Po incidentu na Fazaneriji: Odzvale so se viole, zdravniška pomoč tudi pobiralcu žog. Poklukar zahteva poročilo policije

M.D.
19.02.2024 10:57

Maribor in Mura čakata odločitev disciplinskega sodnika in NZS o usodi tekme in kaznih. Policisti nadaljujejo z zbiranjem dokazov. Odziva se tudi politika. Kaj je v spletni objavi zapisala mariborska navijaška skupina?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Prekmurski policisti so sinoči sporočili, da so nekaj prekrškarjev s prekinjene tekme Mure in Maribora že identificirali. Kdo je v 58. minuti tekme proti igrišču odvrgel pirotehnično sredstvo, ki je poškodovalo člane črno-belih, pa še ni znano. "Do sredine drugega polčasa je vse potekalo v skladu s športnim navijanjem, potem pa je iz območja organizirane navijaške skupine viole zaenkrat še neznani storilec v skupino domačih igralcev, ki so bili na območju za ogrevanje, odvrgel prepovedano močnejše pirotehnično sredstvo," je v večerni izjavi za medije dejal Borut Kocet iz PU Murska Sobota. Zaradi poškodb igralcev in kondicijskega trenerja gre za sume storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, je še povedal Kocet. Policisti so včeraj opravili ogled dejanja, zbrali prva obvestila in zaslišali očividce, danes pa nadaljujejo z aktivnostmi ter pregledovanji video materiala, ki so ga pridobili na terenu.

Grega Wernig

V današnji dopolnitvi obvestila pa so na PU Murska Sobota zapisali, da je zaradi lažje poškodbe zdravniško pomoč iskal tudi otrok, ki je bil na tekmi Mura - Maribor pobiralec žog. Policisti obravnavajo tudi dve kaznivi dejanji poškodovanja tuje stvari zaradi poškodovanja opreme na stadionu in osebnega avtomobila. "Obravnavali smo še dve kršitvi zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami in tri kršitve zakona o javnih zbiranjih (dvakrat zasežena pirotehnična sredstva in enkrat kršitve organizatorja). Po tekmi smo policisti obravnavali eno kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru," poročajo s PU Murska Sobota in dodajajo, da policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem kršitev.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je dan po incidentni tekmi zahteval poročilo policije glede varovanja tekme v Murski Soboti. Ministrstvo najostreje obsoja kakršnokoli obliko nasilja, naj bo to v športu, kot je bilo v tem primeru, ali kjerkoli drugje, so zapisali v izjavi.

Po navedbah ministrstva bosta Poklukar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han sklicala sestanek s pristojnimi inštitucijami, s katerimi bodo razpravljali, kako bi lahko tovrstna dejanja v prihodnje preprečili.

Zaenkrat še ni znano, s kakšnim rezultatom bo Nogometna zveza Slovenije registrirala tekmo in kakšne sankcije čakajo oba kluba. Tekma je bila prekinjena v 58. minuti ob vodstvu vijoličastih z 2:0. Poraja se vprašanje, če bo tekma za zeleno mizo registrirana z rezultatom 3:0 v korist Mure. Mariborski odvetnik Ingmar Bloudek, sicer nekdanji nogometaš Maribora, Olimpije in tudi Mure, je za portal Nogomania dejal: "Kar vem, kar sem prebral v pravilih, potem ni mogoče, da bi bila ta tekma registrirana z rezultatom 3:0. Razen seveda, če se ne bo dokazalo, da je NK Maribor naročil navijačem ali jim dal sredstva za ta incident. Pravilnik o registraciji tekem z rezultatom 3:0 govori za primere, ko ekipa vpliva na kaj in prepreči igranje tekme in podobno. Tukaj po mojem prepričanju ekipa Maribora ni vplivala na incident, zakaj bi bila potem rezultatsko kaznovana?

Martin Koželj, generalni sekretar NZS, je v izjavi za javnost povedal, da gre za kompleksen primer, v katerem morajo sodelovati država, Nogometna zveza Slovenije, nogometni klubi in navijači. "Disciplinski sodnik je že prejel zapisnik delegata, sodnika in ostalih, v okviru tega bo uveden disciplinski postopek. Kluba bosta pozvana, da se izjasnita v zvezi z okoliščinami. Verjamem, da bo o zadevi odločeno čim prej, saj gre za prioritetno zadevo," je med drugim dejal Koželj.

Mura je zjutraj objavila vest o stanju poškodovane šesterice. "Po predčasnem koncu včerajšnje tekme z Mariborom je zaradi različnih simptomov, ki so bili posledica odvrženega eksplozivnega telesa, pomoč v murskosoboški bolnišnici poiskalo pet nogometašev (Niko Kasalo, Tilen Ščernjavič, Žiga Laci, Robert Čakš in Luka Turudija) ter kondicijski trener Gal Ribič. Po pregledu v murskosoboški bolnišnici so bili napoteni na oddelek otorinolaringologije v UKC Maribor. Niko Kasalo je zaradi poškodb sluha moral ostati na opazovanju, da bi izključili morebitne trajne posledice sluha, ki so bile posledice močnega poka. Ostalih pet je bilo po pregledu odpuščenih iz UKC Maribor, danes pa so morali v Splošno bolnišnico Murska Sobota na dodatne preiskave," so zapisali pri črno-belih.

V večernih urah pa so s Fazanerije sporočili, da je NZS sprejela odločitev, da se tekma 22. kroga med Muro in Koprom, ki bi morala biti v sredo, prestavi na kasnejši termin. "Odločitev je bila sprejeta potem, ko smo v klubu zaprosili za prestavitev tekme zaradi odosotnosti petih nogometašev in kondicijskega trenerja, ki so bili poškodovani na tekmi z Mariborom." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta