Žan Kranjec: Vsakič, ko sem na stopničkah, je izjemno

Bojan Bauman Bojan Bauman
19.12.2022 17:55

Na drugem veleslalomu na progi Gran Risa je Žan Kranjec potrdil, da so mu težki tereni pisani na kožo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Kranjec je znova dobro opravil s progo v Dolomitih.
Reuters

V italijanskih Dolomitih so danes na eni najtežjih veleslalomskih prog - Gran Risi - še drugi dan zapored tekmovali alpski smučarji v svetovnem pokalu. Naš Žan Košir je imel drugačno izhodišče kot v nedeljo, ko je po prvi vožnji vodil s precejšnjo prednostjo. Tokrat si je najboljše izhodišče pripravil tačas najboljši in najbolj vsestranski smučar - Švicar Marco Odermatt.

Kranjec je na četrtem mestu po prvi vožnji zaostajal že 1,22 sekunde. V finalu se je uspel zbrati in je napredoval za mesto ter zaostal le za Norvežanom Henrikom Kristoffersenom in Odermattom. Zmagovalec je bil v cilju povsem izčrpan, saj je bil zanj to že peti tekmovalni dan zapored. Kar mu ni preprečilo še tretje zmage na četrtem veleslalomu v sezoni.

Žan Kranjec
Alessandro Garofalo

Tudi Kranjec ima izjemno statistiko - od štirih veleslalomov je bil še tretjič na stopničkah. Brez njih je ostal le v nedeljo, ko mu je po prvem teku kazalo najbolje. No, na zmago v tej sezoni še čaka. V La Villi je pred petimi leti prvič stopil na oder za zmagovalce, vmes je osvojil še eno tretje mesto in danes je bil znova tretji. "Vsakič, ko sem tu na stopničkah, je izjemno. Mislim, da sem pred petimi leti tukaj osvojil prve stopničke. Sedaj jih imam več, a sem bil tokrat nekoliko zaskrbljen, ker nisem prav vedel, kaj vse se je dogajalo v nedeljo v drugem teku. Tokrat sem se na startu bal, da bi se slab nastop ponovil. To se ni zgodilo in zato sem vesel," je v cilju razlagal Žan Kranjec.

Reuters

Kaj je bilo v ponedeljek drugače kot v nedeljo? "Mogoče nekaj naredi tudi podzavest. Odločil sem se za spremembe v materialu in vse skupaj je prineslo izboljšanje," pojasni Kranjec. Tokrat je znova lahko napadal, saj je bil po prvem teku na četrtem mestu, medtem ko je bilo v nedeljo treba braniti vrh. "Upam, da se bom tudi jaz enkrat navadil ubraniti dobra izhodišča," je še dodal najboljši slovenski veleslalomist.

Dvodnevno dogajanje v Alta Badii je ocenil tudi trener Klemen Bergant: "S tretjim in petim mestom smo lahko zadovoljni. Čeprav je res, da je imel Žan v nedeljo odlično izhodišče, prvi tek mu je dobro uspel. V drugo je bil nekoliko preveč v krču. Je pa na drugi tekmi z dvema dobrima vožnjama, tudi z napakami, naredil ta rezultat. Tokrat sem bolj zadovoljen tudi s Štefanom Hadalinom, ki mu je le malo zmanjkalo do finala."

Kranjec tako letos kaže konstantno dobre uvrstitve, kar trikrat se mu je tudi uspelo zavihteti na oder za zmagovalce. "Stopničke? Nekdo bi rekel - samo tretji in drugo mesto. Zame so to lepi rezultati," je jasen Bergant.

Rezultati veleslaloma v Alta Badii: 1. Marco Odermatt (Švica) 2.38,27 2. Henrik Kristoffersen (Norveška) +0,20, 3. Žan Kranjec (Slovenija) 0,92, 4. Loic Meillard (Švica) 1,32, 5. Alexander Schmid (Nemčija) 1,38; Štefan Hadalin je bil z zaostankom 4,77 sekunde na prvi progi 34; veleslalom, skupno: 1. Odermatt 360 točk, 2. Kristoffersen 265, 3. Kranjec 245. 4. Lucas Braathen (Norveška) 179. 5. Schmid 149 ... 23. Hadalin 29; svetovni pokal: 1. Odermatt 796 točk, 2. Aleksander Aamodt Kilde (Norveška) 525, 3. Braathen 315, 4. Kristoffersen 305, 5. Matthias Mayer (Avstrija) ... 8. Kranjec 245, 47. Martin Čater 40, 58. Hadalin 29, 60. Miha Hrobat (vsi Slovenija) 27.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta