Projekt Zavižaj vizijo: Spodbujajo medvrstniško povezovanje

Natalija Sinkovič
02.03.2024 07:30

Dijakinji Srednje šole Slovenska Bistrica, Nuša Hojnik in Iva Plavec, izbrani v drugi del projekta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenskobistriški dijakinji, Nuša Hojnik in Iva Plavec, izbrani v drugi del projekta.
SŠSB

Pred kratkim se je končal prvi izziv letošnjega projekta Sing-a-Vision (Zavižaj vizijo), ki se ga je udeležilo veliko dijakov iz vse Slovenije in na katerem so sodelovali tudi dijaki s Srednje šole Slovenska Bistrica. Projekt ponuja izzive na področju prevajanja poezije, ustvarjanja glasbenih in video vsebin ter njihove izvedbe v širši javnosti, kar je odlična priložnost za razvijanje jezikovnih, prevajalskih, glasbenih ter drugih ustvarjalnih znanj in spretnosti ter hkrati spodbuja medvrstniško povezovanje, ustvarjalnost in drznost uresničevanja vizij. Projekt je razdeljen v tri dele - v prvem se dijaki soočijo z izzivom prevajanja poezije v slovenščino, v drugem se preizkusijo v uglasbitvi, tretji del pa dijakom ponuja izziv priprave videospota uglasbitve iz drugega dela.

Srednja šola Slovenska Bistrica je sodelovala z dvema ekipama (dveh ali treh dijakov), ki so prevajali iz španščine v slovenščino, ena pa iz angleščine v slovenščino. "Komisija je prejela kar 287 prevodov. Za španski jezik so izbrali tri najboljše in med njimi je prevod Nuše Hojnik iz 2. b in Ive Plavec iz 3. b, ki sta izvrstno prevedli pesem španskega pisatelja, pesnika, filozofa in esejista Miguela de Unamuna Hay ojos que miran - hay ojos que sueñan iz leta 1918. Njun prevod je zdaj na seznamu prevodov, ki so jih izbrali za uglasbitev in so ga (poleg drugih izbranih prevodov) poslali vsem šolam, ki sodelujejo v tekmovanju," poroča profesorica španščine Maja Kodrič Crnjakovič.

Zdaj jih čakata še drugi in tretji izziv - uglasbitev pesmi in snemanje videospota. Uglasbitev pesmi oziroma avdioposnetek mora biti v celoti avtorsko delo dijakov srednje šole, zvrst glasbe pa je poljubna (opera, pop, rock, šanson, rap ...). To pesem bodo v tretjem delu predstavili v videospotu, pri njegovem nastajanju pa bodo lahko sodelovali vsi dijaki z njihove šole. Izbrani videoposnetki vseh sodelujočih šol bodo objavljeni na spletni strani Sing-a-Vision. Najboljši videospot določi glas ljudstva prek spletnega glasovanja. Najboljši dosežki bodo junija razglašeni na zaključni prireditvi v Hiši EU v Ljubljani, ko bosta predstavljeni tudi knjiga najboljših prevodov in tematska razstava.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta