(FOTO) Rotary klub Maribor Lent je predal donacijo dvema šolama za nakup noš: Folklora ne bo izgubila pomena

ŠTR
24.05.2024 03:35

Pretekli teden je v Osnovni šoli Fram 240 osnovnošolcev zaplesalo v folklornih skupinah na 10. Folklornem festivalu Rada Wuteja, ki ga organizira Rotary klub Maribor Lent.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Devet skupin mladih fokloristov se je predstavilo na festivalu na OŠ Fram.  
Arhiv Kluba

Ta klub je svoje prostovoljno in dobrodelno delovanje namenil v prid mladim. Pri tem je folklora eden ključnih projektov in sicer spodbujanje spoznavanja in ozaveščanja kulturne dediščine pri osnovnošolcih.

Arhiv Kluba

"Idejni oče projekta in njegov dolgoletni vodja, ustanovni član in prvi predsednik Rotary kluba Maribor Lent, žal že pokojni Rado Wutej, je bil ravnatelj na osnovni šoli v Limbušu - in ocenil je, da folklora izgublja pomen. Tako so nastali temelji za tovrstno izobraževanje. Danes je klub zelo ponosen na prehojeno pot, na odziv osnovnih šol, na sodelovanje mentoric, ki spodbujajo otroke k plesu, petju in druženju. Da je projekt zasnovan na trdnih temeljih, je dokazal tudi 10. festival, ki ga je klub ob pomoči OŠ Fram organiziral v njihovi telovadnici. Devet šol se je odzvalo in občinstvo je spoznavalo, znova ali na novo, stare plese, kot so požugana, sotiš, rašpla, štajeriš in igre, ki so se jih včasih otroci igrali ob paši živine ali pa pomagali staršem pri pranju perila na 'rifl mašino'," je povedala aktualna predsednica RK Maribor Lent Ida Baš.

Otroci s folkloro obujajo tudi stare običaje. 
Arhiv Kluba

Tako obiskovalci kakor otroci, mentorji, župan občine Rače – Fram Samo Rajšp ter člani RK Maribor Lent so bili navdušeni nad vzdušjem na dogodku, ki je imel tudi dobrodelno noto. Tudi letos je namreč RK Maribor Lent zbral prostovoljne prispevke in sicer aprila na družabnem dogodku Rotarijski pisker, svoj del so prispevali tudi donatorji za donacijo, vsaki po 2500 evrov šolam za nakup novih noš. Letos sta ju dobili osnovni šoli Fram, zanjo je donacijo prejela ravnateljica Vesna Lešnik, za šolo Starše pa ravnatelj Franc Kekec.

OŠ Fram in OŠ Starše sta prejeli donaciji 
Arhiv Kluba
Ravnatelju Francu Kekcu je vodstvo Rotary kluba Maribor Lent predalo donacijo za noše.
Arhiv Kluba

Ob omenjenih so nastopile še skupine iz Osnovnih šol Angela Besednjaka, Ludvika Pliberška in Tabor 1 iz Maribora, Draga Kobala – podružnica Brezje, Kamnica, Korena in Rada Robiča Limbuš. 10. folklorni festival Rada Wuteja sta povezovali sestri, dijakinja Nika in študentka Lara Smogavc Cestar.

Arhiv Kluba

"Naša folklorna skupina se je festivala udeležila prvič. Na svoj nastop so lahko več kot ponosni, saj so igrali, peli in plesali suvereno ter odlično sledili Mihi Kropcu in njegovi harmoniki. Folklorno dejavnost obiskuje 26 učencev od 1. do 3. razreda, ki se tako vračajo v čas svojih (pra)dedkov in (pra)babic. Za donacijo se iskreno zahvaljujemo. Iskrena zahvala gre tudi učiteljem, ki so pomagali pri organizaciji dogodka. Z veseljem se oziramo k naslednjim folklornim uspehom, saj ob tako zagnanem podmladku ni bojazni, da bi na šoli zamrl izjemno pomemben del naše kulturne dediščine," pa je o dogodku še zapisala Maša Stres iz OŠ Fram.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta