Poslovna cona Zlatoličje: Velik interes za nakup parcel, občina si obeta zaposlitve

29.08.2021 04:00
Harvey Norman, Pomlad, Blue Kompany in avtoprevozniški podjetji Krajnc in Dabbs trans so kupci dobrih sedmih hektarjev zemljišč v poslovni coni Zlatoličje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlatolicje - poslovna cona Zlatolicje, lokacija poslovne cone v Zlatolicju Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

V poslovni coni v Zlatoličju je Občina Starše prodala nekaj več kot sedem hektarjev zemljišč petim podjetjem. Med njimi je največjo, 4,2 hektarja veliko parcelo, kupil avstralski trgovec s pohištvom Harvey Norman, poldrugi hektar veliko zemljišče podjetje Pomlad iz Gerečje vasi, ki se pretežno ukvarja s prodajo gradbenega materiala, 0,8 hektarja je kupilo italijansko tekstilno podjetje Blue Kompany, po 0,3 hektarja pa Avtoprevozništvo Krajnc (Bojan Krajnc, s.p.) iz kraja Močna pri Lenartu in pa Dabbs trans s Ptujske Gore. Precejšen interes je še za 0,6 hektarja stavbnega zemljišča, kjer je začasno deponija za gradbeni material in bi se lahko do oktobra izpraznilo. 

Še devet hektarjev zemljišč v PC Zlatoličje pa bo lahko stavbnih, če bodo občinski svetniki in pristojno ministrstvo predvidoma še letos potrdili spremenjen OPN - občinski podrobni prostorski načrt. Ob Občini Starše je delni lastnik devetih hektarjev zemljišča Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS.

Še letos povezovalni vodovod in cestni zavijalni pas

Za nekaj več kot sedem hektarjev stavbnih zemljišč je starška občina že prejela skupnih 1,77 milijona evrov, saj so kupnine že bile nakazane. Ta denar se bo stekel v občinski proračun pove starški župan Stanislav Greifoner. Iz njega bo nato šlo okrog 1,2 milijona evrov za komunalno urejanje PC Zlatoličje. Približno 370 tisoč evrov za povezovalni vodovod med Prepoljami in Zlatoličjem, kar se že ureja in naj bi bilo dokončano v enem mesecu. Prav tako se zaključuje javno naročilo za izvedbo cestnega zavijalnega pasu v poslovno cono na odseku od avtoceste proti Zlatoličju, kar naj bi stalo predvidoma 150 tisoč evrov in bilo nato končano v 60 dneh od podpisa pogodbe. Za urejanje komunalne infrastrukture v PC Zlatoličje, tako župan Greifoner, bo namenjenih nadaljnjih 600 tisoč evrov, s čimer bodo urejeni vodovod, kanalizacija, ceste in drugi priključki tudi v coni. Za urejanje poslovne cone bo tako šlo 2,4 milijona evrov, pri čemer naj bi 1,1 do 1,2 milijona evrov bilo breme starške občine, preostalo pa podjetja Harvey Norman kot kupca največjega zemljišča v coni, o čemer se z njimi še dogovarjajo.

Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

Velik interes za zlatoliško poslovno cono

Do oktobra 2022 se pričakuje, da bi gradnjo v PC Zlatoličje dokončal Harvey Norman, preostali imajo čas, da svojo dejavnost zaženejo v štirih letih po podpisu pogodbe. V nasprotnem primeru jih čaka pogodbena kazen 25 tisoč evrov za vsako nadaljnje leto. Čemu župan Stanislav Greifoner pripisuje precejšen interes za nakup zemljišč v PC Zlatoličje? "Predvsem izjemno ugodni legi poslovne cone, ki ima blizu izvoz na avtocesto. Tako je dejavnost v coni nemoteča za lokalno skupnost. Pomembno je bilo tudi to, da so bila vsa zemljišča v lasti enega lastnika, torej starške občine, poleg tega smo vsem investitorjem obljubili, da jim bomo pomagali, če bodo potrebovali našo pomoč."

Župan Greifoner pričakuje, da bo v dveh letih, ko naj bi PC Zlatoličje povsem zaživela, starška občina od njenih kupcev dobivala okrog pol milijona evrov nadomestila za uporabo stavnega zemljišča letno ali desetino sedanjega občinskega proračuna. V začetku delovanja naj bi cona zagotavljala okrog 70 delovnih mest, predvsem v logistični in transportni dejavnosti, ki po njegovih besedah nista niti okoljsko sporni. Morda pa bo v naslednji fazi širitve PC Zlatoličje tam stal tudi kakšen hotel, ki so ob avtocestnih odsekih zelo priljubljeni, razmišlja starški župan. Doda, da v njihovi občini veliko stavijo na kolesarski turizem ob Dravski kolesarski poti in na sodelovanje v okviru destinacije Ravno polje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta