(VEČER NA EURU) V začasni nemški dom so nas sprejeli najbližji slovenskega junaka tekme s Srbijo

V vasici blizu Ulma, ki je po gričih spominjala na Koroško, smo se pogovarjali z družinskimi člani in prijatelji Žana Karničnika. Radeljčan je mami, ki je danes praznovala rojstni dan, darilo poklonil dan prej, gol proti Srbiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Karničnik z družino. 
Osebni arhiv

Bi svoj letni dopust namenili za petnajstdnevno spremljanje tekem slovenske nogometne reprezentance na Euru? Najbližji slovenskega junaka na tekmi s Srbijo si tega vprašanja niso zastavljali. Že januarja so rezervirali prenočitve v Nemčiji in naredili načrt, kako bodo svojega Žana Karničnika spodbujali na tekmah Slovenije. Koroški viri so nam povedali, da so te dni "cele Radlje" v Nemčiji. Jutro po turbulentni tekmi med Slovenijo in Srbijo smo poklicali nogometaševo mamo Tanjo Karničnik in  njenega partnerja Igorja Korošaka ter jima predstavili idejo o srečanju. Ob našem klicu je ponosna in čustvena mama zajokala. Razveselili smo se vabila v začasni dom koroško-prekmurske ekipe najzvestejših navijačev Karničnika.

Odpeljali smo se v vasico blizu Ulma, uro in pol vožnje iz Münchna. Pokrajina je po zelenju in gričih, ki so bili sicer nižji od Pohorja in Kozjaka, na katera je imel v otroštvu pogled Karničnik, spominjala na njegovo Koroško. "Raje smo se odločili za mir, nismo radi v mestu, v džumbusu, imamo pa od tod dostopne večje kraje, blizu smo imeli do prvih dveh tekem, po devetih dneh tukaj pa se v soboto selimo v bližino Kölna," je pojasnila dvanajstčlanska družba. Dneve si krajšajo s kopanjem v bližnjih bazenih, obiskali so Legoland, vsak dan pa se preko videoklica pogovarjajo z Žanom, ki se lahko z njimi za nekaj minut sreča le po tekmah. Ob Igorju in Tanji so bili z nami še brata Črt in Neo - prvi je državni prvak v kegljanju in najboljši športnik občine Radlje ob Dravi, deček Neo pa je nadobuden nogometaš -, Žanova partnerica Laura iz Murske Sobote ter njen brat Blaž, Karničnikov prijatelj iz otroških let in nekdanji soigralec Nejc ter njegov sin Ian, družinska prijatelja Damjan in Naja ter njuna otroka Lovro in Meta.

Povabili so naju v skupinski prostor, kjer so se najmlajši igrali z igračami, na televizijskem ekranu pa se je ves čas našega druženja vrtela igra Fifa. "Največkrat igramo s Slovenijo, da Žan doseže čim več golov. Ian je dan pred tekmo s Srbijo na fifi z virtualnim Žanom dosegel točno tak gol, kot ga je nato pravi Žan zabil Srbiji. Še na kolena je šel kakor v igrici," je povedal Nejc. Posnetek so 29-letniku poslali preko družbenih omrežij, da bi mu pokazali, kaj naj naredi. "Akcijo je imel v glavi. Rekel je, da moramo še večkrat igrati fifo." Zgodba se nam je zdela neverjetna, pa je Nejc tudi nam pokazal posnetek. Ob razlaganju te zgodbe se je na ekranu začela tekma Slovenija - Francija. "To bo osmina finala?" smo vprašali. "Ne, to bo finale," so odvrnili.

Nadaljevali smo analizo slovenskih tekem in predstav Karničnika. "Danci so bili trši oreh od Srbov. Žan je bil na vrhunskem nivoju na prvi tekmi, proti Srbiji pa bil 'nivo višje'. Po mojem mnenju, pa ga spremljam že res dolgo, je to bila njegova najboljša tekma v karieri. Zaslužil si naziv najboljšega na tekmi," je ocenil Nejc.

Kako pa je odlično predstavo sina doživela Tanja? "Čustveno. Čeprav je že nekaj ur mimo, je še vedno neverjetno. Težko je zbrati besede," je odgovorila s cmokom v grlu. "Ponavadi se na tekmah umaknem v svoj kot in po svoje spremljam dogajanje," je še dodala. V eni od akcij je po prekršku njen sin obležal ob oglasnem panoju. Je v takšnih trenutkih v skrbeh, smo jo vprašali. "Takrat ti ni vseeno. Imamo pa interni dogovor, da če pride to takšne situacije na tekmi, da nam z dvigom roke da znak, da ni nič hudega," je razkrila in potrkala po leseni mizi, ker Žan nima težav s poškodbami.

Podoživeli smo še 69. in 95. minuto tekme, ki bo ostala v spominu slovenske športni javnosti. "To je Žan. Podaja v nedogled, nikdar ne egoisti, vztraja in se trudi, tokrat pa je bil nagrajen. V 95. minuti pa smo samo obsedeli na stolih. Ne moreš nič," se je nasmejala. "Še vedno so igrali 1:1 in so neporaženi po dveh tekmah. Če bi nam kdo pred tekmama ponudil takšen izkupiček, bi bili zadovoljni. Boli pa v vsakem primeru. Bolje, da smo dobili na 1:1 kot za 0:1," je partnerico dopolnil Igor.

Tanja in Žanova partnerica Laura sta obračun spremljali nad klopmi, kjer so bili družinski člani reprezentantov. "Zelo sva bili presenečeni, da se je tokrat tudi na VIP-u navijalo, po navadi se samo sedi. Midve pa sva se odločili, da bova navijači in sva skakali tako kot ostali slovenski navijači," je povedala Tanja, ki je prav na dan našega obiska praznovala rojstni dan. Sin ji je nenadejano darilo z golom podaril že dan prej. Ker smo za praznovanje izvedeli šele ob obisku, poklona nismo imeli s seboj, smo pa Tanji predali izdajo nemškega časnika Bild, v katerem je bil omenjen tudi Karničnik, na straneh cenjenega medija je dobil zasluženo najboljšo oceno tekme. "To pa bom shranila. Shranjujem članke o Žanu, že odkar je bil mali," je pristavila.

Osebni arhiv

Pri petih letih je Karničnik začel trenirati nogomet, celo osnovno šolo je igral za Radlje, nato je v času srednje šole, ko se je odločil za vpis na športni oddelek Gimnazije Šiška, prestopil v Dravograd. "Takrat mu ni bilo lahko. Bil je majhen in suh. V Dravogradu pri kadetih in mladincih ni dobival priložnosti. Bil je vztrajen, mi smo ga pa spodbujali," so se Tanji znova zarosile oči. V tretjem letniku je Žan hitro zrasel in imel posledično težave s koordinacijo. Toda vztrajnost se mu je izplačala, so večkrat poudarili naši gostitelji. 

NK Maribor je Karničnika opazil, ko je igral za Radlje v tretji ligi, v kateri je sodelovala tudi B-ekipa vijoličastih, kateri se je nato priključil. V B-ekipi Maribora je pristal na poziciji, ki jo igra zdaj, pred tem je bil bolj napadalno usmerjen. Povsem pa je Karničnika izoblikoval Ante Šimundža, so prepričani Žanovi najbližji. "Brez Šimundže ne bi bil, kjer je danes," je prepričan Igor. "Hvala bogu tudi, da je imel vedno ob sebi tudi mamo, pa brata Črta, s katerim sta kot rit in srajca. V veliki meri je pomembna vzgoja. Nikdar ni bil razočaran, ko ni igral, vedno je gledal pozitivno, ob sebi pa je imel družino. Tudi pri Muri je najprej v prvi ligi bil joker s klopi. Zgodba pa se je nato razvijala," še doda Igor.

Karničnik je izkusil tudi trdi kruh v tujini. "Želel si je iti v tujino. Mi smo ga spodbujali. Odločil se je tudi zaradi Šimundže. Ni pa mu bilo enostavno. Imel je domotožje, Razgrad pa ni mesto, kjer bi se kaj dogajalo, in je bil veliko v stanovanju," sta povedali mama Tanja in Žanova partnerica Laura. Ker pri zelenih ni redno igral, se je odločil za vrnitev v Slovenijo in zadel v polno. Kam ga bo pot vodila v prihodnje? "Vedno bo imel našo podporo. Odločil pa se bo sam," se ne želijo vpletati Karničnikovi najbližji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta