Priznanja ZPM Maribor dolgoletnim sodelavcem: Prostovoljci so naše srce

Branka Bezjak Branka Bezjak
19.02.2024 17:06

Pri Zvezi prijateljev mladine Maribor so se minuli petek na slavnostnem srečanju, ki so ga pripravili v Narodnem domu, s podelitvijo znakov dolgoletnim prostovoljcem zahvalili za sodelovanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobitniki zlatih znakov z ZPM Maribor sodelujejo že 25 let.
Atena Bošnjak

Kornelija  Kaurin, koordinatorica dejavnosti v DUM Maribor, je pojasnila, da ima sicer (po)novoletno srečanje s prostovoljci ZPM Maribor že dolgo tradicijo, ki pa so ga pred nekaj leti z decembra prestavili na obdobje po novem letu. A letošnje srečanje je bilo nekaj posebnega, saj so v okviru praznovanja 70-letnice delovanja ZPM Maribor (s posebno slovesnostjo so to zaznamovali lani) tokrat podelili še priznanja, znake ZPM Maribor prostovoljcem, ki že vrsto let predano pomagajo soustvarjati njihove programe. Skupno so podelili 55 priznanj. Enajstim prejemnikom so se za 25-letno sodelovanje zahvalili z zlatimi znaki, štirinajstim prostovoljcem so za petnajst let sodelovanja podelili srebrne znake, za deset let sodelovanja v prostovoljstvu pri ZPM Maribor je bronasti znak prejelo 30 prostovoljcev. 

Ker je celotni seznam dobitnikov torej precej dolg, navedimo tukaj le tiste, ki že četrt stoletja let sodelujejo z ZPM Maribor in so zato prejeli zlate znake. To so: Božidar Damjan, Stanka Damjan, Gorazd Ivan Gumzej, Mirjam Klavž Dolinar, Maja Krajnc Ružič, Majda Kukolj, Helena Molek, Štefan Muraus, Irena Ranner, Darja Steblovnik in Jože Velec

Srebrne znake so prejeli prostovoljci, ki že 15 let sodelujejo v programih ZPM Maribor.
Atena Bošnjak

Med prejemniki srebrnega znaka je tudi sedanja predsednica ZPM Maribor Nina Babič. Kaj ji pomeni to priznanje in kaj prostovoljci pomenijo organizaciji? "Precej časa sem razmišljala, ali je prav, da dobim priznanje, ker sem sedaj tudi v vlogi predsednice. Toda skorajda vse življenje sem že prostovoljka, pri ZPM-u že več kot petnajst let, pred tem sem bila deset let prostovoljka pri Hospicu. Zato sem izjemno ponosna na priznanje, menim, da je to lepa gesta, je potrditev, da si opažen. To ni le list papirja, ampak pomeni veliko več. Tudi meni je bilo v čast to dobiti," je dejala. Če bi bilo možno, bi taka priznanja delili vsako leto, je še izpostavila. "Prostovoljci so naše srce. Brez njih ne bi mogli izpeljati večine programov. Trudimo se, da jih tudi izobražujemo in s tem tudi ohranjamo pri nas, vsako leto pripravimo to srečanje. Upam, da se zavedajo, kako so nam pomembni," je še dodala Nina Babič, ki je k ZPM Maribor prišla najprej za vzgojiteljico na letovanjih v Domu Miloša Zidanška. Potem pa jo je "Pohorje prevzelo" in je ostala, sedaj pa je že vrsto let tudi pedagoška vodja tega programa.  

Samo za izvedbo letovanj, s katerimi otrokom omogočajo kakovostno preživljanje prostega časa, letno potrebujejo 200 prostovoljcev. 
Marko Vanovšek

"Prostovoljci so dejavni na letovanjih v VIRC-u, Domu Miloša Zidanška, v preteklosti tudi na letovanjih v tujini, sodelujejo v programih v Domu ustvarjalnosti mladih in na prireditvah. So pedagoški vodje in pomočniki, zdravstveni delavci, vzgojitelji, so svetovalci na TOM-u (Telefonu za otroke in mladostnike), mentorji Bralne značke in v programu Mladi za napredek Maribora, mentorji in moderatorji Otroškega parlamenta, razveseljujejo otroke kot pomočniki dedka Mraza, med njimi naši najmlajši prostovoljci (zajčki, medvedki, snežinke …), so mentorji na delavnicah in spremljevalci na izletih, so člani različnih organov in komisij," je dejavnosti prostovoljcev, kje torej je njihov angažma nepogrešljiv, še navedla Kornelija Kaurin.

Desetletje sodelovanja je bilo nagrajeno z bronastim znakom.
Atena Bošnjak

Nekateri prostovoljci so dejavni samo v enem programu, drugi v dveh programih ali več. Dodajmo zanimivost, da samo pri letovanjih za otroke (v Poreču in na Pohorju) sodeluje več kot 200 prostovoljcev. Brez njih ne bi mogli omogočiti počitnic okoli 1800 otrokom, ki letujejo z njihovo organizacijo. "Nekateri so z nami leto ali dve, drugim pa sodelovanje z našo organizacijo postane način življenja," je dodala Kaurinova in še ponazorila, da jim je denimo s fotografiranjem dogodka pomagala Atena Bošnjak, ki je tudi sicer kot mlada prostovoljka aktivna v več različnih programih ZPM Maribor.

Na prireditvi, s katero so se prostovoljcem poklonili in pokazali, da niso le njihovi dobri prijatelji, temveč cenjeni člani ekipe, so si ogledali še predstavo Zvok iz glave v izvedbi učencev in sodelavcev Centra Gustava Šiliha Maribor. Po podelitvi znakov ZPM Maribor so srečanje zaključili še s prijetnim druženjem. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta