Razstava S pancarji na šestko v trafiki pri parku vrne v nekdanje čase smučanja na Pohorju

Vid Kmetič
18.01.2024 08:00

Društvo Trafika tokrat predstavlja čase, ko je smučal skoraj vsak, ko je bilo smučanje še nacionalni šport. Posebnost na razstavi je tudi več kot 40 let stara letna vozovnica

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kombinezoni priznanih domačih znamk, takratna obutev, legendarne smučke in še več zanimivih predmetov je na ogled na razstavi.
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.si

Se še spomnite časov, ko je bilo snega več kot le za vzorec in ko je prijetno škripal pod koraki na mestnih ulicah, ko so bile zimske temperature pod ničlo, včasih celo dvomestne, nekaj povsem običajnega? Se še spomnite časov, ko je bilo Pohorje še pred pričetkom zime pobeljeno, smučišča pa polna smučark in smučarjev, ko nam je v ušesih odmevala Bela simfonija Lačnih Franzov, po ulicah pa so se slišali koraki smučarskih čevljev, pancarjev - z odpetimi "klipsnami"? Ko smo čakali pred Večerom na šestko, da nas zapelje pod Pohorje, tam pa potem še uro ali več stali v vrsti pred gondolo? Elanke so bile takrat v skorajda vsaki hiši in so bile edine "kante", ki so nas skrbele, tiste na smučeh - in so bile nabrušene že davno pred prvim snegom ter pričetkom smučarske sezone. Ko je bilo smučanje čisto zares še nacionalni šport, ki si ga je lahko privoščil tako rekoč vsak.

Vsa ta vprašanja so si zastavili pri društvu Trafika, ko so pripravljali razstavo S pancarji na šestko. Kako in s čim vrniti nostalgične občutke iz preteklosti, spomine na prve zavoje po belih strminah, na gondolo in sidra, na proge Čopka, Jonatanka, Fiska, Cojzarca … na Lukeja?

Letna vozovnica za smučanje na Pohorju iz sezone 1982/83
Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.si

"Do zamisli, da bi pripravili razstavo nekdanje smučarske opreme, je pravzaprav prišlo povsem po naključju, ko je ena od naših članic, Katja Treer, pospravljala omare v stanovanju pokojnega strica in so na plano pričele prihajati bunde, kombinezoni, smuči, pancarji, skibucke, kape, rokavice … spomini. Pravzaprav je bilo tega toliko, da kakšnih osemdeset odstotkov razstave predstavljajo stvari, ki jih je našla v omarah in posodila prav Katja. Nekaj smučarske opreme in drugih predmetov, povezanih s smučarijo, so nato primaknili še Marjetka in Stojan Berlič, Zorana Fabrici Robnik in Lea Dvoršak," povedo v Društvu Trafika.

Za češnjo na torti pa je poskrbel Ante Glibota, ki je društvu za razstavo prijazno posodil svojo letno smučarsko vozovnico iz sezone 1982/83. Ta imenitno zaokroži razstavljene predmete, med katerimi ne manjkajo niti znamenite črne elanke RC 05, s kakršnimi sta nekoč zmagovala Bojan Križaj in Ingemar Stenmark, Toper kombinezoni, španarce, kapa San Marco, puloverji Rašica, smučarska očala Carrera ter še in še. Čisto pravi smučarski izlet v preteklost oziroma S pancarji na šestko.

Razstava bo v trafiki ob parku na ogled do 27. januarja ob torkih in četrtkih od 16. do 18. ure ter ob sobotah od 10. do 12. ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta