgo že traja prvenstvo in adrenalin malo pade. A saj sem nastopila na vseh tekmah doslej," je zaključila prva slovenska smučarska tekačica.

Eva Urevc
Foto: Robert Balen

Rezultati: 1. Jessie Diggins (ZDA) 23:40,8, 2. Frida Karlsson +14,0, 3. Ebba Andersson (obe Švedska) 19,5 ... 20. Eva Urevc 1:23,3, 28. Anja Mandeljc 1:58,5, 49. Neža Žerjav 3:55,1, 56. Anita Klemenčič (vse Slovenija) 4:22,9.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta