Večni nogometni derbi Maribor - Olimpija. Riera: Brez "policaja" ob Iličiću

Jože Okorn (Dnevnik)
18.02.2023 06:45

Maribor prekipeva od samozavesti po šestih zmagah zapored, Olimpija bo zaradi prednosti 15 točk
pod manjšim pritiskom uspeha

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljanski trener Albert Riera brezskrbno pričakuje nedeljski derbi z Mariborčani.
Robert Balen

Potem ko je na obeh letošnjih derbijih zmagala Olimpija, z 2:0 v Ljudskem vrtu in 1:0 v Stožicah, imajo pred jutrišnjim v Ljudskem vrtu Mariborčani ugodnejše izhodišče. Po seriji šestih zmag zapored prekipevajo od samozavesti (v prvem spomladanskem krogu so zapustili boljši vtis od Olimpije). Močnejši so za dobro pripravljenega Josipa Iličića, Žan Vipotnik pa je v takšni življenjski formi (deset golov na zadnjih šestih tekmah), da bi dosegel zadetek tudi, če bi streljal s parkirišča.

"Igralci so pripravljeni na derbi. Lahko si le želiš, da imaš pred derbijem 15 točk prednosti pred Mariborom. Pritisk ni na nas, zato bomo lahko igrali tako kot doslej. Igralci bodo imeli vse potrebne informacije, kako premagati Maribor, ki je zaradi serije zmag veliko bolj samozavesten, medtem ko se njihova igra ni veliko spreminjala. Če zmagamo, bo za Maribor verjetno konec boja za prvaka. Če ne osvojimo treh točk, bo liga malo bolj zanimiva," je bil na včerajšnjem druženju s predstavniki sedmih medijev jasen trener Olimpije Albert Riera, ki ima na seznamu poškodovanih še vedno branilca Crnomarkovića in Karamatića.

"Pričakujem enakovredno tekmo. Če želimo pokazati svojo kakovost, moramo igrati igrati z enako željo in intenzivnostjo kot tekmec. Po tekmi z Bravom nisem bil zadovoljen. Derbiji in finali so drugačne tekme. Če me običajno v 90 odstotkih zanima, kako pridemo do uspeha, in le 10 odstotkov sam rezultat, bo tokrat razmerje 50:50. To je tekma, na kateri moraš biti praktičen. Ker igramo v gosteh, se lahko zgodi, da ne bomo imeli pod nadzorom tekme s kratkimi podajami, ampak bo treba nabiti tudi dolgo žogo," je bil po tradiciji zgovoren Riera.

Po bolezni se v ekipo vrača kapetan Timi Max Elšnik, katerega je proti Bravu dostojno zamenjal 18-letni Anes Kdržalić, ki je tudi dosegel lep gol. "Treningi so bili po ustaljenem ritmu. Ker smo premagali Bravo, je vzdušje v slačilnici pozitivno. Nekaj je tudi nestrpnosti v pričakovanju derbija," je izpostavil Timi Max Elšnik. Ne ukvarja se z računanjem, kaj bi prinesla zmaga in 18 točk prednosti pred Mariborom, poraz pa bi ob zmagi Celja danes v Sežani prednost znižal na enajst točk. "Nima smisla gledati nazaj in koga odpisovati. To je bolj vprašanje za Maribor, če bi v primeru poraza opustili sanje o prvaku in se osredotočili na Celje in Koper, tekmeca v boju za Evropo. Vedno gledamo, kdo je naš prvi zasledovalec in kdo je naslednji tekmec," je razmišljal Elšnik.

Na vprašanje, kdo je pomembnejši za ekipo Maribora, Iličić ali Vipotnik, je Elšnik odgovoril: "Vsaka tekma je posebna. Po nogometni logiki napadalec ne bo dobil žoge, če v ekipi ni zveznih ali krilnih igralcev, kot je Iličić. Ni nujno, da je moja teza pravilna. A če bi se moral odločiti, bi skušal zaustaviti Iličića, ker Vipotnik nato ne bo dobival dobrih žog. A še vedno lahko doseže gol po kotu ali iz kakšne druge situacije."

"Ne bo individualnega pokrivanja, nogomet je kolektivna igra. Ker v to ne verjamem, nikoli ne bom igral nogometa mož na moža. Seveda je treba stati tesno ob igralcu, ki ima žogo, da mu preprečiš podajo," je nemudoma dodal Riera.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta