16. likovna nagrada Ex-tempore Ptuj Karneval 2024: Kurenta naredil iz petih različnih odpadnih kovin

Hojka Berlič Hojka Berlič
13.02.2024 04:00

Za najboljše delo letošnje likovne nagrade Ex-tempore Ptuj Karneval 2024 razglasili izvirni kip kurenta avtorja Marjana Marksla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnji nagrajenci Ex-tempore Ptuj Karneval 2024
Hojka Berlič

Tradicionalna likovna nagrada, ki poteka v času pusta v najstarejšem slovenskem mestu, je do danes na Ptuj privabila skoraj 1500 likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Romunije, Hrvaške in drugod.  

Sodelovalo 161 avtorjev 

Za mednarodne likovne nagrade Ex-tempore Ptuj Karneval 2024 se je letos potegovalo skupaj 161 avtorjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Za razstavo je strokovna žirija izbrala 108 likovnih del, ki so se jim z udeležbo na likovni kolonij Ex-tempore Plein air pridružila še ostala dela. Minuli konec tedna je v Galeriji Magistrat v ptujski mestni hiši potekala svečana razglasitev nagrajencev letošnje edicije nagrade ter otvoritev razstave del finalistov. 

"Letos smo ponovno presegli število sodelujočih iz prejšnjih let, sodelujoči avtorji pa so nas prijetno presenetili tako s kakovostjo kot z raznolikostjo motivov. V lanskem letu smo tako v drugi krog in na razstavo uvrstili manj kot polovico likovnih del, letos je bilo teh kar dve tretjini. Spletni način prijave in oddaje likovnih del se je izkazal za pravega, saj je prijav na nagrado iz leta v leto več," je ob otvoritvi razstave povedal umetniški vodja nagrade Ex-Tempore Jernej Forbici.

Marjan Marksl s posebnim kipom kurenta 
Hojka Berlič

Strokovna žirija je letos podelila enajst posebnih priznanj, njihovi prejemniki so Filip Srebre, Aleksander Fenos, Gregor Samastur, Ivan Konec, Marija Kiralj Globevnik, Blaženka Rocco, Igor Dacinger, Julija Drgan, Nina Tomšič Polegek, Robert Kosmač, Sandra Žumer in Jasmina Nedanovski.

Strokovna žirija je izbrala tudi najboljša otroška dela in podelila posebna priznanja ter vrednostne bone mladim umetnikom Lani Borovinšek, Jakobu Forbiciju in Gregorju Kosmaču.

Nagrado v višini 150 evrov za najbolj izvirnega kurenta je za likovno delo Primavera prejel umetnik Jan Tapiwa Chapo. Nagrado Hotela Mitra in posebno priznanje strokovne žirije so podelili Mileni Roštohar. Nagrada Festivala Art Stays in Galerije FO.VI, samostojna razstava s katalogom, je šla v roke Duše Jesih. Nagrado Galerije LUNA, samostojno razstavo s katalogom, je prejel Boštjan Plesničar. Odkupni nagradi ptujske občine v višini 500 evrov pa sta prejela Iva Starac in Renato Arnejčič.

Hojka Berlič

S svečkami do strukture ovčjega krzna

Grand Prix Mestne občine Ptuj in odkupna nagrada v višini 1100 evrov je šla tokrat v roke Marjana Marksla iz Zgornje Kungote za izviren kip Kurenta. Kot nam je zaupal umetnik, sicer upokojeni ekonomski tehnik, kipari iz kovine in lesa ter tudi slika, vse to pa, zaradi nesreče v otroštvu, le z eno roko: "Vedno iščem nove izzive. V največje veselje pa mi je, če lahko recikliram. Vedno kaj poberem in prinesem domov. Velikokrat, ko izdelujem kip, iščem kak del, ki mi manjka, in ga nato najdem po naključju. Vedno tudi delam brez skice. Preprosto zjutraj vstanem in delam." Nagrajeni kip kurenta je izdelal iz petih različnih kovin. "Hotel sem se približati strukturi ovčjega krzna, a nisem vedel, kje dobiti belo barvo. Sredi noči pa, ko nisem mogel spati, kot je običajno, in sem v glavi sestavljal figure, sem se spomnil na svečke za motor. Dobil sem jih na servisu gospodinjskih aparatov in zdi se mi, da je res dobro izpadlo," je zanimivo pot ustvarjanja kipa opisal Maksl, ki mu nagrada kot likovnemu samouku izjemno veliko pomeni: "Sam vedno rečem, da mora vsak človek za seboj nekaj pustiti, saj življenje le za samega sebe ni vredno nič."

Skupaj 116 likovnih del si lahko obiskovalci ogledajo v Galeriji Magistrat v ptujski mestni hiši in v Mali galeriji Galerije mesta Ptuj do 23. februarja. Ob razstavi je bil objavljen tudi obsežen katalog  letošnje edicije z vsemi prispelimi deli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta