Tadej Pogačar: Rumeni majici ne rečeš ne

Uroš Gramc Uroš Gramc
08.03.2023 20:30

Tadej Pogačar slavil v dolgo pričakovanem spopadu z Jonasom Vingagaardom v Franciji, Primož Roglič v Italiji v boj z najboljšimi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gorenjec je v Centralnem masivu prelisičil in zlomil Danca, a dirka proti soncu še zdaleč ni odločena.
Epa

Dolgo smo ga pričakovali, čeprav si ga nismo obetali tako zgodaj v sezoni. Šele po spremembi načrta Tadeja Pogačarja, odpovedi nastopa na dirki dveh morij, na kateri je zmagal ob zadnjih dveh izvedbah, in potrditvi, da ga bomo videli na preizkušnji Pariz-Nica, je postalo jasno, da se mu bo tam pot križala z Jonasom Vingegaardom. Danec je slovenskemu asu preprečil, da bi dirko po Franciji osvojil trikrat zapored. Sedem mesecev in pol po zadnjih spopadih v Pirenejih, ko sta bila na nekem drugem planetu kot drugi v karavani, ter štiri mesece pred novimi sta se spet udarila.

Pogačar: Malo sem presenečen

Za preverbo tega je bila na dirki proti soncu potrebna potrpežljivost, prvi cilj na hribu je prišel šele četrti dan. A je bilo vredno čakati in tudi potrdilo se je: ko sta se pognala, so bili drugi videti, kot da bi pedale vrteli na sobnem kolesu. "Ko sta prvič napadla, smo preostali samo opazovali, kaj bosta storila. Da vidimo, kdo je močnejši. Nismo sledili," je dejal David Gaudu. A vsi ti "preostali" so dovolj izkušeni, da se niso predali. "V tem rivalstvu smo želeli iztržiti kaj zase. Jaz sem s svojim izkupičkom zadovoljen. Kako je mimo priletel Pogačar ... Bil je premočen," je dejal 26-letni Francoz, drugouvrščeni v etapi in v skupnem seštevku.

Vingegaard je malce precenil lastne sposobnosti. Na La Loge des Gardes, 6,7-kilometrski ciljni vzpon s 7,1-odstotka naklona je napadel, ko je oster tempo narekoval novinec pri Emiratih, izkušeni avstrijski hribolazec, 29-letni Felix Großschartner. Dancu se ni izšlo, Gorenjec se ga je držal kot prisesan. In ko so se v igri mačke z mišjo drugi približali, je tri kilometre pred koncem kapetan Emiratov še presenetil iz ozadja. Ustvaril je zadostno razliko, da zadnji zmagovalec Toura ni zajel zavetrja. Nekaj časa se je sicer približeval, nato pa popustil in do cilja so ga prehiteli še Švicar Gino Mäder ter Francoza Aurelien Paret-Peintre (AG2R) in Kevin Vauquelin (Arkea). "Malo sem bil presenečen. Najprej je Vingegaard napadel in sem mislil, da se počuti odlično, zato nisem poskušal tudi jaz. Počakal sem druge. Na koncu je bilo zelo težko. Mislim, da mu je le malo zmanjkalo, da bi me ujel. Šel je čez mejo in zato zaostal," je povedal Tadej Pogačar. Hitro - z bonifikacijskimi sekundami za etapno zmago in na letečih ciljih - si je 24-letnik povrnil, kar je izgubil po slavju Jumbo-Visme v moštvenem kronometru. Pred Dancem v skupnem seštevku toliko zaloge, kolikor si je je privozil v Centralnem masivu. "Rumena majica (v četrti etapi) ni bila v mojih mislih, ampak njej ne moreš reči ne," je dejal Komendčan.

Epa

Roglič: Noge obrijem ob zmagi

Dirka od francoske prestolnice do mondene Azurne obale pa še zdaleč ni odločena. Vsa leta zmagovalca dobimo v hribih okoli Nice. Tudi lani smo ga, ko je Primož Roglič Slovenijo vpisal na seznam zmagovalcev kot 14. državo, čeprav je Jumbo-Visma povsem obvladovala dirko že od prvega dne. Letos bo zaključek spet zapleten, nevaren in težak, v soboto s 15,7-kilometrski vzponom na Col de la Couilole, v nedeljo s kar šestimi klanci ter s spustom proti cilju v Nici z najbolj reprezentativnega prelaza za to dirko - Col d'Eze. Današnja 212,4 km dolga etapa je namenjena sprinterjem.

Zasavec te dni prvo zmago lovi na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. "Nimam pritiska glede skupnega seštevka, to ni moj glavni cilj, ampak je, da začnem spet dirkati. Bom videl, če bom lahko dirkal z najboljšimi," je dejal Primož Roglič, ki ga malce zbadajo, ker še ni poskrbel za osnovno kolesarsko higieno in si obril nog. "Vse ob svojem času. Rekel sem, da si jih bom po prvi zmagi. Ampak da ne bom zdaj neobrit do konca kariere," se je zasmejal. Morda pa bo ta dan prišel že jutri. V zaključku najdaljše, 218-kilometrske etape bodo kolesarji morali štirikrat na 4,4-kilometrski Tortoreto. "Bomo videli, gremo dan za dnem. Imamo zelo močno ekipo, ta finiš je morda za Wouta van Aerta," je Kisovčan izpostavil moštvenega kolega.

Rezultati, Pariz-Nica, 4. etapa, Saint-Amand-Montrond - La Loge des Gardes, 164,7 km: 1. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 4.01:17 (povp. hitrost 41 km/h), 2. David Gaudu (Francija/Groupama-FDJ) +0:01, 3. Gino Mäder (Švica/Bahrain Victorious) 0:34 ... 6. Jonas Vingegaard (Danska) 0:43, 32. Jan Tratnik (oba Jumbo-Visma) 2:59, 58. Domen Novak (oba Slovenija/Emirates) 9:09, vrstni red: 1. Pogačar 11.55:00, 2. Gaudu +0:10, 3. Vingegaard 0:44, 23. Tratnik 3:00, 77. Novak 18:40; rezultati, od Tirenskega do Jadranskega morja, 3. etapa, Follonica - Foligno, 216 km: 1. Jasper Philipsen (Belgija/Alpecin-Deceuninck) 5.19:08, 2. Phil Bauhaus (Nemčija/Bahrain), 3. Biniam Grimay (Eritreja/Intermarche-Circus-Wanty) ... 26. Primož Roglič (Jumbo), 27. Luka Mezgec (oba Slovenija/Jayco AlUla) vsi isti čas; vrstni red: 1. Filippo Ganna (Italija/Ineos Grenadiers) 10.38:09, 2. Lennard Kämna (Nemčija/Bora-Hansgrohe) +0:28, 3. Magnus Sheffield (ZDA/Ineos) 0:30, 11. Roglič 0:49, 52. Mezgec 1:30.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta