Usodno zabijanje razblinilo sanje, Čančar odpisan

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
06.08.2023 17:24

Vlatko Čančar si je proti Grčiji strgal sprednjo križno vez; zaradi poškodbe bo ostal brez svetovnega prvenstva, najbrž bo izpustil še celo sezono

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čančarju se je pripetilo ravno to, česar se je po malem bal in na kar je opozarjal.
Profimedia

Še pred tednom dni je ob pogovoru z novinarji NBA-prvak Vlatko Čančar poudarjal: "Dokler bomo zdravi, z igranjem za reprezentanco ne bo težav. Tudi kar se tiče ciljev, je najpomembneje, da ostanemo zdravi. Ne bi radi, da se poškodujemo in bi bili v prihodnje omejeni." Ni bilo čisto jasno, ali z omejenostjo misli na fizično nezmožnost igranja ali celo na nepripravljenost (NBA) klubov, da bi igralcem dovolili to tveganje nastopanja za reprezentanco, s čimer so se v preteklosti že pojavile težave. A česar se je Čančar najbolj bal, se je tudi zgodilo.

Tri minute in pol pred koncem petkove pripravljalne tekme proti Grčiji v Atenah, kjer so upokojili reprezentančno številko štiri tamkajšnje legende Nikosa Gallisa, je Slovenija lovila zaostanek za gostiteljico. Vlatko Čančar se je dokopal do žoge in v protinapadu silovito zabil, a ko je pristal na tleh, se je prijel za koleno. Že to, da ga je zdravniška služba odnesla s parketa, je nakazovalo, da bi znala biti poškodba hujše narave, dan kasneje pa je bilo v Ljubljani potrjeno: Čančar si je strgal sprednjo križno vez, kar pomeni, da zanj ni končana le misija svetovno prvenstvo, ampak verjetno kar celotna sezona. Poraz z 88:77 je tako bil drugotnega pomena ...

"Svojega prvega nastopa na svetovnem prvenstvu sem se izjemno veselil, a mi je usoda na žalost prekrižala načrte. Razočaranje je seveda veliko, a poškodbe so sestavni del športa. Zdaj moram optimistično zreti naprej. Verjamem, da se bom pod koše vrnil še močnejši. Soigralcem in štabu reprezentance se zahvaljujem za vso podporo, ki mi jo nudijo v teh dneh. Reprezentanci želim, da priprave še naprej nadaljuje v tako dobrem vzdušju in se odločno poda na svetovno prvenstvo. Prepričan sem, da bodo fantje še bolj stopili skupaj, na igrišču dali svoj maksimum. Želim jim veliko sreče. Žal jih bom spremljal le na daljavo, a obljubim, da bom njihov najglasnejši navijač," je sporočil prek košarkarske zveze. Kdaj in kako bo operiran - strgano križno vez je treba rekonstruirati -, se bo dogovoril s svojim delodajalcem, NBA-klubom Denver Nuggets, nakar ga čaka večmesečna rehabilitacija. V klubu so morda zdaj še toliko bolj hvaležni, da dvakratni najkoristnejši košarkar (MVP) lige Nikola Jokić za Srbijo ne namerava igrati, s čimer si je v domovini kljub popularnosti nakopal številne kritike.

Aleksander Sekulić: "Verjetno bo v iskanju rešitev pod košem potrebna tudi kakšna sprememba oziroma prilagoditev sistema naše igre."
EPA

Čeprav je lahko tovrstna poškodba usodna predvsem za Čančarjevo kariero, pa je seveda oslabila tudi reprezentanco. Selektor Aleksander Sekulić ima tako nove skrbi: "Pred nastopom na svetovnem prvenstvu nas še naprej spremlja velika smola. Po odsotnosti Eda Murića je identična poškodba doletela še Vlatka Čančarja. Oba sta poglavitna člana reprezentance in njuno odsotnost bo na sila pomembni igralni poziciji krilnega centra, razumljivo, težko nadomestiti. Vsekakor je to velik udarec za ekipo, ki pa ga moramo hitro preboleti. Optimistično moramo gledati naprej in še bolj strniti svoje vrste. Verjetno bo v iskanju rešitev pod košem potrebna tudi kakšna sprememba oziroma prilagoditev sistema naše igre. Do začetka prvenstva imamo še dovolj časa in pošteno bomo zavihali rokave."

Morda bo pri prilagoditvi veliko vlogo odigral današnji prihod drugega naturaliziranega centra Mika Tobeyja. A selektor se bo moral tudi hitro odločiti - ali bo na prvenstvo vzel njega ali pa Jordana Morgana, ki je v Sloveniji treniral že dva tedna pred uradnim začetkom priprav, ne nazadnje bo pa v novi sezoni igral za selektorjev Lokomotiv Kuban. Mesto za naturaliziranega košarkarja je le eno. Morda bodo obrisi prilagoditev vidni že v torek ob 18. uri, ko se bo Slovenija na zadnji domači pripravljalni tekmi v Stožicah udarila s Črno goro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta