Troboj za naslov prvaka v MXGP se nadaljuje: Vrnitev na kraj Gajserjevega preporoda

STA, ZOM
06.09.2024 15:57

Tri dirke pred koncem sezone se bodo Tim Gajser, Jorge Prado in Jeffrey Herlings udarili v Turčiji, loči pa jih le 42 točk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lanska prva zmaga po poškodbi Tima Gajserja pred vrnitvijo v Turčijo navdaja z optimizmom.
Hrc Honda

Slovenskega motokrosista Tima Gajserja ta vikend v turškem mestu Afyonkarahisar čaka nova pomembna preizkušnja. Štirikratni svetovni prvak v elitnem razredu MXGP ima tri dirke pred koncem svetovnega prvenstva 18 točk prednosti pred drugouvrščenim Špancem Jorgejem Pradom, tretji Nizozemec Jeffrey Herlings pa zaostaja za 42 točk. Z drugimi besedami; že na eni dirki se lahko vrstni red spremeni, saj je sestavljena iz dveh voženj, ki prinašata vsaka 25 točk. Ena sama huda napaka lahko vse obrne na glavo, torej. 

Znova bodo za Gajserja sila pomembne kvalifikacije, v katerih se prav tako delijo točke. Letos je samo v kvalifikacijskih vožnjah zbral 155 točk od skupno 860 in je v primerjavi s Pradom, ki je vknjižil 133 kvalifikacijskih točk, pokazal zvrhano mero konstantnosti.

Na 1725 metrov dolgi progi v Afyon Motor Sports Centru se je Gajser v preteklosti, v letih 2022 in 2023, že veselil zmag, kar pomeni, da na tej stezi zna iz sebe in motocikla iztisniti vse potrebno za uspeh.

"Dirka v Švici je bila zame zelo pomembna, saj na tisti progi nisem še nikoli vozil. Osvojil sem največ točk do sedaj in moj cilj je, da podobno storim v Afyonu, kjer na stezi res uživam. Lani sem tam zmagal po vrnitvi na dirke po poškodbi noge, zato se Turčije veselim. Tamkajšnja proga mi je res všeč in zelo ustreza mojemu slogu vožnje, zato upam, da bom na dirki uspešen, kot sem že bil v preteklosti. Če bom vozil, kot znam, sem prepričan, da bo tudi končni rezultat dober," je dejal Gajser za spletno stran AMZS.

Štirikratni prvak v elitnem razredu se zaveda, da bo treba vse vožnje odpeljati maksimalno zbrano, a vseeno agresivno in napadalno, saj bodo številni tekmeci pred zadnjima dvema dirkama sezone svetovnega prvenstva brez dvoma želeli pokazati, da si v svojih moštvih zaslužijo nove pogodbe in priložnosti tudi v letu 2025.

Drugi slovenski predstavnik Jan Pancar bo v Turčijo prav tako odpotoval z namero, da iztrži čim več. Nazadnje mu je v Švici nekoliko ponagajal motor, zato ni dosegel želenega rezultata in števila točk, da bi bil lahko zadovoljen. V tej sezoni je že nekajkrat dokazal, da je najboljši netovarniški voznik in da si v prihodnje resnično zasluži priložnost v katerem od tovarniških moštev. Za Pancarja, ki je pretekli konec tedna tekmoval v Italiji in zasedel drugo mesto na dirki v kraju Castiglione del Lago, bo dirka v Turčiji spet lepa možnost, da opozori nase in s svojimi vožnjami prepriča katerega od šefov tovarniških ekip, ki še nimajo izpolnjene kadrovske križanke voznikov za leto 2025, da mu ponudi mesto na motorju.

Prva vožnja dirke za VN Turčije bo v nedeljo ob 13.15, druga pa se bo začela ob 16.10.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta