Kako je novozelandskemu vojaku, zajetemu v Grčiju, uspelo pobegniti iz taborišča v Mariboru

ŠTR
05.11.2023 05:08

Na razstavi v Vetrinjskem dvoru bo na ogled zgodba Johna Denvirja, novozelandskega desetnika, ki je konec leta 1941 pobegnil iz taborišča Stalag v Melju ter postal partizan, borec Šercerjeve brigade. V Maribor se je kasneje vrnil

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Članek o vrnitvi junaka Johna Denvirja na Novo Zelandijo v tamkajšnjem časniku Teh Press (junija 1944)
The Press

Ko slišimo za Stalag XVIIID, običajno najprej pomislimo na tragične usode sovjetskih vojnih ujetnikov, ki so bili prepeljani v to taborišče preprosto zato, da umrejo. Takoj za tem se verjetno spomnimo na največji pobeg zavezniških vojakov iz ujetništva, imenovan Vranov let. A v tem nekdanjem nemškem taborišču za vojne ujetnike pod Meljskim hribom se je prične tudi neverjetna zgodba Johna Denvirja, novozelandskega desetnika, ki je konec leta 1941 od tam pobegnil in postal partizan, borec Šercerjeve brigade. Junaštvo in tovarištvo je tega zavezniškega vojaka pripeljalo celo do položaja poveljnika bataljona, po vojni pa mu je predsednik SFRJ Josip Broz - Tito podelil častni čin majorja JLA.

John Denvir leta 1967 v Melju, ko je opisoval, kako je pobegnil iz taborišča.
Danilo Škofič

Med vojno in po koncu vojne je prejel visoka vojaška odlikovanja Sovjetske izveze, Jugoslavije in Nove Zelandije, a Johnu Denvirju – Frenku, partizanu, ki se je boril proti fašizmu dobesedno na drugem koncu sveta, je največjo dragocenost predstavljal košček papirja, sporočilo njegovih nekdanjih soborcev iz slovenskih gozdov: "Dragi tovariš Frank. Vsi tvoji tovariši iz partizanske vojske ti pošiljamo iskrene pozdrave. Lepe pozdrave predvsem od Duleta in pomočnika mitraljezca Janeza. Piši nam! Janez."

Zgodbo vojaka in častnika Johna Denvirja je obudilo Društvo Trafika, ki bo v ponedeljek, 6. novembra, ob 18. uri v Vetrinjskem dvoru odprlo razstavo John Denvir - PARTIZAN. Opisana bo neverjetna zgodba tega vojaka, ki ga na Novi Zelandiji častijo kot svojega heroja druge svetovne vojne, prikazana bodo medvojna in povojna časopisna poročila z Nove Zelandije in iz Slovenije, Denvirjevi razmisleki o partizanih, njegovi obiski Maribora in Slovenije v letih 1955 in 1967, prvič pa bodo javnosti - na fotografijah - predstavljeni Denvirjevi predmeti, ki jih hrani Nacionalni vojaški muzej Nove Zelandije. Fotografije za razstavo so poleg tega muzeja prispevali tudi Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Muzej narodne osvoboditve Maribor in Večer.

Razstava bo na ogled do 24. novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta