Težka prva naloga za rise na SP: Nad NHL-ovce, sedanje in bivše

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
13.05.2023 05:31

Še nikdar doslej Slovenija ni premagala Švice in tudi danes ji slabo kaže; ob 11.20 ji bo nasproti stalo osem oklepnikov z izkušnjami iz NHL

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nino Niederreiter je prvi zvezdnik Švicarjev, a v finalu leta 2018 je takole zgrešil odločilni kazenski strel za zlato medaljo.
EPA

Še začeli niso svetovnega prvenstva, pa so v slovenski hokejski reprezentanci že morali poseči po menjavi. V zadnjem hipu je bil svoj nastop prisiljen odpovedati Matic Podlipnik, ki si je zlomil rebro, v Rigo pa je že prispela njegova menjava, branilec Olimpije Nejc Stojan. Ta je že treniral s soigralci, preden bo šlo danes ob 11.20 proti Švici zares. Kot kažejo zadnji rezultati prvih slovenskih tekmecev, bo prav slovenska branilska vrsta še posebej na udaru.

Na izjemno močnem pripravljalnem turnirju, Čeških hokejskih igrah, med 4. in 7. majem so namreč Švicarji sprva proti Švedom resda izgubili z 0:3, nato pa premagali tako Fince (2:1) kot Čehe (3:2), ekipi, ki vselej merita na najvišja mesta. Ton švicarski igri v napadu bosta dajala NHL-ovca Nino Niederreiter (Winnipeg Jets) in Denis Malgin (Colorado Avalanche). Prvi je v minuli sezoni lige NHL dosegel 41 točk (24 golov + 17 podaj), drugi 21 (13 + 8). Za primerjavo; Anže Kopitar je skupno zbral 74 točk, a - v Rigi ga ni.

NHL-par imajo Švicarji tudi v branilskih vrstah, sestavljata ga Janis Moser (Arizona Coyotes) in Tim Berni (Columbus Blue Jackets). In čeprav je preostanek ekipe sestavljen iz igralcev sicer močne švicarske lige - ne nazadnje si je tam, v Bernu, med letoma 2018 in 2020 kruh služil Jan Muršak -, gre v štirih primerih za nekdanje NHL-ovce. Tovrstne izkušnje imata še namreč napadalca Christoph Bertschy in Gaetan Haas ter branilca Dean Kukan in Tobias Geisser. Tovrstni kaliber sicer nikdar ni bil prvi vratar Leonardo Genoni, ki pa ima pri 35 letih obilje izkušenj - tudi tisto s SP 2018, ko je Švica osvojila srebro, za še bolj žlahtno odličje pa ji je zmanjkalo sreče pri kazenskih strelih.

Že po številu omemb lige NHL je jasno, da so Švicarji absolutni favoriti in da bo Slovenija stežka prekinila niz porazov na medsebojnih uradnih tekmah. Ta se je začel že leta 1996 s kvalifikacijami za olimpijske igre 1998 v Naganu. Enkrat so tekmeci slavili s 4:1, drugič s 5:3, najmočnejša zaušnica pa je prišla na SP 2013, ko so risi klonili s kar 1:7. Še najbolj enakovreden je bil zadnji dvoboj na SP 2017, pa čeprav je po prvi četrtini kazalo, da sledi katastrofa. Med 11. in 18. minuto so namreč tekmeci Gašperju Krošlju, ki bo v slovenskih vratih tudi letos, zabili kar štiri gole. Po uvodni četrtini je nesrečneža selektor Nik Zupančič zamenjal z Mariborčanom Matijo Pintaričem in z goli Muršaka, Žige Jegliča, Jana Urbasa in Roberta Saboliča (slednji trije bodo ob Mariborčanih Janu Drozgu in Mihi Verliču, pa tudi Roku Tičarju, glavna slovenska orožja v napadu) je Slovenija izenačila, s porazom po kazenskih strelih pa osvojila edino točko minulega SP. Za obstanek med elito sicer ni zadostovala, a danes bi bil podoben izkupiček zlata vreden za samozavest in upanje pred nadaljevanjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta