Obetavna glasbenica pravi, da, kjer je volja, je pot

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
07.01.2024 05:30

Z vztrajnostjo in voljo vse bolj uspešno na poti k svojemu cilju - postati uspešna glasbenica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katarina Herceg želi postati uspešna glasbenica.
Anita Kirbiš

Devetnajstletna Katarina Herceg z družino živi v Staršah, kjer je obiskovala vrtec in osnovno šolo. Po njej se je vpisala na mariborsko III. gimnazijo, danes pa je študentka predšolske vzgoje na mariborski pedagoški fakulteti. Po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih študira tudi jazz - solo petje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Že kot otrok je želela prepevati, nastopati in uspeti v svetu glasbe. Pri tem ji ves čas stoji ob strani družina, kjer so doma izkušeni glasbeniki.

Babica Monika Heričko in mama Alenka Herceg, obe po poklicu vzgojiteljici in glasbenici, sta bili zmagovalki na 40. Festivalu narečnih popevk, sodelovali sta na vurberškem festivalu, na številnih koncertih in prireditvah, bili gostji v radijskih in televizijskih oddajah. V zadnjih letih nastopajo že tri generacije, saj se jima na nastopih pridružuje Katarina. Vse tri so se začele z glasbo ukvarjati v otroštvu. Babica Monika je virtuozinja na citrah; mama Alenka, izjemna vokalistka, ki tudi igra citre, je prepevala z več ansambli. Občasno se jim na nastopih pridruži oče Marijan Herceg s spremljavo na harmoniki. Frajtonarico je začel igrati pri petih letih, dalj časa jo je poučeval, igra nanjo in jih prodaja pa še danes.

Mama, babi in jaz

Katarina je z babico in mamo že kot osemletna deklica posnela zgoščenko Mama, babi in jaz. Pri devetih letih je začela obiskovati šolo petja pri operni pevki Dadi Kladenik. Njeni nastopi in uspehi so se vrstiti od 10. leta. V letih 2015 in 2016 je suvereno nastopila v TV-oddaji Slovenski pozdrav. Na prireditvi Polkine zvezde na Polka in majolka v Staršah je bila zmagovalka po oceni strokovne komisije in prejemnica posebnega pokala. Kot osnovnošolka je trikrat nastopila na Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, ki jo organizira Radio Tednik Ptuj, in trikrat osvojila drugo mesto. Kot najstnica je sedem let trenirala ples (hiphop), dve leti plesala pri folklori KUD Študent. Po uspešni avdiciji je kot srednješolka sodelovala v English Student Theatru  II. gimnazije Maribor. V srednji šoli je prejela status kulturnika. Nadarjena je za tuje jezike, zato je bila na mednarodni izmenjavi Erasmus. Pred nedavnim je opravila vozniški izpit.

A Katarinini uspehi ne bi bili tako nenavadni, če ne bi kmalu ob vstopu v osnovno šolo začeli opažati težav pri branju in pisanju, matematičnih nalogah, motila jo je svetloba. Težave je imela pri branju not, ki so "poplesavale" v njenem vidnem krogu. Bila je pri različnih strokovnjakih, večkrat samoplačniško. Diagnosticirali so ji disleksijo, diskalkulijo in skotopični sindrom. Pomoč in obravnavo so iskali tudi pri londonskih specialistih, ki uporabljajo tehnologijo Irlen za prilagoditev in izboljšanja skotopičnega sindroma s posebnimi očali. Od 5. razreda osnovne šole in na gimnaziji je imela odločbo o usmerjanju otrok s primanjkljaji na posameznih področjih učenja. Na fakulteti ima poseben status študenta s prilagoditvami iz naslova disleksije in poseben status zaradi izjemnih dosežkov.

Težave jemlje kot prednost

Pri Katarini je bila primarno prisotna izrazita disleksija. Njenih zdravstvenih težav okolica ni jemala resno, velikokrat so jo obravnavali kot razvajenko, a skupek njenih težav je izjemno kompleksen in za vse uspehe vloži veliko napora in vztrajnosti. Je dokaz, da kjer je volja, je pot. "Moja družina mi daje veliko. Nikoli se nisem smatrala za drugačno, čeprav se je v otroštvu dalo slutiti tudi to, morda bi le v osnovni šoli pričakovala več podpore. Z mamo sva doma veliko delali, dejansko sva opravljali vzporedno še eno osnovno šolo. V srednji šoli in na fakulteti so mi prišli bolje naproti, preverjanje znanja imam zaradi svojih težav ustno, tudi učenje z očali Irlen z barvnimi filtri od srednje šole zmorem sama. Svoje težave jemljem kot prednost in privilegij, na življenje pa gledam skozi rožnata očala," je povedala Katarina, ki ima ves čas šolanja podporo in dober odnos z odlično pedagoginjo - profesorico Evo Sternad. Iz osnovne šole ima najboljšo prijateljico, od tam pa se je nedavno rodila tudi njena prva velika ljubezen - fant, ki jo je sprejel z vsemi njenimi težavami.

Katarina Herceg na nedavnem nastopu
Osebni arhiv

S pripravo ustreznega koncepta dela in treningov s specialno pedagoginjo, nenehni in izdatni pedagoški pomoči mame in spodbudi družine se ob svoji vztrajnosti Katarina navkljub celemu spektru zdravstvenih težav uspešno šola. Ob tem vztrajno napreduje na glasbeni poti, saj želi postati uspešna glasbenica. Nekaj časa je sodelovala z Rock bandom, sedaj z zasedbo Štrock band nastopa na različnih dogodkih. V prazničnem času ima veliko nastopov z babico in mamo; nedavno so koncertirale na Tromostovju v Ljubljani.

"Moja dolžnost je, da kot mama svojega otroka podpiram. Izjemno smo ponosni na Katarino, ki v uspehe vloži veliko truda in energije. Da pa ji je vse to uspelo, je imela veliko in srčno podporo vseh nas, predvsem pa veliko babičino srce in njeno glasbo, ki nas kot družino izjemno povezuje. Glasba je naš varen pristan," je dodala mama Alenka, ki ob službi pomočnice ravnateljice vrtca opravlja magisterij, uspešno vodi vrtčevski otroški zborček in se trudi ohranjati slovensko glasbeno izročilo. Na njihovem repertoarju so pogosto ljudske pesmi, ki vse bolj tonejo v pozabo. Tudi širša družina je izjemno povezana, ob božičnem času se vsako leto dobijo pri drugi družini, kjer ne manjka dobre volje in prepevanja ob čarobnih zvokih citer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta