(ZLATI ORLI) Anže Lanišek: Noro, fenomenalno, zgodovinsko, kar nam je uspelo!

STA, Gr.G., U. G:
04.03.2023 18:31

Predzadnji dan nordijskega svetovnega prvenstva v Planici slovenska skakalna reprezentanca do zlata v ekipni tekmi. Drugo najžlahtnejše odličje za Timija Zajca v dveh dneh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Slovenska skakalna reprezentanca v postavi Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek je postala svetovni prvak na ekipni tekmi v Planici. Srebro so osvojili Norvežani, bron pa olimpijski prvaki Avstrijci. Za Slovenijo je bila to tretja kolajna na domačem SP, od tega druga zlata. Prav pod vse so se podpisali skakalci in skakalke.

V nedeljo so do brona skočili slovenski skakalci na mešani ekipni tekmi, v petek pa je Timi Zajc postal svetovni prvak. Za Slovenijo je današnje zlato peto v zgodovini SP v nordijskem smučanju in tretja kolajna na moških ekipnih tekmah po Oberstdorfu 2005 in Oslu 2011, a prva najžlahtnejšega leska.

V prvi skupini je od varovancev glavnega trenerja Roberta Hrgote skakal Kos, ki ni dobil priložnosti na posamični tekmi na veliki skakalnici. Na ekipni tekmi je po prvem skoku zasedal četrto mesto, v drugo pa je skočil nekoliko slabše za tretje mesto slovenske četverice pred nadaljevanjem.

Je pa v drugi seriji v drugi skupini zaostanek nadoknadil Jelar, ki je skočil kar 138 m in obema najboljšima slovenskima orloma priboril lepo izhodišče v boju za zlato kolajno.

Zajc je v prvi seriji skočil 132 metrov, v drugi pa še štiri metre dlje. S tem je svetovni prvak s petkove posamične tekme Lanišku omogočil zadnji skok kar z 10,5 točke prednosti.

Ta je nato odgovoril na izziv Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda in celo povečal prednost na 12,9 točke naskoka pred Norveško. Avstrijci so na tretjem mestu zaostali 39,5 točke.

Reuters

"Vedel sem, da sem v taki formi, da ga ne bi smel biksati na skakalnici. Na ekipni tekmi damo vsi vse od sebe, ne glede na to, če kdo naredi napako, nam lahko uspe. Danes se nam je izšlo, jaz pa sem po kolajnah ujel Petra Prevca. Sicer pa mu želim, da se čimprej vrne in osvoji še kakšno," je povedal Timi Zajc. S tremi kolajnami, od tega dvema zlatima, je najuspešnejši skakalec svetovnega prvenstva. "Težko bo to preseči v moji karieri. Kakorkoli je že slabo kazalo prejšnji konec tedna, ta se je zaključil popolno." O mestih med tekmo ni razmišljal. "V prvi seriji smo začeli dobro, lepo je kazalo. V drugi je šlo bolj na tesno. Užival sem, veliko ljudi je bilo, dobro vzdušje, lepa tekma."

Kos je bil del ekipe, ki je na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila srebrno kolajno za Avstrijci. Tokrat mu je bilo lažje spremljati razplet tekme. "Bi rekel, da je bilo lažje, vseeno sta Timi in Anže v prvi seriji odskakala vrhunsko. Tudi če pride do napake, smo vsi vsega sposobni. Zmagali smo. Vzdušje je fenomenalno, brez besed smo lahko. Hvala vsem, da so prišli v Planico," je dejal Kos.

Zadovoljen je bil tudi Jelar, ki je imel težave na obeh posamičnih tekmah, tako na srednji kot veliki skakalnici. "Ko se mi je na srednji skakalnici primerila smola, je očitno to botrovalo nekakšni psihološki napetosti. Ampak zdaj smo svetovni prvaki," je odleglo Žigi Jelarju, ki je edini od četverice osvojil svojo prvo kolajno.

Anže Lanišek po uspešnem skoku.
Reuters

Zadnji je bil od naših na zaletni rampi kapetan. "Rekel sem si, ful gas, brez obžalovanja. Noro, fenomenalno, kar nam je danes uspelo! Zgodovinsko! Ne vem, če bomo mi fantje tako dolgo skakali, da bo svetovno prvenstvo spet v Sloveniji. Počaščen sem, ponosen, da sem lahko del te ekipe," je povedal Anže Lanišek. Usodo četverice orlov je nosil na svojih plečih, kot zadnji je bil na vrhu naleta, a se mu kolena niso zatresla. "Ni me zanimalo, koliko je kdo skočil pred mano. Vedel sem, da če bom šel, da bo to to. Rekel sem si, brez zadržkov. Če sem se včeraj malo ustrašil vsega skupaj, šel z nekim krčem, sem rekel danes, da grem na polno, da ne mislim nič obžalovati. Tudi če je kakšen kiks. Verjel sem do konca, da zmorem, da zmoremo vsi skupaj." 

"Ponosen sem, pet ekip je bilo v igri za zmago. Da točno tem fantom uspe ... Brez veze izgubljati besede. Zmagali smo in postali ekipni svetovni prvaki," pa je čustveno in na robu solz po koncu tekmovanja dodal glavni trener Hrgota.

S tem je končan skakalni del svetovnega prvenstva, v nedeljo bo na sporedu le še kraljevska tekaška preizkušnja na 50 km za moške v klasični tehniki.

Nordic Skiing - FIS Nordic World Ski Championships - Planica, Slovenia - March 4, 2023 Slovenia's Timi Zajc in action alongside a drone during the men's team HS138 second round REUTERS/Borut Zivulovic
Borut Zivulovic
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta