(FOTO) Z Jožefovimi kuhalnicami so nekoč fantje osvajali dekleta. Na Studencih tradicija živi

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
22.03.2024 12:02

Na Jožefovo, ob farnem prazniku, niso le maše, ampak tudi veliko drugega dogajanja, tradicionalna prodaja na stojnicah je pritegnila lepo število obiskovalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tradicionalno se na Jožefovem sejmu prodaja tudi suha roba.  
Andrej Petelinšek

Mestna četrt Studenci, ki ji starejši še vedno radi rečejo Brunndorf, je prvič omenjena kot vas Studenci konec 11. stoletja. Ime je verjetno povezano z več izviri na strmem bregu nad Dravo, kjer so postavili prve hiške in kjer še danes stoji Jožefova cerkev, ki je bila v svoji zgodovini del romarske poti in je imela posebno vlogo v času kuge.

Jožefova cerkev povezuje krajane Studencev. 
Andrej Petelinšek

Pod njo, bliže Dravi, pa je tudi še vodnjak, iz katerega teče voda in so v njem nekoč perice prale perilo. Studenci so bili vse do druge polovice 19. stoletja vas pri Mariboru, saj jih je šele koroška železnica vključila v mariborski gospodarski prostor, z mestom pa jih je povezala Jožefova cesta, ki je dobila ime po istoimenski cerkvi.

Ta dan je maševal nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ki se tudi rad podruži s farani. 
Andrej Petelinšek

"Krajani mestne četrti živimo s krajem, se družimo in skrbimo za prijetna srečanja na športnem, kulturnem in drugih področjih. Turistično društvo Studenci je že vrsto let organizator Jožefovega sejma, ki je pred drugo svetovno vojno veljal za največji dogodek, in tako bogato prispevamo k ohranjanju ljudskega izročila ter prazničnemu vzdušju ob farnem prazniku, ki ga vsako leto praznujemo 19. marca," je povedal dolgoletni predsednik TD Studenci Stanislav Koler.

Veliko obiskovalcev je pritegnila tradicionalna prireditev.
Andrej Petelinšek
Na prodaj so bili številni izdelki domače in umetnostne obrti. 
Andrej Petelinšek

Svečano sveto mašo je na praznični dan daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, udeležili pa so se je številni duhovniki iz sosednjih župnij in veliko krajanov.

Tudi letos je bilo živahno in predvsem praznično, za kar so poskrbeli člani Godbe veteranov Štajerske pri KUD Pošta pod taktirko Ervina Hartmana. V kulturnem programu so nastopili tudi učenci OŠ Janka Padežnika.

Jožice in Jožki so dobili tudi cvet.
Anita Kirbiš

Na stojnicah so ponujali izdelke domače obrti - lectova srca in medenjake ter izdelke suhe robe. Posebno dobro so šle v promet Jožefove kuhalnice, s katerimi so nekdaj fantje na ta dan s tepežkanjem osvajali dekleta. Vse Jožice in Jožke, ki godujejo 19. marca, so na stojnici Turističnega društva Studenci obdarili z rožicami.

Zaigrala je tudi veteranska godba Ervina Hartmana.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta