Namig za izlet: Na obisk v Ritoznoj in Malahorno

Damijan Toplak Damijan Toplak
30.06.2024 06:00

Na širšem slovenjebistriškem območju je najti številne kvalitetne ponudnike domače hrane, pijače in vina.
Med te sodita tudi kmetija Frešer v Ritoznoju in domačija Forbar v Malahorni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Frešer, Vina Frešer
Damijan Toplak

V slikovitem (pod)pohorskem kraju Ritoznoju se zadnja leta s svojimi vini vse bolj uveljavlja družina Frešer. Kot pove gospodar vinogradniške kmetije Matjaž Frešer, so najbolj znani po ritoznojčanu, pridelujejo pa še sauvignon, laški in renski rizling, rumeni muškat in modri pinot. Kmetija leži na 400 metrih nadmorske višine, in bi se lahko štela že med hribovske kmetije, mnogi pa se sprašujejo, od kod kraju ime Ritoznoj, in Matjaž Frešer pojasni, da ustno izročilo pravi, da kraj leži med dvema hriboma, ki predstavljata "ritnici", potok, ki teče med njima, pa znoj, v nemščini pa ima kraj ime Rittersberg. Spet druga razlaga je, da je dela v tamkajšnjih vinogradih in vinskih kleteh tako veliko, da čutiš, kako ti po hrbtu polzi znoj vse do "riti". Matjažev brat ima še kmetijski del družinskega posla, kjer pa se ukvarjajo z govedorejo in pridelavo mleka.

Simeon Črešnar z domačije Forbar v Malahorni je ponosen na svoje kmečko orodje.
Damijan Toplak

Na vinogradniški kmetiji Frešer postrežejo tudi hrano, ki jo pridelajo brat in drugi lokalni kmetje, drugače pa veliko njihovih gostov, ki so po večini iz Maribora, Ljubljane, Gorenjske in Primorske, pride degustirat vina kar na kmetijo v Ritoznoju. Po besedah Matjaža Frešereja imajo tudi odlično lokacijo, saj sta blizu tako Mariborsko Pohorje kot Rogla, pa tudi do Gradca, Ljubljane ali Zagreba ni več kot sto kilometrov. Penin ne proizvajajo, za njihovo vinsko trto pa je značilno, da raste na dobri strukturi tal Pohorja.

Simeon in Marija Črešnar s kulinarično ponudbo zadovoljita še tako zahtevne goste.
Damijan Toplak

Nato nas pot vodi še v slikovito vas Malahorna v sosednji oplotniški občini, na kmetijo Forbar. Njihova želja je, da ponujajo čim bolj domače izdelke, saj v tradicionalnem, domačem ambientu njihove gostilne strežejo praviloma le doma pridelano hrano, ponujano na moderen način. Poznani so po samooskrbi, saj meso, mleko, različne vrste zelenjave in vino pridelajo kar doma. Na kmetiji živijo tri generacije, njihova osnovna dejavnost pa je kmetijstvo. Leta 2016 so uresničili veliko željo in pričeli s kmečkim turizmom, kjer goste razvajajo z lokalno kulinariko. Ker menijo, da je zelo pomembno sodelovanje z lokalnimi pridelovalci, so se vključili v projekt Okusi Rogle. Tako gospodar kot gospodarica, zakonca Simeon in Marija Črešnar, imata veliko izkušenj z delom v turizmu, konkretno v turističnem resortu Rogla, in pa v kulinariki, kar je videti tako pri pripravi kot pri postrežbi njihove hrane. V zadnjih letih se posvečajo še zbiranju starih kmečkih orodij, ki jih Simeon pokaže v svojem muzeju, načrtujejo pa še ponudbo ležišč za goste, ki bi morebiti želeli pri njih ostati dlje časa. Hrano pripravljajo le za najavljene skupine, v prihodnje pa se bodo usmerjali v ekološko pridelavo hrane.

Simeon Črešnar z domačije Forbar v Malahorni lahko doma pripravi tudi moko.
Damijan Toplak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta