Začenja se 105. dirka po Italiji. Kje ob odsotnosti Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja iskati favorite?

Uroš Gramc Uroš Gramc
06.05.2022 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Madžarska prvič gosti tako velik kolesarski spektakel.
Epa

Sto štiri leta zgodovine ima dirka po Italiji in 68 različnih zmagovalcev iz 15 držav, med katerimi izstopa gostiteljica; njuna Alfredo Binda in Fausto Coppi ter nepogrešljiv pri vseh rekordih, Belgijec Eddy Merckx, ki imajo v vitrinah po pet roza majic. Se bo med zmagovalce dirke po Italiji vpisal nov kolesar iz nove države? Zagotovo to ne bo Slovenec. Primož Roglič je poskušal leta 2019 in s tretjim mestom osvojil prve stopničke za našo državo na tritedenskih preizkušnjah, a tako Zasavec kot Tadej Pogačar prednost pred roza izzivom dajeta rumenemu. Sta pa v karavani Jan Tratnik in Domen Novak, toda pri Bahrain Victoriousu nanju ne stavijo, čeprav se jim ta trofeja, ki je na GrandTourih še nimajo, pošteno sveti.

Bahrain Victorious s Slovencema Domnom Novakom (cetrti z desne) in Janom Tratnikom (desno).
Reuters

Trojica po drugo zmago

"Zmaga v skupnem seštevku je naš osnovni cilj. Ampak želimo biti aktivni skozi celo dirko in iskati priložnosti tudi za etapne zmage v sprintih in pobegih," pred današnjo uvodno etapo Budimpešta - Višegrad (195 km) ne okoliši športni direktor najbolj slovensko obarvanega kolektiva v svetovni seriji Gorazd Štangelj. Njihova glavna aduta sta Španca, Pello Bilbao (peti 2020.) in Mikel Landa (tretji 2015.). "Letošnja dirka ima več kot le par težkih etap in težko je izpostaviti, kateri teden bo najtežji, vsak ima svoje izzive. Najprej nam je cilj, da Madžarsko zapustimo brez večjih izgub časa," je dejal 49-letni Novomeščan. V prvih treh dneh pri naših vzhodnih sosedih največ pričakuje od sprinterja Phila Bauhausa in Tratnika, specialista za (sobotno) vožnjo na čas.

In komu se bodo Bahrainovi postavili po robu? Od bivših zmagovalcev Gira spet visoko kotirata Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos) in italijanski veteran Vincenzo Nibali (Astana), manj prepričljiv je po vrnitvi Nizozemec Tom Dumoulin (Jumbo Visma). Britanci pri Ineosu so z olimpijskim prvakom s cestne dirke Carapazom zelo resni kandidati za še tretjo zaporedno roza majico. Carapaz je italijansko pentljo (še v dresu Movistarja) osvojil že leta 2019, ko je izkoristil taktiziranja Rogliča in Nibalija. "Povsem drugačen Richard sem kot tisto leto. Moja forma je drugačna in imam zelo jasen cilj. Takrat sem si delil kapetanski trak, zdaj sem edini z njim," je dejal Richard Carapaz, ki velja za nepredvidljivega kolesarja. Takšni so tudi GrandTouri. "Najprej moraš videti, kako močan si, šele potem lahko razmišljaš, kaj boš storil. Gira nikoli ne zmagaš v enem dnevu, včasih najtežja etapa ni ključna," je povedal Ekvadorec, ki želi vnovič zmagati tudi za poškodovanega moštvenega kolega Egana Bernala.

Richard Carapaz
Reuters

Spomini za motivacijo

Simon Yates (BikeExchange - Jayco) bo ena od Carapazovih največjih ovir za dosego cilja. Uspešnejši od britanskih dvojčkov je imel pod svojim pasom že Vuelto, preden si je rdečo majico omislil še Primož Roglič. A izkušeni 29-letnik iz moštva Luke Mezgeca bi leta 2018 moral dobiti že Giro, vendar je po 13 dnevih v roza majici pogorel v predzadnji, gorski etapi. Lani je urok 19. etape premagal z zmago in se na cilju v Milanu veselil odra za zmagovalce. Letos je Zasavcu zadnji dan skoraj zagrenil Pariz-Nico, uspešne višinske priprave pa je pred dnevi kronal z dvema etapnima zmagama na dirki po Asturiji. "Še vedno so živi spomini na Milano, lepo bi bilo doživeti enaka čustva. Stopničke so vedno cilj in če bomo v približevanju zadnjemu tednu spoznali, da lahko napademo zmago, bomo šli tudi po njo," je dejal Yates. Navkljub statusu hribolazca je zelo napredoval v vožnji na čas in v Franciji letos presenetil z vrhunsko predstavo, kar mu daje rahlo prednost pred Carapazom v sobotni etapi v madžarski prestolnici (9,2 km) in v zadnji preizkušnji v Veroni (17,4 km).

A vmes bo v osmih gorskih etapah kopica brutalnih vzponov (štiri se bodo končale na vrhu klanca), na Etno že takoj po selitvi v Italijo. Sledijo Zoncolan, Stelvio, Gavia, Vetriolo, Colle delle Finestre, Blockhaus (že deveta etapa bo imela kar 4990 m višinske razlike), San Pellegrino, Pordoi (z 2239 metri najvišja točka dirke - Cima Coppi), Marmolada (zadnji trije bodo v 20. etapi s 4490 metri višinske razlike) ... Nenazadnje bo s Kolovratom tudi Slovenija odtisnila svoj pečat. Takrat bo znano tudi, kaj zmore novinec pri Pogačarjevih Emiratih Joao Almeida, ki se bo pri 23 letih na Giru preizkusil že tretjič. Obakrat prej je bil odličen, najprej četrti in lani šesti.

Joao Almeida
Reuters

"Predlani sem imel srečo in sem nekaj dni nosil roza majico. Spomnim se občutka v njej, navijanja, to so bili brez dvoma moji najbolj neverjetni dnevi na kolesu. Nekaj posebnega bi bilo spet doseči velik uspeh ali celo biti na stopičničkah," je dejal Portugalec, ki bo imel ob sebi z devetimi nastopi na Giru zelo izkušenega Diega Ulissija, nasproti pa zimzelenega Španca Alejandra Valverdeja, Francoza Guillauma Martina in Romaina Bardeta, Nizozemca Baukeja Mollemo in Wilca Keldermana, Avstralca Richija Porteja in Jaija Hindleyja, Kolumbijca Miguela Angela Lopeza in še kakšno presenečenje, ki pride vsakič naokoli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta