Če ti stranka zaupa, bo postala tvoj kupec, pravita zakonca Elšnik. Kakšno popotnico pa sta dala sinu nogometašu?

Damijan Toplak Damijan Toplak
18.04.2024 04:08

Sedemnajst let bo, odkar sta zakonca Lilijana in Matjaž Elšnik iz Zlatoličja začela podjetniško pot kot zastopnika avstrijskega proizvajalca aluminijastih ograj Guardi. Od nekdaj sta slutila, da bosta pristala v podjeniških vodah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lilijana in Matjaž Elšnik iz podjetja Elšnik, ki je uspešen zastopnik podjetja Guardi.
Sašo Bizjak

V podjetju Liljane in Matjaža Elšnika sta danes zaposlena tudi hčerka Sanela in sin Jan, medtem ko je starejši sin Timotej (bolj znan kot Timi Max) kapetan nogometašev Olimpije in članski reprezentant Slovenije. Kot zanimivost dodajmo, da je Timi Max prvi reprezentančni gol dosegel 26. marca letos na tekmi proti Portugalski prav na dan, ko je njegova sestra Sanela rodila sina Bianna. Elšnikova imata sicer še dva vnuka - triletno Amari in dveletno Remmi.

Od nekdaj sta Lilijana in Matjaž Elšnik slutila, da bosta nekoč vodila svoj posel, pravita. V izdelkih iz aluminija pa sta prepoznala artikel sedanjosti in prihodnosti. To potrjuje današnje poslovanje podjetja Alu ograje in pa podjetja Elšnik, ki skupaj letno dosegata okrog dva milijona evrov prihodkov in zaposlujeta 15 ljudi, največ v prodaji in pri montaži, kjer je tudi najtežje najti novi kader stimulativnim plačam navkljub, razlagata. Elšnikova pravita, da so družinsko podjetje, a ne le zaradi njune družine, temveč ker več kot polovica njihovih zaposlenih pri njih dela več kot deset let, zato tudi njih obravnavajo kot družino.

Podjetje Elšnik in ograje Guardi
Sašo Bizjak

Prednosti njihovih izdelkov iz aluminija so v tem, da ne potrebuje vzdrževanja in barvne zaščite, na ograje dajejo 20-letno garancijo, ponujajo tudi aluminijaste ograje v imitaciji kovine in lesa. Je pa cena nekoliko višja kot pri klasičnih ograjah. "Kupci naših ograj so starejši in ozaveščeni, da bodo imeli hiše dlje časa ali pa si pri obnovi želijo trajnostnih rešitev. Naši izdelki se uporabljajo tudi pri dvoriščnih vratih, balkonskih ograjah, talnih oblogah na terasah, kot dekorativni element pri fasadah," še razložita. Pred leti so za podjetje najeli prostore v Staršah, ker so njuni otroci obiskovali bližnjo šolo, zdaj bi se želeli preseliti v poslovno cono v Zlatoličju. Vsak teden tovornjak ali dva pripeljeta blago, zato bi bila z vidika logistike lokacija ob avtocesti bolj primerna. Vsi Elšnikovi, z izjemo Timija Maxa, živijo v starški občini. Zanjo pravijo, da se pod aktualnim županom gospodarsko dobro razvija, tudi s poslovno cono v Zlatoličju, drugače pa je zanje prodajni trg celotna Slovenija in Hrvaška, zato razmišljajo o kakšnem predstavitvenem salonu tudi v Ljubljani, recimo na Rudniku. Leto 2019 je bilo za njuno podjetje, ki je trgovsko-projektno, a ne proizvodno, najuspešnejše, saj je prejelo nagrado za Guardijev najboljši izvozni trg, Lilijana pa je bila uvrščena med tri najboljše podjetnice leta po izboru GZS. V obdobju gospodarske krize v letih 2009 do 2012 sta uvedla nekoliko cenejšo hišno blagovno znamko Aluhit.

Korektnost in prijaznost do kupcev, pa tudi do zaposlenih
Sašo Bizjak

Za Timija Maxa sta starša od nekdaj vedela, da je nadarjen nogometaš, čeprav je oče Matjaž pri njegovih dvanajstih letih upal, da bo kolesar, kakor je bil on sam v mlajših letih. Po kaljenju v uspešni mladinski šoli Aluminija iz Kidričevega je Timija pot zanesla v Anglijo, kjer je zaigral za člansko ekipo Derby Countyja. Oče Matjaž komentira, da je bil njegov sin takrat tam v nepravem obdobju - ko je imel klub določene težave pri vodenju, obenem se je Timi poškodoval. Odločil se je vrniti v Slovenijo, z njegovim agentom sta se ponujala tudi NK Maribor, kjer ga niso hoteli, tako zdaj že štiri leta in pol kot Štajerec igra za Olimpijo, katere kapetan je. Vmes je postal tudi slovenski reprezentant. Glede na nastope na letošnjem evropskem prvenstvu v Nemčiji se bo verjetno odločalo, ali bo starejši sin Elšnikovih, ki bo 29. aprila star 26 let, kmalu zaigral v tujini. Pri tem ima raje lige, kjer je hladnejša klima. Na vrhu njegovih želja sta angleška in nemška liga. V eni od nižjih avstrijskih lig pa ob službi igra tudi sin Jan.

Kolikor jima posel dopušča prostega časa, Lilijana, po izobrazbi ekonomska tehnica, rada vrtnari, se ukvarja z rožami, planinarjenjem, v zadnjem obdobju tudi z vnuki. Matjaž, po izobrazbi elektrotehnik, pa še vedno rad kolesari, čeprav ne toliko, kot bi želel, veliko pa postori tudi v okolici njune novozgrajene hiše v Zlatoličju, kjer ga je bilo mnogokrat videti na bagru, zato se pošalita, da je v prostem času tudi bagerist. Veseli ga delo z ljudmi in tudi sam napravi električne inštalacije, če je treba. Svojo novozgrajeno hišo sta pred časom predstavila v televizijski oddaji Ambienti. Za posel povesta, da sta ključni prijaznost in korektnost, saj če ti stranka zaupa, bo postala tvoj kupec. Podobno kot s kupci skušata ravnati tudi s svojimi zaposlenimi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta