Brez rok Eric Pibernik živi na polno: Ustvarjanje umetniških del me ponese v nove dimenzije

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
05.08.2024 14:10

V Jakobskem Dolu se s prvo samostojno razstavo predstavlja mladi slikar z nogami Eric Pibernik, ki mu invalidnost ni omejitev. Ob odprtju so pripravili poseben program, pri katerem so sodelovali pogumni Jakobčani

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eric Pibernik na posnetku s sestrično Adrijano 
Anita Kirbiš

V okviru krajevnega in farnega praznika krajevna skupnost v sodelovanju z društvi in župnijo sv. Jakoba v juliju pripravi bogat program za vse generacije. Kulturno-umetniško društvo Jakoboh je tudi letos pripravilo prepoznavno in ganljivo prireditev Zmorem. Letos je bila že deveta zapored, in kakor že ime pove, na njej sodelujejo ljudje s posebnimi potrebami. Ideja za prireditev, na kateri nastopijo tisti, ki jim je usoda namenila nekoliko drugačno življenje, se je pred desetimi leti porodila upokojeni patronažni sestri Nadi Žmavc, ki se prireditve še zmeraj vsako leto udeleži.

Tudi letos je bila domača kulturna dvorana polna emocij. Program so s prepevanjem in muziciranjem oblikovali pogumni Jakobčani in gostje od drugod, ki živijo na polno kljub oviram. Uvodni nastop je imel ob izvajanju ambientalne glasbe Simon Žavcer, ki je tudi zapel. Korajžno in z velikim zadovoljstvom sta v Jakobu prepevala tudi stara znanca Mario Jauk s sosednje Zgornje Velke in Matej Jakopec iz Košakov.

Eric z mamo in sestro. Družina mu je v veliko oporo, sicer živi brez pomočnika. 
Anita Kirbiš

Med programom pa so obiskovalce s sten že nagovarjala razstavljena umetniška dela, ki jih je prvič na samostojni razstavi postavil osrednji gost prireditve, mladi slikar, ki slika z nogami, Eric Pibernik iz Dolenjske. Živi zelo polno življenje, a je našel čas in z veseljem prišel v Jakobski Dol. Razstavljavca je suvereno predstavil Luka Kraner, ki običajno razvnema publiko s petjem, tudi v tej vlogi se je odlično odrezal.

Eric Pibernik se je rodil brez rok 20. novembra 2003 v Novem mestu. Otroštvo je preživel v Metliki, kjer je obiskal tudi osnovno šolo. Med belokranjskimi griči, kjer zori metliška črnina in se vije reka Kolpa. Njegovo otroštvo so zagotovo zaznamovale mnoge terapije in odpovedati se je moral marsikateri stvari, ki je bila za njegove vrstnike samoumevna. A Erica ni ustavilo prav nič. Če ni mogel trenirati košarke, pa je treniral nogomet, plesal break dance in hip hop, rolkal ... Že kot otrok je pokazal veselje in nadarjenost za slikanje. Pri le sedmih letih je postal član združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami (Založba UNSU). Ko je bil star deset let, je postal štipendist mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Kar se je začelo zanj kot hobi, mu je torej odprlo nova vrata v svet umetnosti. Slikanje mu prinaša zadovoljstvo, sprostitev in možnost drugačnega izražanja. Ustvarjanje umetniškega dela je zanj pobeg od vsakdana, ki ga ponese v popolnoma nove dimenzije, pravi. Uporablja različne tehnike, blizu mu je tudi video. Sodeloval je že na več razstavah, ta v Jakobskem Dolu pa je njegova prva samostojna. Z njo predstavi sebe, svoje občutke. Čeprav slika tudi tihožitja, pejsaže, mu je blizu groteskni stil, v katerem je vse bolj temačno.

Sedaj je že študent tretjega letnika programa Vizualne umetnosti in oblikovanje Univerze na Primorskem, pred tem je zaključil Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Med bivanjem v dijaškem domu, in to brez spremljevalcev, je Eric dokazal, da je popolnoma samostojen in vztrajen mladenič. Takrat je tudi postal znan ljubiteljem spleta, saj je na kanalu YouTube in družbenih omrežjih objavljal kratke filme z zabavnimi in zanimivimi vsebinami. Veliko ljudi mu pravi, da jih spravi v dobro voljo, rad se šali. Erica je prevzela tudi dramska igra, kjer je prav tako lahko izražal svojo kreativnost. Med drugim je tako igral v seriji Gospod profesor. Na prireditvi je Erica spremljala družina, mama Marjana, sestra Lucija, sestrična Adrijana Radma (z njo je na fotografiji).

"V naši mali vasi je močna društvena dejavnost in prav kulturno-umetniško društvo se trudi, da s takšnimi dogodki, kot je ta danes, gradi mostove med ustvarjalci, domačini in med obiskovalci. Življenje pa je zelo nepredvidljivo in na pot nam prinaša mnogo izzivov. Slikar Erik Pibernik in vsi nastopajoči so nam lahko zgled, kakšno moč imajo trdna volja, optimizem in opora najbližjih. Naj vas iskre navdiha ne zapustijo in bodite še naprej vztrajni pri svojem delu," je med otvoritvenim nagovorom dejal predsednik sveta Krajevne skupnosti Jakobski Dol Marko Šnajder, ki ga je doletelo premierno odprtje likovne razstave.

Eric Pibernik s slikarko, ljubiteljsko pesnico Marjano Cmager iz Jakobskega Dola 
Anita Kirbiš

Ob koncu je prisotne nagovorila tudi predsednica KUD Jakob Franja Senčič, ki že vsa leta udejanja prireditev in omogoča nastop tistim, ki jih je življenje za marsikaj prikrajšalo: "V društvu smo hvaležni slikarjem z usti in nogami, ki že vrsto let premagajo mnogo kilometrov, da naša dvorana lahko postane galerija. Že vrsto let pa se združijo tudi naši glasbeniki in pevci, da obogatijo prav poseben kulturni dogodek, ki smo ga poimenovali Zmorem. Neverjetni so bili in zopet dokazali, da zmorejo."

In prav za konec so skupaj zapeli priljubljeno V dolini tihi za Darjo Kocbek, ki ji zdravje več ne dopušča nastopati. Program je tudi letos vodila Urška Lubej, med publiko pa je ob gromkih aplavzih marsikomu spolzela po licu debela solza. Med ogledom razstave so se okrepčali z dobrotami, ki so jih pripravile članice Društva kmečkih žena Jakob.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta