Folkora je na OŠ Starše ena najbolj obiskanih dejavnosti: Dediščina jih povezuje

Učence druži veselje do ohranjanja ljudskega izročila, domače govorice, šeg in navad

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Folklorna skupina OŠ Starše med nastopom v Framu
OŠ Starše

Na OŠ Starše deluje folklorna skupina že več kot 30 let. Najprej je bila interesna dejavnost, sedaj se izvaja v okviru razširjenega programa in je ena najbolj obiskanih dejavnosti. Učence druži veselje do ohranjanja ljudskega izročila, domače govorice, šeg in navad. Na vajah na zabaven in sproščen način skozi gibanje spoznavamo skoraj pozabljene otroške igre, izštevanke, zbadljivke, ljudske pesmi in plese, tudi ljudske kostume.

Folklori so pridruženi učenci vseh razredov, ki z navdušenjem obiskujejo dejavnost, še raje pa nastopajo. Folklorne plesalce spremljata petošolca Mark Štumperger z igranjem na diatonično harmoniko in Vita Hribernik na violini. Pri skrbi za zlikane noše pomagajo sodelavke, frizure pa folklornim plesalkam skrbno ureja njihova "frizerka" gospa Helena.

Folklorna skupina se redno udeležuje šolskih in občinskih prireditev, nastopa ob raznih projektih, npr. Erasmus +. Tudi mednarodnega otroškega folklornega festivala Regratov cvet v Staršah. Letošnje šolsko leto je za našo skupino zelo uspešno. Udeležili smo se območnega srečanja otroških folklornih skupin Preko polja gre pomlad v Mariboru pod okriljem JSKD. S spletom Godci, igrajte nam polko smo se uvrstili med 40 najboljših otroških folklornih skupin v Sloveniji in se predstavili na regijskem srečanju Ringaraja v Selnici ob Dravi.

Ravnatelju Francu Kekcu je vodstvo Rotary kluba Maribor Lent predalo donacijo za noše.
Arhiv Kluba

Folklorna skupina se je udeležila tudi 10. folklornega festivala Rada Wuteja, ki ga je skupaj z Rotary klubom Maribor Lent organizirala OŠ Fram. RK Maribor Lent vsako leto za noše donira denar dvema šolama. Presrečni smo, da je med letošnjimi prejemniki tudi naša folklorna skupina OŠ Starše. S prejeto donacijo bomo poskrbeli, da bodo naši folklorni plesalci dobili nove noše in da bodo z njimi tudi v prihodnje ponosno predstavljali našo šolo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta