Zakaj v Mariboru še niso razglasili športnikov leta 2022? Tomaž Barada o finančnih težavah Športne zveze Maribor

Miha Dajčman Miha Dajčman
06.04.2023 10:52

Po pravilu je bila prireditev Športnik Maribora organizirana v prvih mesecih leta. Predsednika Športne zveze Maribor (ŠZM) Tomaža Barado smo vprašali, zakaj še niso znani najboljši športniki Maribora za leto 2022.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Barada v volilnem štabu Saše Arsenoviča decembra lani.
Andrej Petelinšek

Zakaj v Mariboru letos še ni bilo prireditve Športnik Maribora, ki jo Športna zveza Maribor (ŠZM) po pravilu organizira v prvih mesecih leta, se sprašujejo v mariborskih športnih društvih. Le leta 2021, ko je začetek leta zaznamovala epidemija koronavirusa, so najboljše športnike mesta ob Dravi razglasili poleti in prireditev povezali s potjo slovenske bakle po slovenskih mestih tik pred poletnimi olimpijskimi igrami v Tokiu. Predsednika ŠZM Tomaža Barado smo vprašali, kdaj, v kakšni obliki in če sploh bo letošnja prireditev.

"Težava je v tem, da nismo dobili odobrenih finančnih sredstev za organizacijo prireditve. Bila so nihanja glede ocene vrednosti izvedbe dogodka. Po zadnjem usklajevanju z mestno upravo smo bili prepričani, da bi nam moral pripadati vsaj del tega, kar nam je bilo namenjeno za lansko prireditev. V prvi fazi je bil ta znesek zmanjšan za 50 odstotkov, s tem denarjem prireditve za 400 ljudi ni mogoče izvesti," je razložil Barada. Prvotno je bilo za organizacijo dogodka predvidenih devet tisoč evrov, kar je po oceni Barade bistveno premalo. Pred tremi leti so za izvedbo dogodka dobili 22 tisoč evrov, lani pa 18 tisoč evrov. "Zdaj je na mizi znova predlog za 18 tisoč evrov, kar je v trenutnih razmerah še vedno premalo. Na skupščini smo govorili o tem, da če bo na voljo tako malo denarja, si očitno mariborski šport takšnega dogodka ne zasluži in naj ga Mestna občina Maribor organizira sama," je razočaran.

Predsednik ŠZM zdaj čaka, kaj se bo zgodilo na današnji seji mestnega sveta, po kateri bodo v ŠZM videli, kaj storiti v prihodnje. "Na mestnem svetu se bo odločalo o proračunu Mestne občine Maribor. Težava ni le v organizaciji Športnika Maribora, ampak tudi v financiranju športa v mestu. Od decembra financiranja ni, pritiski na Športno zvezo Maribor so posledično ogromni. Ker proračun še ni sprejet, smo v velikih težavah. Dihamo na škrge, živimo od tega, kar je od lani ostalo od pridobljenega sponzorskega denarja. Imamo enega redno in enega polovično zaposlenega. Večja težava pa je v društvih, ki nimajo zagotovljenega sofinanciranja programov, s trenerji pa imajo podpisane pogodbe," pojasni Barada. ŠZM zaradi likvidnostnih težav Mestne občine Maribor decembra ni dobila odobrenih sredstev. Barada pričakuje, da bodo ta sredstva dobili letos.

Kaj bo s tradicionalno prireditvijo Športnik Maribora, bo več znano po današnji seji mestnega sveta Mestne občine Maribor, pravi predsednik Športne zveze Maribor. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta