Firbcanje po Mariboru: Ko so dijaki realke premočno premagali učiteljiščnike in okrnili njihov športni renome

Vid Kmetič
15.07.2024 03:10

Šport je bil vedno pomemben del šolskega sistema in nogomet se je hitro prebil med najbolj popularne. Posebej zanimiva je bila leta 1933 tekma med ekipo realke (danes Prva gimnazija) in učiteljišča (današnja III. gimnazija).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljudski vrt - za Langerjevo vilo okoli leta 1925 
Pokrajinski Arhiv Maribor

Nogomet so v našem mestu prvi igrali srednješolci in tudi prvi klub, ustanovljen leta 1908, Marburger Sportvereinigung, je bil sestavljen izključno iz dijakov. Med različnimi šolami je bilo že od vsega začetka rivalstvo, vsaka šola se je hotela ponašati z najboljšim moštvom in nogomet pri tem ni bil nikakršna izjema.

26. aprila 1933 sta se na Ljudskem vrtu pomerili ekipi realke (današnja Prva gimnazija) in učiteljišča (današnja III. gimnazija). Ob igrišču je srečanje spremljalo več sto "kibicev obojega spola, polnih navdušenosti in bojnega duha", glede na rezultat pa so spremljali več ali manj igro zgolj enega moštva. Realkarji so učiteljiščarje namreč zmleli s kar 10:2, rezultat, ki je poročevalca spomnil na tekmo med ISSK Maribor in FC Ferencvaroš. 25. marca tega leta sta se namreč ti dve moštvi pomerili prav tako na Ljudskem vrtu in domačini so proti madžarskemu prvaku izgubili z istim rezultatom.

"Enajsterica realke je pokazala odlično igro, točne kombinacije in ostre, dobre strelce v osebi Duškota, Vikija in drugih," zapišejo v Mariborskem večerniku Jutra 28. aprila 1933. Premoč je bila občutna in vrata učiteljišča so realkarji neprestano oblegali. Goli so padali v enakomernih presledkih - kot so padali goli, pa je rasla "duševna depresija moštva učiteljišča in njih pretiskačev".

"Igra je potekla vseskozi fair, razen dovršenih faulov učiteljiščnika Starega. Tudi publika ni dejansko posegala v igro. Priporočali bi moštvu učiteljišča malo več treninga z njemu enakimi moštvi, preden se spusti v borbo z rutiniranim in tehnično na višku stoječim teamom, kakor je realčni. Radovedni smo na naslednjo številko njihovega športnega lista, kaj poreče ta k občutnemu padcu njihovega športnega renomeja," so še zapisali v časniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta