Wimbledon: Spet predober in še deset let mlajši

Borut Planinšič ml.
14.07.2023 20:10

Spopad najboljših tenisačev sveta: Novak Đoković v peti zaporedni finale na "sveti" travi, kjer sreča Carlosa Alcaraza.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub šokantni odločitvi sodnika v drugem nizu je Nole ostal dovolj zbran za preboj v finale.
Reuters

Novak Đoković drvi 24. grand slamu naproti. K popravi že itak svojega rekorda, čeprav velja spomniti, da v absolutni kategoriji z naslovom več nad njim ni en, temveč ena - Margaret Court jih je osvojila 24 in Srb se lahko že v nedeljo v Wimbledonu izenači z njo. Danes je v polfinalu v dveh urah in 47 minutah s 6:3, 6:4, 7:6 odpravil Jannika Sinnerja.

"Polfinale grand slama je vedno izenačen. Morda rezultat tega ne odraža. Ampak res je bilo tesno," je Novak Đoković ostal džentelmen, čeprav Italijan ni imel veliko šans. Kljub oceni strokovnjakov, da je odigral enega svojih najboljših dvobojev na travi. "Zgrešil je nekaj udarcev in mi tako dovolil tie-break tretjega niza. Dokazal je, da je eden novih liderjev tenisa. Sijajno je biti del te nove generacije."

Kako? Sinner ima vendar 21 let, Đoković 36. "Mojih 36 čutim, kot da jih je 26," se je pomladil za celo desetletje. "Poln motiva sem. Ali igram najboljši tenis v karieri? Rad bi verjel, da je tako." Nekateri velikani tenisa mu ob pogledu na konkurenco napovedujejo, da bi lahko potegnil vse do strašnega mejnika 30 grand slamov. Kajti ne misli kar tako odnehati: "Tenis mi je dal ogromno. Povrnil mu bom in igral, dokler bo to mogoče."

Nole ne bi bil Nole, če ne bi bilo novega nenavadnega pripetljaja. V peti igri drugega niza je bil kaznovan s točko, ker je kriknil pri udarcu, kar je po mnenju sodnika zmotilo Sinnerja. "Ta odločitev tako zgodaj v dvoboju bi lahko spremenila ves potek. Po odločitvi sodnika sem bil živčen, a sem se uspel zbrati. Prvič se mi je zgodilo kaj takega, običajno ne jamram ob udarcih. Morda pa je bil odmev pod streho," je razlagal Srb.

Ko je končal z Italijanom, je šel počivat za svoj peti zaporedni wimbledonski finale in si, kot je napovedal, "z masažne mize šel ogledat drugi polfinale". Carlos Alcaraz in Danil Medvedjev sta se tolkla le uro in 49 minut. Kajti tudi tu je šlo vse v eni smeri: Španec je Rusa odpihnil s 6:3, 6:3, 6:3. Nedeljski finale - jutri za žensko trofejo igrata Ons Jabeur in Marketa Vondroušova - bo torej spopad prvega in drugega igralca sveta. Pri čemer se zdi, da prvi, Alcaraz, na travi nima pravih možnosti proti Đokoviću. Ta je v Wimbledonu neporažen že 34 dvobojev zapored, niz je še daljši na osrednjem igrišču teniškega svetišča, razteza se na 45 obračunov. A še je izzivov za Noleta. Z zmago in osmim wimbledonskim naslovom bi se izenačil z Rogerjem Federerjem. Znova velja opozoriti na absolutno kategorijo - Martina Navratilova je odprto prvenstvo Velike Britanije osvojila devetkrat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta