Člani Folklorne skupine Vinko Korže iz Cirkovc na svetovnem festivalu: Gledalcem so nastopi ježili kožo

Anita Kirbiš
14.09.2024 02:20

Člani Folklorne skupine Vinko Korže iz Cirkovc in godbeniki Pepi Krulet so se konec avgusta udeležili 52. Svetovnega festivala folklore v italijanski Gorici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani in članice FS Vinko Korže med povorko na mednarodnem folklornem festivalu v Gorici
Saša Urih

Veliki večdnevni praznik, ki ohranja ljudske tradicije in mednarodno kulturo, je letos potekal od 22. do 25. avgusta. Prvi dan so se folklorne skupine predstavile z glasbo in plesi v povorki skozi mestno jedro. Naslednji večer je bila otvoritvena slovesnost s prižigom ognja prijateljstva ter nastopi domačih in tujih folklornih skupin iz Slovaške, Kenije, Slovenije, Italije, Peruja in Karibskega otoka Martinik ter zastavonoše Sbandieratori di Cava de' Tirreni iz Italije.

"Doletela nas je čast, da smo bili prvi nastopajoči in tako smo odprli gala večer. Med nastopi so se na odru vrstili intervjuji, ki so razkrili običaje, navade in posebnosti v povezavi s plesi nastopajočih folklornih skupin. V pogovoru sem poudarila, da je Folklorna skupina Vinko Korže iz Cirkovc najstarejša slovenska folklorna skupina, a plesalci so rosno mladi, med najmlajšimi na festivalu. Posebnost je tudi godba Pepi Krulet, ki je nihče ne prekaša v navihanosti in veselju. Predstavila sem pomen in vlogo kurentov, ki sta se pridružila skupini," je povedala vodja FS Vinko Korže Cirkovce Tina Urih.

Nedeljsko festivalsko dogajanje se je pričelo s sprevodom predstavnikov in zastavonoš, v preddverju Verdijevega gledališča je sledila izmenjava daril, ki sta jih v imenu cirkovške skupine pripravili Občina Kidričevo in Mestna občina Ptuj. Popoldne se je zvrstila 57. Mednarodna folklorna parada. Slovenci so jo obogatili z glasnimi poki biča, zaključila pa se je s podelitvijo oskarjev folklore. Slovenci so prejeli oskarja za ohranitev enotnosti s tradicijo med celotno predstavitvijo ter po mnenju publike drugo mesto v kategoriji oskar popularnosti.

Saša Urih

"Vsak večer se je zbrala množica gledalcev, ki so z navdušenjem spremljali nastope folklornih skupin. Med eksplozijo barv, glasbe, plesa in energije smo izstopali po mladosti in udarni glasbi. Demonska moč kurentov vetrovnikov iz Kidričevega je med nastopom gledalcem ježila kožo. Ob koncu prireditve so pristopili domačini, Primorci, izjemno ponosni na naš nastop, saj da je zelo lepo v Gorici slišati slovensko glasbo in pesem. Organizatorji so bili navdušeni in večkrat so poudarili, da se spet srečamo, ko bosta Nova Gorica in Gorica leta 2025 združeni v Evropski prestolnici kulture," je o vtisih povedala Tina Urih.

Vodja skupine je čestitala vsem nastopajočim in članom skupine. "Posebej mladim plesalkam, ki so letos zaključile osnovno šolo v Cirkovcah in so postale dijakinje. Prvič so bile na turneji, prvič na tako velikem odru z množico reflektorjev, kamerami, fotoreporterji in pod odrom veliko množico gledalcev. V sebi moraš imeti pogum, voljo do plesa in petja ter nasmeh, s katerim poveš, da z veseljem predstavljaš slovensko folklorno izročilo," je sklenila Tina Urih.

Člani FS Viko Korže Cirkovce se zahvaljujejo sponzorjem in vsem društvom, zavodom, ki so podprli gostovanje ali sodelovali na njem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta