Tekma mešanih ekip v Willingenu: Brez padca Slovenci preskočili le eksote

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.02.2023 20:30

Rekordnih 161,5 metra s padcem Timija Zajca in mizerna forma Nike Križnar so zaznamovali peto mesto Slovenije na mešani ekipni tekmi v Willingenu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Timi Zajc je poletel kot v Willingenu še nihče pred njim. A noge niso zdržale.
Grzegorz Momot

Podaljšan skakalni konec tedna v nemškem Willingenu, kjer stoji največja skakalnica, ki še ni letalnica, se je za Slovence že začel rekordno. Kar na prvem treningu je lastnik kristalnega globusa v smučarskih poletih Žiga Jelar pristal pri 154,5 metra, kar je meter in pol dlje od uradnega rekorda skakalnice (za rekord štejejo tekme) oziroma rekorda navadnih skakalnic. A kaj smo šele videli na tekmi mešanih ekip ...

Bila je to vetrovna loterija na meji regularnosti, na kateri se je Timi Zajc trikrat postavil na zaletno rampo in se po minuti čakanja odstranil z nje. Skoraj uro in pol je že trajala serija, preden je dobil zeleno luč za skok. A veter je tako zapihal, da bolj ko se je 22-letnik bližal dnu, višje v zraku je bil. Naposled je na silo skrajšal skok, že skoraj na ravnini pristal na obeh nogah in – padel. Sile so bile premočne, da ne bi telebnil na zadnjo plat. In to pri 161,5 metra! Uradni rekord je presegel skoraj za deset metov, a nov mejnik seveda ne bo obstal. Ob padcu se je Zajc prijel za stegensko mišico in koleno, nato pa za Val 202 povedal, da je bil veter enostavno premočan in da so ga ob pristanku zabolele noge. K sreči se ni poškodoval.

Čeprav tak padec ob razpletu tekme niti ni bil presenetljiv, saj je žirija na vsak način želela speljati tekmo, sta za Zajcem skočila še zadnja dva tekmovalca, Avstrijec Stefan Kraft in Norvežan Galvor Egner Granerud, in zaključila prvo serijo. Ker je bila finalna odpovedana, pa tudi tekmo. "Za nami je zelo zahtevna tekma. K sreči je s Timijem vse v redu. Naredili smo dva vrhunska skoka, tako Žiga Jelar kot Timi Zajc. Mislim, da so tekmo prepozno odpovedali," je kritiko proti žiriji usmeril Robert Hrgota, trener moškega dela ekipe: "Kvalifikacije so na srečo prestavljene na soboto. Razmere niso bile primerne, da bi lahko izpeljali varno tekmo. K sreči jo je Timi odnesel brez večjih posledic. Mislim, da je to lahko opozorilo, da je treba varnost imeti na prvem mestu in šele potem misliti na dolge skoke."

Kljub temu pa so rezultati obstali in Slovenija ne more biti zadovoljna. Na petem mestu je zaostala za vsemi resnimi reprezentancami. Zmagali so Norvežani v postavi Anna Odine Stroem, Marius Lindvik, Silje Opseth in Halvor Egner Granerud. Zbrali so 35,5 točke več od Avstrije in 40,8 od Nemčije. Četrta je bila Japonska. Poljska zaradi pomanjkanja vrhunskih tekmovalk na tekmi ni sodelovala, za Slovenijo pa so zaostali le eksoti: Američani, Italijani in Romuni.

Trenutna forma Nike Križnar vzbuja skrbi.
Antonio Bat

Po prvem skoku je kazalo še veliko slabše. Takrat je Slovenijo zastopala Nika Križnar, ki je lani na tej skakalnici ne le slavila, pač pa s 151 metri postavila celo uradni ženski svetovni rekord. A zdaj je njena forma slaba kot že dolgo ne. Denimo na zadnji tekmi v nedeljo v Hinterzartnu je Križnarjeva osvojila 18. mesto, tako nizko je bila nazadnje leta 2019. No, tokrat je šlo še slabše. Z njenim nastopom je namreč Slovenija avtomatsko izgubila boj za najvišja mesta. Lani druga najboljša skakalka svetovnega pokala je pristala pri komaj 82 metrih, se zavihtela tik pred Romunko ter za Američanko in Italijanko. Jelar je nato pridobil eno mesto, Ema Klinec še eno, Zajcu pa je padec onemogočil, da bi prehitel Japonce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta