Začenjajo se smučarski poleti: Branjenje globusa je Jelar začel z neuradnim rekordom

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
27.01.2023 16:48

Na Kulmu se začenja sezona smučarskih poletov, Žiga Jelar je že na treningu pristal pri 247,5 metra, a pri tem podrsal

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav je v svetovnem pokalu šele 25., je ob prvih poletih Žiga Jelar že pokazal zobe.
EPA

Deset mesecev smo čakali nanje in končno so se spet začeli - smučarski poleti. Lovoriko, mali kristalni globus, brani Slovenec Žiga Jelar. In kako odločno se je tega lotil! Že na treningu je na avstrijskem Kulmu poletel tako daleč kot še nihče pred njim. 247,5 metra ga je neslo, 3,5 metra dlje od uradnega rekorderja Petra Prevca leta 2016, a ker je ob pristanku podrsal po tleh, bo mejnik ostal neuraden.

V skupnem seštevku svetovnega pokala Žiga Jelar zaseda šele 25. mesto, za Anžetom Laniškom (3.), Timijem Zajcem (15.), Petrom Prevcem (16.) in Lovrom Kosom (20.) je šele peti najboljši Slovenec. A z izjemno letalsko formo je bil v kvalifikacijah spet najboljši v ekipi, 222 m je zadostovalo za delitev skupno petega mesta z Japoncem Rjojujem Kobajašijem, zmagovalcem dveh od treh tekem minuli vikend v japonskem Saporu. Vse preostale skakalne sile so imele po enega predstavnika pred Jelarjem in Kobajašijem; slavil je Avstrijec Stefan Kraft, sledili so mu prebujeni Nemec Andreas Wellinger, Norvežan Halvor Egner Granerud in Poljak David Kubacki. No, nobena od velesil pa se ne more pohvaliti z dejstvom, da je imela v prvi deseterici tri, kaj šele štiri tekmovalce kot Slovenija; ob Jelarju so jo dopolnjevali še sedmi Zajc, osmi Kos in deseti Domen Prevc. Najboljši Slovenec v svetovnem pokalu je pristal na dvanajstem mestu, Peter Prevc je razočaral s 23. Na tekmo se je skozi šivankino uho uvrstil še zadnji preostali Slovenec Žak Mogel. Spomnimo; pri poletih prav njegovo 40. mesto še zadnje vodi na tekmo, v "običajnih" skokih to velja za 50. mesto.

Vseh sedem orlov si je zagotovilo nastop na sobotni tekmi, ki bo na sporedu ob 14.15, za nedeljsko preizkušnjo (ob isti uri) pa bodo kvalifikacije pred tekmo ob 12.45.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta