Starejši za starejše: Člani KD Studenci znova pripravili prireditev v domu starostnikov

JHK
06.03.2024 08:25

Letos so se člani in članice Kulturnega društva Studenci še posebej pripravili na slovenski kulturni praznik in se z recitalom, slikami in plesom predstavili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Povodni mož in Urška sta tudi zaplesala.
Gorazd Krajnc

Slikarji iz likovnih sekcij so v Domu pod gorco uredili razstavo Prešernove podobe. Na stene so obesili svoje umetniške slike Prešerna, njegove rojstne hiše, ilustracije Poezij in ilustracij njegovih pesmi. Člani sekcije Vedrina iz recitacijske skupine pa so pripravili recital Prešernove balade in romance. Proslava naj bi bila 9. februarja, toda zaradi bolezni je bil ta dan in še nekaj naslednjih dom zaprt. Tako je bila prireditev prestavljena na 22. februar. In glej, to je bil dan, ko je minilo 190 let, kar je bil prvič objavljen Prešernov Sonetni venec v posebni prilogi nemškega časopisa Illyrisches Blatt. Torej je ves februar prežet z našim velikim poetom.

Recital je pripravila Jana Hartman Krajnc. Dva recitatorja in šest recitatork je prikazalo Prešernove lirsko epske pesmi, med katerimi je izstopala balada Povodni mož, pri kateri sta Vesna Dolenc, ki je predstavljala Urško, in Peter Plavčak, povodni mož, celo zaplesala. Recital je bil zelo razgiban. V njem so nastopali še Stanislava Ogrizek, Zdenka Kodrič, Ivana Rečnik, Danica Zlatar, Jana Hartman Krajnc in Vinko Holc. Za konec je Jana interpretirala še svojo pesem Štajerska Urška, s katero je postavila Prešernovo prevzetno Urško na mariborska tla. Vsebina pesmi je taka, da je z Lenta izpod Stare trte sodobni povodni mož odplesal ob divjem bučanju viharja izpod Pohorja z lepo Urško v valove deroče Drave. Predsednica društva Rozika Ogorevc je zaključila prireditev z besedami: "Za Prešernovo poezijo ni nikoli prepozno, zanjo je vsak dan v letu primeren." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta