(VEČER NA EURU) Adam Gnezda Čerin: Smo generacija z velikim potencialom, ki bo še igrala na Euru

Marljivi delavec in specialist za prekinitve o ugotovitvah na tekmi z Dansko, pripravi na Srbijo, pa tudi o ... balinčkih!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi na Euru je Adam Gnezda Čerin nepogrešljiv del slovenske nogometne reprezentance.
Andrej Petelinšek

V torek se je v Wuppertalu zabaval na klopi, ko je spremljal tekmo med slovenskimi funkcionarji s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom na čelu in ekipo strokovnega štaba reprezentance, ki jo je vodil selektor Matjaž Kek. V četrtek v Münchnu bo daleč od klopi. Ne le v kvalifikacijah, kjer je na prav vseh desetih tekmah igral od prve do zadnje minute, tudi na Euru je Adam Gnezda Čerin nepogrešljiv del slovenske nogometne reprezentance. Marljivi delavec na sredini igrišča in specialist za prekinitve se je pogovarjal s slovenskimi novinarji v Wuppertalu.

O opravljenem po tekmi proti Danski: "Po tekmi smo se osredotočili na regeneracijo, naslednji dvoboj sledi že zelo hitro. Zdaj je najpomembnejše, da vsi igralci pridemo nazaj na optimalno raven pripravljenosti. Za to so poskrbeli naši fizioterapevti in zdravniška služba, res delajo dobro. To je bil fokus zadnjih dveh dni, smo se pa obrnili tudi proti Srbiji, naredili analizo nasprotnika, tudi trening je bil usmerjen v to smer. Stoodstotno bomo pripravljeni na nasprotnika."

O delu na sredini igrišča, pretečenih kilometrih: "Tek je v opisu moje delovne pozicije. Pred vsako tekmo se zavedam, da bo treba postoriti tudi določene zadeve v obrambi. Igramo proti vrhunskim reprezentancam z dobrimi posamezniki, treba je zapirati prostor. V večjem delu tekme z Dansko smo to delali odlično, v nekih situacijah pa bi lahko bili boljši, o čemer smo se že pogovarjali s selektorjem in strokovnim štabom."

EPA

O vplivu kulise velikega tekmovanja in slabšem začetku nedeljske tekme: "Posebna tekma! To je prvo veliko tekmovanje za vsakogar od nas, zato je normalno pričakovati, da bo prisotna nervoza, mogoče celo pozitiven strah. Ker prihajam iz Grčije, kjer sem navajen na vse, mi ta atmosfera ni prišla toliko do živega. Sem pa užival v njej. Predvsem zaradi vseh slovenskih navijačev, ki so pričarali odlično kuliso. V tem moramo uživati, ne sme nam biti breme. Zdaj, ko je led prebit, bo vse skupaj lažje. V tekmo s Srbijo bomo vstopili bolj sproščeno." 

O napovedani selitvi naroda v München, kjer pričakujejo blizu 20 tisoč slovenskih navijačev: "Kar srce mi zaigra, ko slišim te številke. Slovenci smo športni narod, nogometa dolgo ni bilo na tem zemljevidu, zdaj pa smo ga vrnili, kamor spada. Ta evforija navijačev pove dovolj. Slovenija je športna, nogometna nacija, taki dogodki združujejo. Lepo je videti toliko Slovencev skupaj. Ta podpora nam veliko pomeni."

O novicah iz srbskega tabora: "Zagotovo vidimo neke stvari, predvsem to, kar se piše v medijih, a na to smo navajeni. Vsi imamo že nekaj let nogometa za sabo, take stvari so postranske. Skušamo zadržati fokus na najpomembnejšem – na naši izvedbi, zato nas druge stvari ne ganejo preveč."

EPA

O odnosih s prijatelji in znanci iz Srbije: "V Panathinaikosu sta dva Srba moja soigralca (Filip Mladenović je v moštvu za Euro 2024, Filip Đuričić pa je, potem ko ga Stojković ni uvrstil na širši seznam, končal reprezentančno kariero, op. a.), pred turnirjem je bilo kar nekaj zbadanja, med turnirjem pa se je komunikacija, vsaj z moje strani, malo umirila. To bo balkanski derbi. Mentaliteta je podobna, blizu smo si, zagotovo bo tu še kak atom moči več. Poraženca bo zelo bolelo, zato bi vsi radi bili v vlogi zmagovalca."

O besedah selektorja Keka, da bo ta generacija na drugem in tretjem velikem tekmovanju bolje začela: "Selektor res verjame v to generacijo. Dokazali smo, da smo generacija z velikim potencialom, za katero to ne bo zadnje veliko tekmovanje. Srčno upam, da bo res tako. Smo odlična klapa z veliko dobrimi igralci in tudi dobrimi ljudmi. Razumemo se, se spoštujemo. To je temelj, na katerem gradimo. Upam, da to EP ne bo zadnje za nas in da bomo nova zlata generacija."

O spominu na zadnji dvoboj s Srbijo v ligi narodov, ko je Slovenija po zaostanku z 0:2 tudi po zaslugi njegovega gola iztržila remi: "Upam, da ne bo takih nihanj na naši strani. Če bodo oni popustili v drugem polčasu, super! Upam, da bomo odigrali dva taka polčasa, kot je bil drugi takrat v Stožicah, saj je bil eden boljših, odkar sem v reprezentanci. Mislim, da smo sposobni tako odigrati celo tekmo."

O talentu za balinanje: "To so gumijasti balinčki, ki se ponavadi igrajo na kakih piknikih. V mladosti sem ogromno tega preigral. Gre mi kar dobro, konkurenca je sicer velika, z Jojom in Špokijem smo kar blizu. Radi odigramo kak šport tudi v reprezentančnem kampu. S tem misli malo odvrnemo od nogometa, od pritiska, ki ga prinesejo vse obveznosti. Res se imamo fajn."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta