(VEČER NA EURU) Se bo Slovenec v stilu srbskega zvezdnika razglasil za najboljšega? Ne, hvaležen je za minute

Po vrnitvi v pripravljalno bazo v Wuppertalu člani slovenske nogometne reprezentance že razmišljajo o Srbiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mirno je bilo na treningu v Wuppertalu.
Marko Kovačevič

Vrnitev v pripravljalno bazo v Wuppertalu je kratka, slovenska nogometna reprezentanca že razmišlja o Bavarski. V četrtek jo v Münchnu čaka dvoboj proti Srbiji. V taboru reprezentance, ki je Euro 2024 začela s porazom 0:1 proti favoritinji skupine C Angliji, v teh dneh ni mirno. Dušan Tadić se je naposled opravičil selektorju Draganu Stojkoviću, ker se je v nedeljo razglasil za najboljšega igralca v ekipi in zatrdil, da bi moral igrati več kot zgolj dobre pol ure.

V slovenski bazi je precej bolj mirno. Pa čeprav bi se kak igralec, nezadovoljen z minutažo, lahko postavil nad ekipo. Jon Gorenc Stanković je denimo na tekmi proti Danski na igrišče stopil v 75. minuti. Bi si on privoščil kaj podobnega kot Tadić? "Ne, ne bom tega naredil. Hvaležen sem za vsako minuto. Vsako bom poskusil izkoristiti. Selektor se odloči, kdo igra. Tisti na igrišču igrajo, tisti na klopi spodbujajo. To je čar te ekipe. Smo dobra klapa," odgovarja defenzivni vezist, ki je za finiš tekme v Stuttgartu na sredini igrišča več kot spodobno zamenjal Timija Maxa Elšnika.

Jon Gorenc Stanković se v Severnem Porenju počuti domače.
Marko Kovačevič

Ko so vstopili rezervisti, je Slovenija dvignila ritem. "Zadovoljen sem bi s svojo igro, hvaležen sem za vsako minuto, ki jo dobim. Mogoče sem imel malo sreče, da smo takoj po mojem vstopu zadeli, se celo borili za zmago, a točka je točka," je o opravljenem dejal član graškega Sturma, ki je na prvi tekmi skupinskega dela oddal resno kandidaturo za mesto v prvi enajsterici Slovenije.

Dogodkov v srbski reprezentanci, ki ji do konca turnirja zaradi poškodbe ne bo mogel pomagati krilni napadalec Filip Kostić, niso povsem prezrli. "Seveda se sliši, a te misli in energijo poskusimo dati iz sebe. Nima se smisla ukvarjati z drugimi stvarmi, ker nam čisto nič ne koristijo," je prepričan Gorenc Stanković.

V Severnem Porenju se počuti domače. Pred desetletjem se je iz Domžal preselil v Dortmund, kjer je, takrat še najstnik, igral za drugo ekipo Borussie. "Dortmund ni daleč, hiša, v kateri sem živel, je 25 minut stran. So lepi spomini na lepe čase, ki sem jih preživel tukaj. Ne počutim se sicer čisto kot doma, ampak bližje domu," je v Wuppertalu dejal 28-letnik. Za obisk Dortmunda in obujanje spominov ni imel časa. Se je pa našel za kaj drugega. V ponedeljek so Slovenci regeneracijski trening opravili dopoldne, dan kasneje so trenirali popoldne. "Iz hotela nismo šli. Čas smo namenili predvsem regeneraciji. Tekme si sledijo, ne bo časa za sestanke in analize, vsako uro je treba izkoristiti," se je k dvoboju v Münchnu že usmeril Jon Gorenc Stanković.

Marko Kovačevič

Dvoboju, ki ga bo zaznamovalo vnovično navijaško romanje. Rekord, ki je padel že v Stuttgartu, bo v Münchnu popravljen. Blizu 20 tisoč Slovencev se v četrtek pričakuje na tekmi. "Ponos, sreča te obliva, ko si na igrišču. Res je dober občutek. Hvaležen sem, da imamo take navijače. V Münchnu jih bo še več, še bolj se jih bo slišalo. To ti da zagon in energijo," pravi vezist s 25 nastopi za Slovenijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta