Žreb kvalifikacij za ligo prvakov: NK Maribor morda spet sreča Rudija

Borut Planinšič Borut Planinšič
14.06.2022 06:30

NK Maribor ima še dovolj zaloge evropskih točk, da bo danes opoldne na žrebu prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov nosilec. Možni tekmeci: Črnogorci, Belorusi, Kazahstanci, Armenci in Albanci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vijoličasti morda srečajo svojega nesojenega asa Rudija Požega Vancaša. 
Vijoličasti morda srečajo svojega nesojenega asa Rudija Požega Vancaša. 
Andrej Petelinšek

Projekt Evropa, morda celo projekt prva evropska jesen v Ljudskem vrtu po petih letih, se za NK Maribor začne že danes. Da bo lažje šlo do konca, do skupinskega dela katere od treh Uefinih lig, bo prvi tekmec, ki ga dobi na opoldanskem žrebu, ogromnega pomena. Kajti če vijoličasti prebrodijo prvo rundo kvalifikacij za ligo prvakov, bi kljub porazu v drugem krogu šli v tretjega za evropsko ligo, in če bi izgubili še tam, bi tudi po najslabšemu scenariju že bili v play-offu konferenčne lige. Če pa se polomijo že na prvi oviri, strmoglavijo v drugi predkrog konferenčne lige. Kako pomembna je uvodna zmaga, je lani pokazala Mura, ko je kot prva odkrila in izrabila čare novega evropskega trotirnega sistema. Z nizom zmaga-poraz, zmaga-poraz se je prebila v skupinski del konferenčne lige.

Kakšne pasti opoldne v Nyonu čakajo Mariborčane? V prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov bodo še nosilci, v drugem, za katerega žreb opravijo že jutri, ne več. V petletnem točkovanju rezultatov, po katerem so v Evropi na 111. mestu, jim liga prvakov iz leta 2017 prinaša še dovolj zaloge, sicer bi bili že precej nižje. V letih za tem so vijolično evropsko jesen preprečili Rangers, Ludogorec, Coleraine in Hammarby. A točk je tako še vedno dovolj, da je NK Maribor v prvem krogu v družbi boljših, s čimer se izogne Karabahu, Malmöju, Ludogorcu, Šerifu, Cluju, Ferencvarošu ...

Andrej Petelinsek

Vijoličasti, ki jih v Švici zastopajo upokojeni as-promotor Marcos Tavares, direktor Bojan Ban, tajnik Uroš Jurišič in piarovec Željko Latin, so si še dodatno oddahnili včeraj. Med nenosilci jim je grozila mina, kakršen je Lech Poznan, poljski prvak, ob katerem bi se napredovanje zdelo nemogoča misija. Uefa seznam možnih tekmecev običajno na manjše skupine razbije v jutru na dan žreba, tokrat ga je oklestila že dan prej in na njem Mariboru ne grozijo Poljaki. Kaj torej 16-kratne prvake Slovenije čaka v bobnu, s kom se lahko udarijo na tekmah 5. ali 6. julija in 12. ali 13. julija?

Sutjeska: Moštvo iz Nikšića je petič prvak Črne gore. Nazadnje je NK Maribor ligaško tekmo s Sutjesko igral leta '72, ko je v prvi jugo ligi končal na zadnjem mestu. V Ljudskem vrtu je bilo 1:1, gol za Maribor je dal Mladen Kranjc.

Šahtjor Soligorsk: Belorusi smejo igrati, Uefa je s svojih tekmovanj vrgla le Ruse. Tretjič so rudarji prvaki Belorusije, da niso bav bav, je lani dokazala luksemburška Fola Esch in jih vrgla iz kvalifikacij za konferenčno ligo.

Tobol: Klub iz Kostanaja je komaj drugič prvak Kazahstana. Če ga na žrebu dobijo Mariborčani, se srečajo s svojim nesojenim asom Rudijem Požegom Vancašem, ki ga je tja do konca leta posodil Černomorec iz Odese.

Andrej Petelinšek

Pjunik: Ustanovljen je bil šele leta 1992, a klub iz Jerevana ima že 31 domačih trofej. Je pa trajalo dolgih sedem let, da si je povrnil naslov prvaka Armenije.

Tirana: Ni ga bolj uspešnega kluba v Albaniji, skupno ima že 53 domačih lovorik. Še nedavno se je njegova prihodnost zdela črna, leta 2017 je prvič izpadel v drugo ligo, a se je hitro in silovito vrnil.

Ker koeficient Slovenije na lestvici Uefe zadostuje za 31. mesto, naši klubi kvalifikacij za evropsko ligo - razen državnega prvaka, če tja pade iz predkroga lige prvakov - ne vidijo več. Konferenčna liga je realnost za pokalne prvake iz Kopra, ki začnejo v drugem krogu kvalifikacij in tekmeca dobijo jutri, ter za Olimpijo in Muro, ki jima žreb prvega kroga tekmece da danes ob 14. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta