(VIDEO) V NK Maribor želijo, da nevarno početje s Fazanerije dobi epilog. Šimundža: Zakaj bi ostali brez točk?

Miha Dajčman Miha Dajčman
20.02.2024 16:18

Nogometaši Maribora se pripravljajo na četrtkov prevenstveni obračun z Bravom, med tem pa ostaja odprtih še veliko vprašanj o nedeljskem dogajanju v Murski Soboti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ante Šimundža je bil zadovoljen z igro svoje ekipe na Fazaneriji, dogodek, ki je prekinil tekmo, pa obsoja.
Sašo Bizjak

Medijski center v Ljudskem vrtu je bil na tiskovni konferenci nogometašev Maribora pred tekmo z Bravom poln, kakor je le ob najodmevnejših tekmah 16-kratnih državnih prvakov. Razlog za takšno zanimanje javnosti je nedeljski incident na tekmi v Murski Soboti, ki je bila prekinjena v 58. minuti zaradi detonacije pirotehničnega sredstva, po katerem je zdravniško pomoč potrebovalo sedem oseb. Vijoličasti so v pripravah na naslednji prvenstveni obračun zato morali odgovarjati tudi na vprašanja o dogajanju na Fazaneriji.

V uvodnem pozdravu je predstavnik za odnose z javnostmi pri NK Maribor Stipe Jerić dejal, da je trenutno najpomembnejše spoznanje, da se stanje poškodovanih izboljšuje. "To velja tudi za Nika Kasala, ki je moral ostati v bolnišnični oskrbi in ga je športni direktor Marko Šuler tudi obiskal ter mu ponudil vse razpoložljive oblike pomoči s strani NK Maribor," pravi Jerić. Sklep o razpletu tekme Mure in Maribora, ki je bila prekinjena ob vodstvu vijoličastih z 2:0, še ni znan. "Klub je bil v ponedeljek pozvan, da v 72-urnem roku poda izjavo disciplinskemu sodniku v povezavi z dogodki," razlaga Jerić ter dodaja, da klub sodeluje v vseh postopkih, da bi nevarno početje, ki ne sodi na stadione, dobilo epilog.

Da še vedno ni jasno, kdo, kako in zakaj je v nedeljo zanetil eksplozivno sredstvo ter da je za dokončne zaključke prezgodaj, razlaga Jerić, ki poudarja, da pri vijoličastih veliko sodelujejo z navijači. "Delamo največ, kar je mogoče, treba pa je vedeti, da je Maribor klub, ki ima največ navijačev v Sloveniji. Več ko imaš navijačev, večja so tveganja, da so med njimi tudi določeni problematični posamezniki. Nikakor ne gre vseh metati v en koš, v tem primeru gre za peščico, na katere kot klub ne moremo imeti stoodstotnega nadzora," pojasnjuje mariborski predstavnik za odnose z javnostmi. Pri vijoličastih še pravijo, da so na voljo za izmenjavo informacij, saj si želijo rešitev, ki bi preprečile nove incidente, pri tem pa k pomoči pozivajo tudi državne organe. 

"Imam ničelno toleranco do vandalizma, huliganstva in vsakršnega nasilja na stadionih. Priprava na tekmo z Bravo je drugačna, saj v Murski Soboti nismo odigrali celotne tekme. Trenažni proces je zato modificiran, treningi so daljši. Priprave potekajo v ustaljenem ritmu, skušamo pa razmišljati samo o tekmi z Bravom," pred 22. krogom prve lige pravi trener Maribora Ante Šimundža. "Gre za dogodke, ki se ne dogajajo pogosto oziroma se še niso zgodili. O takšnih stvareh igralci težko kaj povemo. Vemo, da je nogometna kulisa spektakel, ki nam daje dodatno motivacijo, morajo pa obstajati meje. Žal nam je, tudi igralcem, za to, kar se je zgodilo, toda osredotočeni smo na četrtkovo tekmo, saj vemo, kaj moramo doseči," pa dodaja branilec vijoličastih Sven Šoštarič Karić.

V Ljudskem vrtu menijo, da bi bila kazen v obliki registracije tekme s 3:0 v prid Mure neprimerna. "Zakaj bi ostali brez točk? Kako je šport povezan s tem? Kot ekipa, niti mi niti Mura, nismo dali povoda, da se tekma prekine. Naj bo šport kaznovan zaradi drugega? Zaradi nedela nekoga naj bo kaznovan nekdo drug? Razmišljam o športu in ne vidim razloga, da bi bil šport kaznovan. Ne moremo biti kaznovani zaradi nekoga, na kogar nimamo vpliva," pravi Šimundža in priznava, da se v taboru vijoličastih niso mogli izogniti pogovorom o nedeljskem dogajanju, saj da sočustvujejo s poškodovanimi. Na Fazaneriji je miril mariborske navijače, a pravi, da z njihove strani ni videl agresije. Mariborčan še pravi, da je bil zadovoljen z igro svoje ekipe do prekinitve, želel si je, da se tekma nadaljuje, a da organizator najbolje ve, če pogoji to dovoljujejo.

Šoštarič Karić pravi, da je bil v času neljubega dogodka na drugi strani igrišča, da je po poku nastal kaos in nihče ni vedel, kaj točno se dogaja, da pa tudi sicer skušajo nogometaši med obračuni odmisliti dogajanje ob igrišču. Branilec pravi, da kot ekipa niso naredili nič narobe, zato se tudi on sprašuje, zakaj bi Maribor izgubil točke. "Nič nismo naredili narobe, da bi bili povod za to, kar se je zgodilo. Ne strinjam se s tem, da bi se točke dale Muri," pravi 25-letnik.

Šimundža se ne čuti kompetentnega, da govori o rešitvah, ki bi v prihodnje preprečile podobne incidente. Na vprašanje, kako obremenjujoče je, da lahko na rezultatske in poslovne uspehe vplivajo posamezniki na tribunah, pa je odgovoril: "To ni v redu. Toda na to nimamo vpliva. S svojim odnosom, profesionalnostjo, človečnostjo in obnašanjem smo lahko samo vzor. Da pa je posameznik takšen, kot je - govorimo o nekomu, za kogar ne vemo, kdo je, če je s strani naših ali Murinih navijačev -, pa ni prijetno za šport."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta